Securitatea sistemelor industriale de control. Tendințe si recomandări

Acest articol examinează tendințele în domeniul securității sistemelor industriale de control (ICS) și sistemelor de control de supraveghere și achiziție de date (SCADA) la nivel european, cu un accent deosebit pe România. Sistemele ICS/SCADA sunt esențiale pentru gestionarea și monitorizarea proceselor industriale în sectoare precum energia, apa și transportul, unde orice compromis poate avea un impact semnificativ.

Ontologia amenințărilor la securitatea națională

Ontologia amenințărilor la adresa securității naționale este un domeniu critic de studiu în științe politice, studii de securitate și filozofie. Acesta explorează esența, natura și clasificările amenințărilor care provoacă integritatea și stabilitatea națiunilor. În securitatea națională, problema ontologică ține de natura și caracteristicile entităților care amenință și sunt amenințate. Acest articol examinează aspectele complexe ale amenințărilor de securitate națională, luând în considerare implicațiile filosofice ale definirii acestor amenințări în contextul unui mediu global dinamic.

Legiunea Auraria Gemina

Oastea populară a românilor din Transilvania s-a înființat în baza punctului nr. 10 al Petiției Naționale, adoptată la Blaj, în ziua de 4/16 mai 1848. Legiunea Auraria Gemina a fost organizată în toamna anului 1848 şi a întrunit pe întreg parcursul războiului civil din Transilvania cea mai importantă armată românească alcătuită, la început, din luptători din Munţii Apusenii, iar ulterior, de pe întreg cuprinsul Transilvaniei.

Protecția informațiilor clasificate în conflictele armate

Protecția informațiilor clasificate este reglementată de legislația generală în materie de protecție a informațiilor clasificate, de legislația comună incidentă în domeniul informațiilor clasificate NATO, dar și de anumite reglementări cu caracter intern, avându-se în vedere specificul acțiunilor și misiunilor operative ale forțelor și structurilor, posibilitățile și realitățile de la fața locului sau din zona de operații, ținându-se cont de rapiditatea acțiunilor de luptă și, nu în ultimul rând, de dinamica evoluției situației operative.

Operațiunile de tip COIN. Studiu de caz Afganistan

Mediul de securitate internațional se află într-o rapidă schimbare. Globalizarea este principalul fenomen care influențează mediul de securitate contemporan, creând, noi riscuri şi amenințări. Terorismul internațional, structurat în rețele transfrontaliere, reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa vieții și libertății oamenilor, a democrației şi celorlalte valori fundamentale pe care se întemeiază comunitatea democratică a statelor euroatlantice. Rețelele teroriste internaționale au acces la tehnologia modernă și se pot folosi de transferuri bancare şi mijloace de comunicare rapide pentru a aduce prejudicii importante la scara largă. În pofida evoluțiilor pozitive din ultimul deceniu şi jumătate, arealul strategic în care este situată România este încă bogat în conflicte locale, cu puternice implicații pentru pacea și securitatea regională și europeană.  Ele alimentează, de asemenea, alte forme de violență și criminalitate şi favorizează terorismul.

Adaptarea strategiei de contrainformații a României: Lecții din strategia națională de contrainformații a SUA

În contextul amenințărilor în continuă evoluție la adresa securității naționale, comunitatea de informații a României se află într-un moment crucial. Recenta publicare, în luna august a.c, a Strategiei Naționale de Contrainformații a Statelor Unite pentru anul 2024 oferă o oportunitate unică de a ne reevalua și consolida propriile abordări în domeniul contrainformațiilor.

Conflictele înghețate. Studiu de caz: Transnistria

Tema ”conflicte înghețate” este relevantă pentru securitatea regională în Zona Extinsă a Mării Negre, dar și pentru securitatea națională a României. Pe axa ZEMN , problematica are în vedere influența Rusiei în plan politico–diplomatic și proiectarea forței în regiune; pe zona separatistă Transnistria –  presiunile politice și economice  impuse de Rusia către RM, dar și aspectele care țin de autonomie/federalizare pentru regiunea separatistă. La nivelul securității naționale a României, secesiunea/ federalizarea poate deveni un precedent în relațiile României cu state din regiune.  Subiectul are relevanță pentru abordarea mediului de securitate, în sensul că raportarea la mediul de securitate a conflictelor înghețate insistă pe manifestarea amenințărilor, riscurilor, vulnerabilităților non-militare, asimetrice, hibride cu care se confruntă structurile de securitate și de intelligence în sprijinul unei bune guvernări.

O nouă eră a războiului: Operațiunea Mossad de sabotare a pagerelor Hezbollah

La mijlocul lunii septembrie 2024, Mossad a realizat o operațiune meticulos planificată, care a vizat infrastructura de comunicații a Hezbollah prin intermediul pagerelor. Acest atac, orchestrat prin inserarea unor dispozitive explozive în aceste mijloace de comunicare, a dat o lovitură semnificativă capacităților operaționale ale grupării, lovind puternic în centrul ei și având efecte în întregul Liban și in Siria. Atacul a lăsat Hezbollah slăbit, cu pierderi grele și un sentiment acut de vulnerabilitate.

Ethics and Intelligence

Is there a Science of Intelligence? The answer is affirmative, as evidenced by the numerous academic projects launched by universities worldwide, including those in Europe, the United States, Japan, and China. In an era of globalized strategic intelligence and expanding secret services, fueled by the digital and AI revolutions, this paper seeks to define the role of moral values.

Globalizarea, un fenomen arhicunoscut dar insuficient explicat (partea 1)

În ultimele două decenii și-au făcut tot mai mult simțită prezența noi fenomene petrecute la scară globală, acestora corespunzându-le noi personaje în scena internațională, cel mai adesea personaje diferite față de cele clasice: statele. Actorii non-statali ai scenei internaționale corespund într-un fel sau altul fenomenului globalizării și reprezintă de multe ori vârful de lance al acestuia. Printre acești actori se numără: organizațiile multinaționale, societățile comerciale transnaționale, organizațiile non-guvernamentale implicate în acțiuni cu vocație de securitate regională sau globală, organizații pretinse a fi non-profit care acționează la nivel global producând importante efecte politice și economice, organizațiile destinate apărării drepturilor omului și ale căror activități depășesc cu mult domeniul asumat prin statut, structurile de crimă organizată de tip transfrontalier și multinațional, organizațiile destinate terorismului în mediul internațional etc. Toate acestea acționează într-un mediu internațional aflat într-o continuă schimbare și a cărui dinamică nu oferă decât posibilități restrânse de predictibilitate a viitorului mediu și lung. Se afirmă tot mai des că astfel de actori non-statali sunt produsul globalizării; dar ce este oare globalizarea? De unde și cum a apărut acest fenomen cu o întindere atât de mare?

1 2

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.