Tănase Tiberiu
Pentru a semnala importanța fenomenului DeepFake, PNL sector 3, prin Comisia pentru Comunicații și Societate Informațională condusă de dna Mădălina Giurgescu și prin Comisia pentru Apărare și Siguranță Națională, condusă de dl. Gelu Chiriță, a organizat în data de 11 aprilie 2024 la Palatul Parlamentului, Conferinta cu titlul Iluzii Digitale – Demascarea DeepFake-urilor şi Impactul asupra Manipulării Maselor.
Conferința a avut loc în Sala Mircea Ionescu Quintus unde au fost prezenți alături de membrii ai organizației, numeroși invitați.
Organizația PNL Sector 3 a venit cu ideea organizării acestui eveniment din dorința de a semnala cetățenilor din sectorul 3 si nu numai, importanța, actualitatea, precum și pericolul fenomenelor de tipul Fake News și Deep Fake.
Acest fenomen, cu un grad ridicat de pericol pentru normala /buna funcționare a societății, a intrat încet, încet în viața noastră cotidiană, având aspectul unor chestiuni cotidiene /banale, neimportante, dar care în realitate influnentează de cele mai multe ori negativ societatea și viața de zi cu zi.
La acest eveniment a participat un public numeros, printre care am remarcat specialiști în domeniile IT&C, comunicare, banking, cadre didactice, politiceni, cadre militare.
Din partea conducerii PNL Sector 3, au participat la eveniment dl. Andrei Baciu-președintele filialei, dna Helena Raicu -secretar general al filialei și vicepreședinții Daniel Anghel și Cristian Tudorache.
Au fost prezenți și studenți ai facultății de istorie, dar și masteranzi ai Universității Hyperion din București.
Speech-ul de bun venit a fost susținut de dna. Mădălina Giurgescu – președinta Comisiei pentru Comunicații și Societate Informațională PNL Sector 3.
De asemenea, un invitat virtual surpriză a urat ” Bun venit” invitaților. Acesta a fost nimeni altul decât I.C. Brătianu, părintele Partidului Național Liberal, prin intermediul unui clip creat în scop educațional, demonstrativ, care folosea tehnologia de tip DeepFake.
În deschiderea conferinței, președintele filialei PNL Sector 3, dl. Andrei Baciu a salutat cu entuziasm această inițiativă și a semnalat participanților că aceste fenomene au impact negativ pentru societate pentru că în anul 2024 avem 5 rănduri de alegeri, iar Fake News și Deep Fake , repezintă un pericol potențial și pot afecta viața politică națională, europeană.
Romănia trebuie să ia decizii importante anul acesta, iar impactul fake news, poate fi un efect negativ pentru decizia pe care trebuie să o i-a electoratul. Dacă nimeni nu intreprinde nimic în acest sens există posibilitatea ca acest fenomen să influențeze foarte rău rezultatul alegerilor din 2024. Salutăm organizatorii, considerăm că acest eveniment a fost potrivit ca loc, timp și spatiu, și cu siguranță poate fi urmat și de altele ca și initiativă.
În continuare a fost susținută o prezentare de către vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României, dl. Andrei Niculae, care a vorbit pe tema Alegerile din 2024 şi DeepFake, dar și despre inițiativele legislative din domeniu. Acesta a arătat că cei care promovează în spațiul informațional fake news încearcă crearea unui haos informațional pe termen scurt, pentru a genera neîncredere, lipsa de coeziune și solidaritate cu factorii politici, neîncredere în autoritățile statului nostru dar și în administrația și mass media locală. Acest fenomen trebuie contracarat /combătut permanent , mai ales prin mijloace legale și educaționale.
În cadrul evenimentului s-a discutat și despre anumite aspecte tehnice legate de tehnologia de tip DeepFake, dar și de mijloace de combatere a acestui fenomen. Prezentarea pe această temă a fost realizată de către un consultant în securitate cibernetică din mediul privat.
Dl. Andrei Dinculescu, Expert IT – Ex Membru Comitet Ad-Hoc pentru Inteligență Artificială – Consiliul Europei, a prezentat cum anume poate fi utilizat DeepFake în fraude bancare și servicii financiare.
Într-o intervenție, un participant la eveniment a subliniat importanța colaborării între instituțiile de învățământ superior în pregătirea ofertei educaționale a unor programe de scurtă durată, dar relevante studenților pentru înțelegerea și cunoașterea fenomenului de Fake News.
Intrând in acest dialog, profesorul universitar dl dr . Tiberiu Tanase ( universitatea Hyperion și Universitatea Romano- Americană) , a susținut aceasta idee a educației necesare și permanente , totodata a atras atenția reperezentanților politici ca populația trebuie sprijinită pentru dobândirea unui minim bagaj de cunostințe privind cultura de securitate iar acest lucru se poate doar prin educație, formare , pregătire continuă .
Menționăm că , în prezentarea domniei sale, profesorul Tiberiu Tanase a arătat că în ultimii ani fenomenul de Fake News a luat o amploare îngrijoratoare iar pentru întelegerea fenomenului Deep Fake trebuie să plecăm de la sursa cea mai autorizată, ăi anume instituțiile specializate ale statului român. Pe acest fond Directoratul pentru Securitate Cibernetică a realizat un ghid în care se prezintă fenomenul. Acest ghid se poate descărca de pe site-ul instituției și utilizat . Cunoașterea acestui ghid, este o necesitate pentru a întelege fenomenul de tip Deep Fake. Profesorul Tiberiu Tănase a subliniat rolul educației continue a adulților ăi necesitatea continuării elaborării și altor instrumente de gen: ghid fake news, ghid deep fake, ghid conținut audio-video generat AI, ghid de protecție securitate cibernetică, precum și alte programe și proiecte.
S-a discutat și despre necesitatea educației și pregătirii psihologice pe aceste domenii.
De asemenea, o intervenție importantă a avut și dl Gelu Chiriță, președinte al Comisiei pentru Apărare și Siguranță Națională PNL Sector3.
Prin eforturile noastre, ale celor două comisii, Comisia pentru Cominicații și Societate Informațională și a Comisiei pentru Apărare și Siguranță Națională PNL Sector 3 dorim conștientizarea din partea publicului a fenomenelor Fake News si Deep Fake, a spus dl. Gelu Chiirită .
Ne dorim ca publicul, un public instruit și foarte riguros să reușească independent și deliberat respingerea fermă a informațiilor de tip fake, pe baza fondului de cultură de securitate și printr-o percepție a realității echilibrată, obiectivă și informată, ancorată în realitatea cotidiană, a adăugat dna Mădălina Giurgescu.
Dl Paul Pavelescu, consultant Securitate Fizică şi Informațională, a prezentat cum anume DeepFakeul poate deveni o problemă pentru siguranță națională.
La rândul lor, participanții au salutat acest eveniment, arătând un interes deosebit față de acest fenomen, având intervenții, discuții și schimburi de opinii atât în timpul conferinței, dar și în timpul pauzelor de cafea. Am remarcat în mod deosebit și interesul exprimat pentru acest subiect din partea studenților de la programele facultății de istorie și de master din cadrul Universității Hyperion.
Conferința a fost una extrem de interactivă, cu demo-uri și sesiune de întrebări și răspunsuri.
În încheiere, dna Mădălina Giurgescu a promis că în funcție de ecoul și efectele acestei conferințe, cele două comisii vor reiterara acest tip de eveniment și în viitor.
© 2024 Tănase Tiberiu. Responsabilitatea conținutului, interpretărilor și opiniilor exprimate revine exclusiv autorului
Lasă un răspuns