Tiberiu Tănase
Secretar DIS/CRIFST, al Academiei Române, membru al Diviziei de Istoria Științei din cadrul Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii – CRIFST al Academiei Române, redactor la revista Studii și Comunicări, lector univ. Universitatea Româno – Americană, membru al Societății de Științe Istorice din România, președinte CSIS-GA
Lucrarea ,,Inteligența Artificială în Informații” se distinge prin natura sa exhaustivă și bine structurată, subliniind calitatea analitică și relevanța sa pentru profesioniștii din domeniul intelligence și pentru cei interesați de tehnologiile emergente.
Trecând în revistă colectivul de autori care au elaborat această lucrare, aceștia sunt după cum urmează: Ioana-Hermina Păiuș (antreprenor-director general, master în relații internaționale, studii de intelligence și diplomație, doctorand în relații internaționale și securitate, absolventă a mai multor cursuri în domeniul intellligence-lui și inteligenței artificiale și autoare de lucrări științifice în domeniu), Adrian Ioan Farcău (diplomat inginer, investigator privat și business-men), Ionuț Vasile Nicoraș (inginer, cunoscător și iubitor al domeniului de intelligence, specialist în energia verde și autor în domeniul intelligence-lui și inteligenței artificiale) și Petru Şteţcu (specialist în intelligence, investigator, editor, autor și coautor a mai multor lucrări de specialitate privind: intelligence, inteligența artificială, geopolitică, securitate, contraspionaj, contraterorism, manipulare, amenințări hibride, ordine publică și privată, diplomație, relații internaționale etc.), sub coordonarea lect. univ. dr. Tiberiu Tănase (istoric și specialist în Intelligence), apărută la Editura Concordia Arad. Lucrarea fiind de mare interes atât celor ce își desfășoară activitatea în domeniul intelligence-lui, cât și altor categorii de cititori, ce sunt doritori de informații noi în acest domeniu de activitate.
Lucrarea este bine structurată pe 16 capitole, începând ca primul capitol privind cunoașterea, știința și neuro-știința; apoi continuând cu următoarele capitole în care sunt tratate domeniul de intelligence, integrarea inteligenței artificiale în analiza informațiilor, noile tehnologii de inteligență artificială implementate în domeniul intelligence-lui; utilizări și aplicații ale inteligenței artificiale în sfera intelligence-lui; avantaje, oportunități și provocări ale noilor tehnologii de AI, lucrarea finalizându-se prin capitolul privind viitorul AI în intelligence. Capitolele se succed în mod cronologic, dând cursivitate ascendentă lucrării, ceea ce dovedește buna documentare a autorilor pe acest subiect.
Structura capitolelor reflectă o abordare meticuloasă și comprehensivă a integrării și utilizării inteligenței artificiale în activitățile de intelligence. Autorii încep prin a fundamenta lucrarea în concepte fundamentale precum cunoașterea, știința și neuro-știința, continuând cu o analiză detaliată a definirii și organizării intelligence-ului în toate dimensiunile sale.
Pe parcursul lucrării, cititorii sunt ghidați printr-o serie de subiecte esențiale, inclusiv procesele de producere și procesare a informațiilor, structura și funcțiile agențiilor de intelligence și strategiile informatice pentru securitatea națională. De asemenea, sunt abordate aspecte practice, cum ar fi utilizarea inteligenței artificiale în colectarea și analiza datelor, precum și evaluarea impactului și provocărilor pe care această tehnologie le aduce în domeniul intelligence-ului.
Lucrarea oferă, de asemenea, o perspectivă asupra evoluției viitoare a inteligenței artificiale în intelligence, evidențiind tendințele emergente și provocările anticipate, dar și oportunitățile de utilizare eficientă a acestor tehnologii într-un domeniu atât de critic.
Prin această lucrare documentară, autorii oferă cititorilor posibilitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra integrării inteligenței artificiale în domeniul intelligence-lui, beneficiile, provocările și efectele acesteia, cât şi posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele cu informaţii noi și importante ca urmare a implementării noilor tehnologii în sfera de intelligence.
De menționat lucrarea are o bibliografie de exceptie bazată pe lucrari noi, este interesanta și conține informații noi de actualitate.
În concluzie, lucrarea ,,Inteligența Artificială în Intelligence” este prezentată ca o resursă indispensabilă pentru cei interesați de transformările și influențele aduse de inteligența artificială în activitatea de intelligence, furnizând o perspectivă detaliată și actualizată asupra acestui subiect complex și în continuă evoluție.
Lasă un răspuns