Frăția Musulmană și Califatul Global

Descrisă în mass-media occidentală ca o mişcare ideologică reformatoare a autocraţiilor din lumea arabă, Frăţia Musulmană a dobândit în ultimii 10 ani o „aureolă” revoluţionară. Această „aureolă” a legitimat „primavara arabă”, valul de anarhie din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu (MENA) iniţiat şi alimentat de Mişcare în anii 2011 și 2012, care a avut ca rezultat îndepărtarea de la putere a regimurilor naţionaliste arabe, proliferarea terorismului şi emergenţa regimurilor islamiste. În tot acest timp, analiştii occidentali au descris Mişcarea drept „islamist moderată”, axată pe grija faţă de  semeni, urmărind crearea ummah (a lumii islamice) prin mijloace de tip soft-power, non-violente, ideologice şi economice.

Între cooperare și competiție: Parteneriatul geopolitic în evoluție dintre Europa și China

Europa și China au o relație complexă care balansează între cooperarea economică cu competiția strategică. Perspectiva unui parteneriat geopolitic mai profund între Uniunea Europeană (UE) și China are implicații semnificative pentru dinamica puterii globale. Acest raport examinează posibilitățile actuale și viitoare de legături mai strânse Europa-China din mai multe perspective – UE, China, Statele Unite și Rusia – și în domenii cheie, inclusiv comerț, securitate, tehnologie, politica climatică și guvernanță globală. Acesta oferă o imagine de ansamblu asupra intereselor și preocupărilor fiecărei părți, susținută de date și studii de caz, pentru a evalua ce ar putea implica un parteneriat consolidat Europa-China pentru ordinea mondială.

O sută șapte ani de contrainformații militare: Esse non videri – A fi dar nu la vedere

Contrainformațiile și securitatea militară reprezintă principalul efort naţional de a contracara acțiunile serviciilor de informații străine, ale grupurilor şi mișcărilor politice controlate din exterior, care, adesea, sunt sprijinite de servicii de informații, începând de la infiltrarea în sinapsele de conducere strategică și operativă ale statului şi stabilirea potențialului de angajare în activități de spionaj în scopul organizării de acţiuni subversive sau de sabotaj.

Serviciile militare de informații și contrainformații românești în războiul de reîntregire națională și recunoașterea internaționala a Marii Uniri (1919-1920)

Construcția, consolidarea și evoluția activității de informații și contrainformații militare românești a parcurs un drum lung, depășind mai multe etape istorice, un drum sinusoidal, presărat cu multe dificultăți de natură conceptuală și organizatorică la capătul căruia urma să se clarifice locul, rolul și misiunile specifice ale acestora în structura organigramei armatei române moderne.

Inteligența competitivă: instrumentul esențial pentru supraviețuirea în afaceri

Într-un mediu de afaceri din ce în ce mai dinamic și mai competitiv, organizațiile caută modalități de a obține un avantaj strategic. Inteligența competitivă reprezintă ansamblul de metode, procese și instrumente prin care o companie colectează, analizează și interpretează informații despre concurenți, piață și tendințele industriei, pentru a susține deciziile manageriale informate și a menține avantajul competitiv. Articolul de față își propune să prezinte conceptul de inteligență competitivă, să evidențieze etapele de implementare, instrumentele folosite, provocările etice și beneficiile pentru organizații.

Implicarea generalului Gabriel Negrei în activitatea Asociației “Ardealul”. Consecințele acestei acțiuni

O personalitate cu o implicare deosebită în cadrul asociației “Ardealul” a fost generalul de divizie  în retragere Gabriel Negrei. Militar emblematic al Armatei Române, generalul Gabriel Negrei pe parcursul unei cariere militare de 36 de ani, a îndeplinit o multitudine de funcții: comandant de regiment și brigadă de artilerie, director al Școlii de Tir și al Școlii de Artilerie, director al Direcției Tehnice în Ministerul de Război, director al Fabricii de Pulberi şi Fulmicoton, profesor de matematici superioare la Şcoala de Ofiţeri şi Şcoala Superioară de Război.

Unele considerații privind protecția datelor personale și securitatea națională în contextul globalizării

Protecția datelor personale și securitatea națională sunt teme interconectate, iar globalizarea aduce atât oportunități cât și provocări în acest domeniu.
Diferitele reglementări naționale privind protecția datelor crează un mediu fragmentat, complicând conformitatea în special pentru companiile internaționale.
Globalizarea a crescut vulnerabilitatea la atacuri cibernetice, care pot amenința atât datele personale, cât și infrastructurile critice ale statelor. Astfel, protecția datelor devine esențială pentru securitatea națională.

Ucraina 2022, ultimul război al lui Putin?

Războiul împotriva Ucrainei a dovedit că există un dezechilibru între ambițiile militare ale Kremlinului și forțele pe timp de pace pe care le-ar putea aduna. Situația Rusiei se va înrăutății și se va confrunta cu o provocare demografică, nu vor mai fi mulți tineri. Înainte de dezmembrarea URSS, Rusia se confrunta cu o criză demografică, iar rata mortalității ridicată din cauza consumului de alcool și a spitalelor cu servicii medicale neadecvate.

Războiul naval hibrid: strategia revoluționară a Ucrainei cu drone în Marea Neagră

Operațiunea recentă a Ucrainei în Marea Neagră, utilizând un vehicul de suprafață fără pilot (USV) avansat, marchează un moment crucial în războiul modern. Această misiune, care a vizat platformele de gaz ocupate de ruși, evidențiază nu doar ingeniozitatea tehnologică a Ucrainei, ci și o schimbare profundă în războiul naval și cu drone. Pentru comunitatea de informații, strategii militari și ecosistemul tehnologic din România, acest eveniment oferă perspective valoroase asupra viitorului conflictelor și a rolului sistemelor fără pilot.

Distincțiile și activitatea în străinătate a generalului Gheorghe Ștefan Liteanu

Macovei, Remus (2024), Distincțiile și activitatea în străinătate a generalului Gheorghe Ștefan Liteanu, Intelligence Info, 4:1, 27-32, https://www.intelligenceinfo.org/distinctiile-si-activitatea-in-strainatate-a-generalului-gheorghe-stefan-liteanu/   The distinctions and activity abroad of General Gheorghe Ștefan Liteanu Abstract Gheorghe Ștefan Liteanu was an atypical general because he is one of the few Romanian military personnel who did not participate in his entire military career, on the front, in the Campaigns of 1913, 1916-1919 and 1941-1945. However, during a 31-year military career he was awarded an impressive number of … Citeşte mai mult

1 2

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.