Operațiunile de influență și dezinformare în România și Republica Moldova: o arhitectură sofisticată cu implicații geopolitice

postat în: Media 0

În ultimele decenii, România și Republica Moldova au devenit ținte privilegiate ale campaniilor de dezinformare și operațiunilor de influență orchestrate de Kremlin. Departe de a fi acțiuni dezorganizate sau spontane, aceste campanii sunt structurate după un model precis, menit să submineze încrederea în valorile democratice și în angajamentele pro-europene ale ambelor țări.
Un raport publicat recent de Expert Forum scoate în evidență complexitatea acestei arhitecturi a dezinformării, în mod particular în contextul relațiilor dintre România și Rusia. În timp ce România, membră NATO și UE, are o istorie de neîncredere față de vecinul său din Est, Republica Moldova se află într-un context politic mult mai fragil, divizată între aspirațiile pro-europene și presiunile forțelor politice pro-ruse.

Adevăr și dezinformare în fenomenul OZN

Fenomenele anomale neidentificate (FAN/OZN) există. Militarii au fost interesați permanent de ele în ultimii 80 de ani, nu cumva să fie un avans tehnologic al adversarului, dar și încercând reproducerea performanțelor observate. Acest interes a fost secret. Deci comunitatea de informații a fost implicată, inclusiv prin acțiuni de dezinformare instituționalizate, având ca țintă atât militarii adversari, cât și marele public. Deziformarea a luat diverse forme, în funcție de schimbarea în timp a modalităților de acces la informații. Ultima noutate în acest sens este legea de amnistie a avertizorilor de integritate, care va trebui și ea gestionată prin dezinformări, mai ales prin intoxicare cu informații false, pe care avertizorii să le răspândească spre potențialele ținte.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.