Operațiunile de tip COIN. Studiu de caz Afganistan

Mediul de securitate internațional se află într-o rapidă schimbare. Globalizarea este principalul fenomen care influențează mediul de securitate contemporan, creând, noi riscuri şi amenințări. Terorismul internațional, structurat în rețele transfrontaliere, reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa vieții și libertății oamenilor, a democrației şi celorlalte valori fundamentale pe care se întemeiază comunitatea democratică a statelor euroatlantice. Rețelele teroriste internaționale au acces la tehnologia modernă și se pot folosi de transferuri bancare şi mijloace de comunicare rapide pentru a aduce prejudicii importante la scara largă. În pofida evoluțiilor pozitive din ultimul deceniu şi jumătate, arealul strategic în care este situată România este încă bogat în conflicte locale, cu puternice implicații pentru pacea și securitatea regională și europeană.  Ele alimentează, de asemenea, alte forme de violență și criminalitate şi favorizează terorismul.

Adaptarea strategiei de contrainformații a României: Lecții din strategia națională de contrainformații a SUA

În contextul amenințărilor în continuă evoluție la adresa securității naționale, comunitatea de informații a României se află într-un moment crucial. Recenta publicare, în luna august a.c, a Strategiei Naționale de Contrainformații a Statelor Unite pentru anul 2024 oferă o oportunitate unică de a ne reevalua și consolida propriile abordări în domeniul contrainformațiilor.

Conflictele înghețate. Studiu de caz: Transnistria

Tema ”conflicte înghețate” este relevantă pentru securitatea regională în Zona Extinsă a Mării Negre, dar și pentru securitatea națională a României. Pe axa ZEMN , problematica are în vedere influența Rusiei în plan politico–diplomatic și proiectarea forței în regiune; pe zona separatistă Transnistria –  presiunile politice și economice  impuse de Rusia către RM, dar și aspectele care țin de autonomie/federalizare pentru regiunea separatistă. La nivelul securității naționale a României, secesiunea/ federalizarea poate deveni un precedent în relațiile României cu state din regiune.  Subiectul are relevanță pentru abordarea mediului de securitate, în sensul că raportarea la mediul de securitate a conflictelor înghețate insistă pe manifestarea amenințărilor, riscurilor, vulnerabilităților non-militare, asimetrice, hibride cu care se confruntă structurile de securitate și de intelligence în sprijinul unei bune guvernări.

O nouă eră a războiului: Operațiunea Mossad de sabotare a pagerelor Hezbollah

La mijlocul lunii septembrie 2024, Mossad a realizat o operațiune meticulos planificată, care a vizat infrastructura de comunicații a Hezbollah prin intermediul pagerelor. Acest atac, orchestrat prin inserarea unor dispozitive explozive în aceste mijloace de comunicare, a dat o lovitură semnificativă capacităților operaționale ale grupării, lovind puternic în centrul ei și având efecte în întregul Liban și in Siria. Atacul a lăsat Hezbollah slăbit, cu pierderi grele și un sentiment acut de vulnerabilitate.

Criminalitatea transfrontalieră în contextul lumii contemporane

Dezvoltarea  relațiilor internaționale în societatea contemporană a fost însoțită de o creștere a criminalității internaționale, prin proliferarea unor forme de criminalitate organizată pe teritoriul mai multor state. Progresul tehnic și științific înregistrat, precum și extinderea procesului de democratizare la nivelul mai multor state, au creat posibilitatea unei mișcări ușoare a oamenilor și a mărfurilor, conducând implicit la dezvoltarea societății umane în ansamblul său. Beneficiul indiscutabil pentru societate se vede astăzi printre noi, dar a generat și posibilități mai largi pentru fenomenele criminale. Astfel, teza aduce ceva nou subiectului atât de popular al criminalității transfrontaliere, respectiv cooperarea judiciară internațională. Scopul final al activității de cooperare judiciară între diferite state este de a realiza o reducere acceptabilă a limitelor criminalității și implicit o siguranță sporită pentru proprii cetățeni, fapt analizat in detaliu în lucrarea prezentată.

Ethics and Intelligence

Is there a Science of Intelligence? The answer is affirmative, as evidenced by the numerous academic projects launched by universities worldwide, including those in Europe, the United States, Japan, and China. In an era of globalized strategic intelligence and expanding secret services, fueled by the digital and AI revolutions, this paper seeks to define the role of moral values.

Globalizarea, un fenomen arhicunoscut dar insuficient explicat (partea 1)

În ultimele două decenii și-au făcut tot mai mult simțită prezența noi fenomene petrecute la scară globală, acestora corespunzându-le noi personaje în scena internațională, cel mai adesea personaje diferite față de cele clasice: statele. Actorii non-statali ai scenei internaționale corespund într-un fel sau altul fenomenului globalizării și reprezintă de multe ori vârful de lance al acestuia. Printre acești actori se numără: organizațiile multinaționale, societățile comerciale transnaționale, organizațiile non-guvernamentale implicate în acțiuni cu vocație de securitate regională sau globală, organizații pretinse a fi non-profit care acționează la nivel global producând importante efecte politice și economice, organizațiile destinate apărării drepturilor omului și ale căror activități depășesc cu mult domeniul asumat prin statut, structurile de crimă organizată de tip transfrontalier și multinațional, organizațiile destinate terorismului în mediul internațional etc. Toate acestea acționează într-un mediu internațional aflat într-o continuă schimbare și a cărui dinamică nu oferă decât posibilități restrânse de predictibilitate a viitorului mediu și lung. Se afirmă tot mai des că astfel de actori non-statali sunt produsul globalizării; dar ce este oare globalizarea? De unde și cum a apărut acest fenomen cu o întindere atât de mare?

Tranziția României de la 23 august 1944 la Tratatul de Pace de la Paris

Între 23 august 1944 și semnarea Tratatului de Pace de la Paris la 10 februarie 1947, România a cunoscut o transformare profundă și tumultuoasă. Această perioadă a marcat trecerea dramatică a României de la un aliat al Germaniei naziste la o națiune aflată sub influența sovietică, confruntându-se cu consecințele celui de-al Doilea Război Mondial, pierderea teritoriilor și restructurarea sistemelor sale politice și sociale.

Istoria reală a proiectului Romteleghid: 2 – Arma geofizică

Armamentului geofizic modern îi revin o serie de principii de funcționare de care trebuie să se țină seama în vederea corectei concepții și optimizării performanțelor tehnice și tactice. Acest articol va prezenta aceste principii accentuând asupra importanței lor, dacă este cazul.

Rolul cunoașterii tacite a lui Polanyi în analiza informațiilor

Analiza informațiilor, un domeniu care necesită sinteza și interpretarea unor cantități mari de date pentru a lua decizii informate, este în mod inerent complexă. Implică mai mult decât prelucrarea datelor explicite; cere, de asemenea, aplicarea cunoștințelor tacite – o componentă adesea subapreciată, dar crucială a analizei eficiente. Michael Polanyi, un filozof al științei, a introdus conceptul de cunoaștere tacită la mijlocul secolului al XX-lea. Acest articol explorează importanța cunoașterii tacite a lui Polanyi în domeniul analizei informațiilor, ilustrând modul în care aceasta completează cunoașterea explicită și îmbunătățește procesul analitic.

1 2 3 4 12

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.