Home » Blog » Media » Inteligența artificială (AI) și noile științe bazate pe tehnologiile IA

Inteligența artificială (AI) și noile științe bazate pe tehnologiile IA

postat în: Media 1

Din cele mai vechi timpuri, ținta omului a fost identificarea lucrurilor noi, plecând de la  descoperirea mediului  înconjurător și  ajungând în zilele noastre la o cunoaștere tot mai avansată, inclusiv a spațiului cosmic.

Pe acest fundal, ACADEMIA ROMÂNĂ prin Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST), Divizia de Istoria Științei (DIS) a organizat în cadrul sesiunii de toamna, care a avut loc la data de 21.11.2023, dezbateri  cu tema „Inteligența artificială (AI) și noile științe bazate pe tehnologiile AI”.

Au fost prezentate mai multe lucrări științifice și cărți ale unor personalități marcante din mediul academic românesc.

Lect. univ. dr. Tiberiu Tănase și  Ghenadie Adrian, au vorbit în  introducere despre conceptul de IA și evoluțiile istorice ale acesteia, începând cu apariția primului computer iar Horia Tudor, despre inteligența artificială și  reacțiile pe care le generează în comunitatea științifică și societate, despre importanța pe care o are în industria farmaceutică, dar și în industria auto.

Domnul ing. fiz. Nicolae Sfetcu, MPhil, membru DIS și editor de cărți și reviste -editura MultiMedia Publishing, a prezentat lucrarea „Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, apărare și securitate națională” , un subiect de importanță majoră a zilelor noastre, unde este imperativă dezvoltarea la cele mai înalte standarde, tocmai pentru a putea face față amenințărilor emergente. Folosirea AI în acest domeniu aduce un plus valoare datorită colectării și analizei informațiilor într-un timp mult mai scurt și cu precizie ridicată, aducând înbunătățiri semnificative securității naționale. Încă de la începutul Războiului Rece, serviciile de informații au utilizat inteligența artificială pentru traducerea automată a documentelor în diferite limbi, pentru analiza imaginilor în vederea identificării potențialilor teroriști, ajungând în zilele noastre la proiecte de tip IoT ( internetul lucrurilor) sau DARPA ( rol în dezvoltarea de noi tehnologii pentru forțele armate).

Prezentarea cărții ”Inteligenta Artificială- oportunități și pericole” – cercetător Ioana Petcu , Editura Concordia Arad, oferă cititorului posibilitatea de a percepe conceptul de AI la un alt nivel începând de la istoria și evoluția acesteia din cele mai vechi timpuri și până în prezent, domeniile de aplicare, capitolele însumând întrebări și încercând o serie de răspunsuri tocmai pentru o înțelegere cât mai profundă a acestui controversat domeniu și a provocărilor care derivă mai ales în sistemul militar.

Alida Barbu – ”Inteligența artificială și războiul cognitiv”; prezentarea cărții “Inteligenta artificiala. Cum vor schimba AI, Deep Learning și Robotica domeniul militar”, este o lucrare care scoate în evidență importanța AI și impactul considerabil pe care aceasta îl are în domeniul militar cu accent pe războiul cognitiv, acesta fiind o strategie concentrată pe posibilitatea modificării modului de gândire al unei populații țintă, cu efecte în mediul politic și cu scop în destabilizarea instituțiilor publice.

Vedem astfel cât de importantă este cunoașterea și dezvoltarea acestui domeniu tocmai pentru a putea implementa eficient noile tehnologii, dar și pentru a contracara noile amenințări cu care se confruntă societatea actuală, toate aceste lucrări fiind destinate să deschidă noi orizonturi spre tehnologia emergentă a viitorului.

  1. ion adrian
    | Răspunde

    Multumim mult pentru succinta dar totusi cuprinzatoarea prezentare a foartei interesantei ultima sesiune DIS-CRIFST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *