Comunitatea de informații între necesitate și speranță

Mai în glumă mai în serios lucrătorii din activitatea de informaţii afirmă cu nonşalanţă că ei exercită „cea mai veche meserie din lume” şi, pentru acoperire,  fac recurs la istorie unde se vorbeşte că, înainte de a o întâlni pe Eva, Adam a trebuit să se informeze asupra locului unde se afla aceasta.
Cine culege informaţiile, cui sunt adresate, de unde provin acestea, după ce criterii sunt adunate şi transmise, ce poate să funcţioneze greşit în tot acest proces şi ce prejudicii s-ar crea din această cauză ?

Citirea tăcerii: Cum limbajul nevăzut scrie adevărul în operațiunile de inteligență

În spatele ușilor închise ale operațiunilor de inteligență, adevărul rareori se rostește. De cele mai multe ori, se ghicește. Nu în cuvinte, ci în pauze. În modul în care cineva își evită privirea, își încordează umerii sau respiră mai apăsat la o întrebare banală. În aceste detalii începe și se încheie o bună parte din arta culegerii de informații.
Serviciile de informații din întreaga lume s-au sprijinit mereu, în mod discret dar decisiv, pe această artă: comunicarea nonverbală. Atunci când cineva are tot interesul să mintă, limbajul corpului – de cele mai multe ori – spune adevărul.

26 martie – Ziua Serviciului Român de Informații

interiorul ţării privind obţinerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor referitoare la ameninţările interne şi externe la adresa siguranţei naţionale.
Ulterior la 29 iulie 1991 a fost emisă Legea nr. 51/1991 privind Siguranţa Naţională a României care stabilea noile ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României şi reglementă prin lege activitarea structurilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.

O sută șapte ani de contrainformații militare: Esse non videri – A fi dar nu la vedere

Contrainformațiile și securitatea militară reprezintă principalul efort naţional de a contracara acțiunile serviciilor de informații străine, ale grupurilor şi mișcărilor politice controlate din exterior, care, adesea, sunt sprijinite de servicii de informații, începând de la infiltrarea în sinapsele de conducere strategică și operativă ale statului şi stabilirea potențialului de angajare în activități de spionaj în scopul organizării de acţiuni subversive sau de sabotaj.

IDEX 2025: Oportunități pentru ecosistemul românesc de apărare, intelligence și tehnologie

postat în: Media 0

Expoziția Internațională de Apărare și Conferința (IDEX) 2025, deschisă în perioada 17 – 21 februarie a.c. în Abu Dhabi, marchează un moment crucial pentru industria globală de apărare, intelligence și tehnologie militară. Cu peste 1.500 de companii din 65 de țări, evenimentul a fost o platformă esențială pentru decidenții militari, agențiile de intelligence și inovatorii din tehnologie. Pentru România, IDEX 2025 a reprezentat nu doar un spațiu de evaluare a tendințelor globale, ci și o oportunitate reală de afaceri și parteneriate strategice.

Inteligența competitivă: instrumentul esențial pentru supraviețuirea în afaceri

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai dinamic și mai competitiv, organizațiile caută modalități de a obține un avantaj strategic. Inteligența competitivă reprezintă ansamblul de metode, procese și instrumente prin care o companie colectează, analizează și interpretează informații despre concurenți, piață și tendințele industriei, pentru a susține deciziile manageriale informate și a menține avantajul competitiv. Articolul de față își propune să prezinte conceptul de inteligență competitivă, să evidențieze etapele de implementare, instrumentele folosite, provocările etice și beneficiile pentru organizații.

Considerații privind intelligence și anticiparea

Serviciile Statului, fiecare cu specificitățile lor, se completează și se conjugă pentru a aprecia evoluțiile lumii în totală obiectivitate, fără nici un stereotip ci, dimpotrivă, având gustul schimbărilor care trebuie identificate în amănunt.
Înțelegându-se că esența intelligence-ului este de a da o capacitate permanentă de anticipare, responsabilii sunt conduși la a combina trei tipuri de abordări: timp prospectiv, timp reflectat și timp real.
Absența gradației între riscuri, mutații și amenințări conduce la confundarea caracterului aleatoriu simplu cu surpriza strategică, adică, de la evenimentul puțin sau deloc anticipat, la un puternic impact, destabilizând prin folosirea forței, fundamentele Statului în domeniul politico-militar.
Cunoașterea și anticiparea este cea care garantează autonomia noastră în decizii și permite conservarea inițiativei strategice. Ea trebuie să ofere, atât decidenților politici cât și responsabililor militari și de securitate internă și civilă, mijloacele pentru a dispune de elemente de prevedere și claritate a acțiunilor.

Principii, metode și mijloace ale activității informative în Federația Rusă și Israel

Legislaţiile privind securitatea naţională, activitatea de informaţii pentru securitate, ameninţările la adresa securităţii naţionale diferă foarte mult, ca formă şi conţinut, de la un stat la altul, şi de la un spaţiu la altul, ca şi între statelor cu vechi tradiţii democratice, noile state aflate în curs de stabilizare democratică, în curs de aliniere la standardele democrate şi statele din afara spaţiului euroatlantic.

A apărut ultimul număr al jurnalului academic ”Intelligence Info, Volumul 3, Numărul 2, Iunie 2024”

postat în: Media 0

Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. ISSN 2821-8159 ISSN-L 2821-8159, DOI: 10.58679/II36130. Preț: 9,99 lei Intelligence Info (PDF, EPUB, MOBI pentru Kindle) https://www.intelligenceinfo.org/revista/revista-intelligence-info-volumul-3-numarul-2-iunie-2024/ Cuprins: EDITORIAL / EDITORIAL Nicolae SFETCU The Global Electronic Warfare Challenge in 2024: The Major Players Provocarea globală de război electronic în 2024: Principalii jucători INTELLIGENCE / INTELLIGENCE Nicolae SFETCU The relationship of electronic warfare to other combat capabilities Relația războiului electronic cu alte … Citeşte mai mult

1 2 3 4

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.