“Descurajarea integrată”. Analiză asupra strategiei SUA în Pacific

În ultima decadă, relațiile sino-americane au trecut printr-o serie de provocări complexe, care au influențat nu doar cele două țări, ci și întreaga comunitate internațională.

Aceste relații au evoluat de la o cooperare pragmatică în domeniul economic la o competiție strategică evidentă. Apariția unor puncte de conflict în domenii precum comerțul internațional, tehnologia avansată, drepturile omului și securitatea cibernetică au nu a făcut decât sa sporească tensiunile dintre cele două țări.

Acest articol explorează evoluția intereselor geopolitice și strategice ale Chinei și SUA în regiunea Asia-Pacific. Această regiune a devenit un punct focal al rivalității, pe măsură ce China își afirmă prezența și influența în mod semnificativ, determinând astfel preocupări în ceea ce privește securitatea regională și alianțele militare.

De asemenea, articolul subliniază rolul schimbărilor de putere în arena internațională și lupta pentru influență globală, care au contribuit la tensiunile sino-americane. În acest context strategiile de politică externă ale celor două țări au evoluat pentru a reflecta noile realități geopolitice.

Nu în ultimul rând articolul pune în evidență complexitatea și amploarea factorilor care au contribuit la tensiunile actuale dintre China și SUA, subliniind importanța gestionării acestor tensiuni într-un mod constructiv pentru a evita escaladarea și pentru a promova stabilitatea regională și globală.

How should intelligence analysis be utilized to counter cognitive warfare?

I wanted to underline in this paper how intelligence analysis needs to adapt to deal with a brand-new concept: cognitive warfare. Intelligence analysts need to put much more effort into understanding and appreciating the dangers that such a concept entails. This additional dimension must be taken into account in any risk assessment in the area of security studies. The target of the operations of this type of war is human rationality itself. In a study developed by Johns Hopkins University pentryu NATO, researchers (Kathy Cao, Sean Glaister, Adriana Pena, Danbi Rhee, William Rong, Alexander Rovalino) best defined the nature of cognitive warfare: ”In cognitive warfare, the human mind becomes the field of battle

Trădători și trădători

În îndelungata sa istorie România nu a dus lipsă de trădători de țară care din cele mai diverse motive s-au pus în slujba dușmanilor poporului român. De o gravitate deosebită  s-au dovedit acțiunile întreprinse de cetățenii români, ocupanți ai unor poziții importante în societate, care pe timpul unor confruntări decisive cu inamicii României, au desfășurat acțiuni prin  care se urmărea determinarea trupelor române să înceteze lupta și să treacă de partea inamicului.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.