Alimentarea viitorului: cum reîncărcarea în orbită a Astroscale U.S. redefinește ecosistemele de informații, militare și spațiale în SUA, la nivel global și pentru România

postat în: Media 0

În imensitatea cosmosului, unde fiecare gram de combustibil și fiecare manevră sunt esențiale, se conturează o nouă eră a flexibilității operaționale.
Astroscale U.S. Inc., pionier în domeniul serviciilor spațiale în orbită, a anunțat o misiune revoluționară care promite să transforme fundamental logistica spațială.

Între cooperare și competiție: Parteneriatul geopolitic în evoluție dintre Europa și China

Europa și China au o relație complexă care balansează între cooperarea economică cu competiția strategică. Perspectiva unui parteneriat geopolitic mai profund între Uniunea Europeană (UE) și China are implicații semnificative pentru dinamica puterii globale. Acest raport examinează posibilitățile actuale și viitoare de legături mai strânse Europa-China din mai multe perspective – UE, China, Statele Unite și Rusia – și în domenii cheie, inclusiv comerț, securitate, tehnologie, politica climatică și guvernanță globală. Acesta oferă o imagine de ansamblu asupra intereselor și preocupărilor fiecărei părți, susținută de date și studii de caz, pentru a evalua ce ar putea implica un parteneriat consolidat Europa-China pentru ordinea mondială.

Strategia națională de contrainformații a SUA, 2024

postat în: Media 0

Această Strategie Națională de Contrainformații – dezvoltată de Centrul Național de Contrainformații și Securitate, în cooperare cu parteneri din Guvernul SUA și Comunitatea de Informații – pune bazele unui program strategic de contrainformații pentru a prioritiza și integra activitățile de contrainformații în vederea perturbării sau compromiterii capacității entităților de informații străine de a dăuna intereselor de securitate națională ale Statelor Unite, fie pe plan intern, fie în străinătate. Aceasta este concepută pentru a stimula integrarea, acțiunea și resursele în întreaga comunitate de contrainformații pentru a depăși și constrânge entitățile de informații străine, a proteja avantajele strategice ale Americii și a investi în viitor pentru a dezvolta capabilitățile și reziliența necesare pentru a face față amenințărilor și provocărilor actuale și viitoare.

Adaptarea strategiei de contrainformații a României: Lecții din strategia națională de contrainformații a SUA

În contextul amenințărilor în continuă evoluție la adresa securității naționale, comunitatea de informații a României se află într-un moment crucial. Recenta publicare, în luna august a.c, a Strategiei Naționale de Contrainformații a Statelor Unite pentru anul 2024 oferă o oportunitate unică de a ne reevalua și consolida propriile abordări în domeniul contrainformațiilor.

Provocarea globală de război electronic în 2024: Principalii jucători

Tensiunile geopolitice și conflictele regionale au intensificat cursa pentru supremația războiului electronic. Națiunile percep capacitățile EW ca multiplicatori de forță, oferind avantaje strategice în regiunile contestate și descurajând potențialii adversari. Dezvoltarea și implementarea tehnologiilor EW sunt strâns legate de obiective strategice mai largi, care reflectă obiectivele și preocupările geopolitice ale fiecărei entități.
Acest articol analizează dinamica competiției internaționale în războiul electronic avansat, examinând principalii jucători în această arenă geopolitică în evoluție.

Principii, metode și mijloace ale activității informative în statele euroatlantice

Activitatea de informaţii a Statelor Unite furnizează Preşedintelui şi Consiliului Naţional de Securitate informaţiile necesare, pe baza cărora se pot/vor fi luate decizii privind desfăşurarea şi elaborarea politicii externe, de apărare şi economice, precum şi protecţia intereselor naţionale ale SUA împotriva ameninţărilor la adresa securităţii. În conformitate cu prevederile Ordinului executiv 12333 din 04.12.1981, toate departamentele şi agenţiile trebuie să coopereze din toate punctele de vedere în scopul îndeplinirii acestui obiectiv.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.