Frăția Musulmană și Califatul Global

Descrisă în mass-media occidentală ca o mişcare ideologică reformatoare a autocraţiilor din lumea arabă, Frăţia Musulmană a dobândit în ultimii 10 ani o „aureolă” revoluţionară. Această „aureolă” a legitimat „primavara arabă”, valul de anarhie din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu (MENA) iniţiat şi alimentat de Mişcare în anii 2011 și 2012, care a avut ca rezultat îndepărtarea de la putere a regimurilor naţionaliste arabe, proliferarea terorismului şi emergenţa regimurilor islamiste. În tot acest timp, analiştii occidentali au descris Mişcarea drept „islamist moderată”, axată pe grija faţă de  semeni, urmărind crearea ummah (a lumii islamice) prin mijloace de tip soft-power, non-violente, ideologice şi economice.

Între cooperare și competiție: Parteneriatul geopolitic în evoluție dintre Europa și China

Europa și China au o relație complexă care balansează între cooperarea economică cu competiția strategică. Perspectiva unui parteneriat geopolitic mai profund între Uniunea Europeană (UE) și China are implicații semnificative pentru dinamica puterii globale. Acest raport examinează posibilitățile actuale și viitoare de legături mai strânse Europa-China din mai multe perspective – UE, China, Statele Unite și Rusia – și în domenii cheie, inclusiv comerț, securitate, tehnologie, politica climatică și guvernanță globală. Acesta oferă o imagine de ansamblu asupra intereselor și preocupărilor fiecărei părți, susținută de date și studii de caz, pentru a evalua ce ar putea implica un parteneriat consolidat Europa-China pentru ordinea mondială.

O sută șapte ani de contrainformații militare: Esse non videri – A fi dar nu la vedere

Contrainformațiile și securitatea militară reprezintă principalul efort naţional de a contracara acțiunile serviciilor de informații străine, ale grupurilor şi mișcărilor politice controlate din exterior, care, adesea, sunt sprijinite de servicii de informații, începând de la infiltrarea în sinapsele de conducere strategică și operativă ale statului şi stabilirea potențialului de angajare în activități de spionaj în scopul organizării de acţiuni subversive sau de sabotaj.

Serviciile militare de informații și contrainformații românești în războiul de reîntregire națională și recunoașterea internaționala a Marii Uniri (1919-1920)

Construcția, consolidarea și evoluția activității de informații și contrainformații militare românești a parcurs un drum lung, depășind mai multe etape istorice, un drum sinusoidal, presărat cu multe dificultăți de natură conceptuală și organizatorică la capătul căruia urma să se clarifice locul, rolul și misiunile specifice ale acestora în structura organigramei armatei române moderne.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.