Home » Blog » Media » Strategia națională pentru industria de apărare pentru perioada 2024 – 2030

Strategia națională pentru industria de apărare pentru perioada 2024 – 2030

postat în: Media 0

Strategia națională pentru industria de apărare (SNIA) este o strategie intersectorială, elaborată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) având în vedere calitatea de organ de specialitate al administrației publice centrale care aplică Programul de Guvernare în domeniul industriei de apărare.

În contextul prezentării primei strategii industriale europene din domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene (UE) și a propunerii unui set ambițios de noi acțiuni pentru sprijinirea competitivității și pregătirii industriei de apărare, provocarea României, ca stat membru al UE și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), este aceea de a răspunde prompt direcțiilor comune de acțiune, precum și de a contura un profil de țară demn de statutul nostru în cadrul celor două organizații și care să ia în considerare poziția noastră geografică.

Prin acest document, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) își exprimă ferm dorința de a dezvolta parteneriatele strategice pe care România le are în plan economic și militar prin cooperare interinstituțională. În acest sens, dezideratele MEAT sunt: întărirea parteneriatelor tehnologice între marile companii producătoare de armament din lume și industria națională de profil, relansarea producției interne cu echipamente destinate structurilor de forțe din sistemul național de apărare (FSNA) ca urmare a programelor de investiții esențiale pe care instituțiile militare le au în plan și dezvoltarea exportului de produse militare. Strategia națională pentru industria de apărare prezintă orientările necesare în domeniul investițiilor care vor asigura: transformarea, modernizarea și retehnologizarea operatorilor economici de stat și privați din industria de apărare, creșterea competențelor profesionale a personalului din domeniu; contribuția necesară în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării; creșterea competitivității și stimulării antreprenoriatului companiilor mici și mijlocii; sporirea capacității operatorilor economici de stat și privați pentru participarea la programele comune din domeniul apărării ale UE și NATO.

La finalul anului 2023 a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 124 privind derularea operațiunilor de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securității, înființarea, organizarea şi funcționarea Agenției Române de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare. La începutul anului 2024 au fost adoptate Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2023. Noul cadru legal oferă contextul necesar pentru dezvoltarea activității operatorilor economici din sectorul industriei de apărare care participă la derularea operațiunilor de cooperare tehnologică și industrială. Astfel, se creează un mecanism interinstituțional menit să maximizeze opțiunile care conduc la relansarea industriei de apărare printr-o analiză punctuală efectuată de autoritățile contractante, împreună cu MEAT, Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare(ARCTIS)și FSNA. În acest sens sunt stabilite măsuri pentru protejarea intereselor esențiale de securitate națională ale României prin derularea de operațiuni de cooperare tehnologică și industrială, cu invocarea art. 346 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Propunerile de operațiuni de cooperare tehnologică și industrială vor fi supuse aprobării CSAT în vederea introducerii în cadrul documentațiilor de atribuire a contractelor de achiziție, a unor cerințe obligatorii pentru protejarea intereselor esențiale de securitate ale României.

Legislația în sensul prezentat are menirea de asusține în mod eficient procesul de modernizare și dezvoltare a capacităților deproducție din industria națională de apărare și de a întări rolul României în cadrul UE și NATO. Operațiunile de cooperare tehnologică și industrială cu invocarea art. 346 din TFUE permit operatorilor economici din sectorul industriei naționale de apărare protejarea intereselor esențiale de securitate prin producerea de tehnică militară și prin menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate.

Strategia națională pentru industria de apărare este elaborată în conformitate cu politicile strategice din mediul internațional ale UE și ale NATOși cu strategiile naționale (Programul de guvernare, Strategia Națională de Apărare a Țării, Carta Albă a Apărării).

Strategia este rezultatul unei abordări comune a grupului de lucru creat în 2022 (Ordinului ministrului economiei, Nr. 761/2022). Au fost constituite subgrupuri de experți formate din reprezentanți ai operatorilor economici de stat, reprezentanți ai operatorilor economici privați, reprezentanți ai patronatelor, sindicatelor, comunității științifice și academice, precum și ai organizațiilor neguvernamentale interesate. Observațiile, sugestiile și recomandările formulate în cadrul ședințelor grupului, precum și cele transmise ulterior, în scris, au fost luate în considerare și încorporate în versiunea finală a proiectului de strategie.

Contribuții importante în elaborarea acestui document strategic au fost aduse de Direcția Industria Națională de Apărare din cadrul MEAT al cărei personal a asigurat secretariatul tehnic pe parcursul funcționării grupului de lucru, precum și de operatorii economici din domeniu.

Menționăm și consultările avute cu reprezentanții Statului Major al Apărării (SMAp), Direcției Generale pentru Armamente (DGArm) din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Strategia națională pentru industria de apărare pentru perioada 2024 – 2030 (PDF)

Strategia națională pentru industria de apărare pentru perioada 2024 - 2030
Follow Nicolae Sfetcu:
Asociat şi manager MultiMedia SRL și editura MultiMedia Publishing. Partener cu MultiMedia în mai multe proiecte de cercetare-dezvoltare la nivel naţional şi european Coordonator de proiect European Teleworking Development Romania (ETD) Membru al Clubului Rotary București Atheneum Cofondator şi fost preşedinte al Filialei Mehedinţi al Asociaţiei Române pentru Industrie Electronica şi Software Oltenia Iniţiator, cofondator şi preşedinte al Asociaţiei Române pentru Telelucru şi Teleactivităţi Membru al Internet Society Cofondator şi fost preşedinte al Filialei Mehedinţi a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România Inginer fizician - Licenţiat în Științe, specialitatea Fizică nucleară. Master în Filosofie. Cercetător - Academia Română - Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST), Divizia de Istoria Științei (DIS) ORCID: 0000-0002-0162-9973

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *