Războiul din Ucraina este un război ciudat, în care cu greu se poate vorbi de doctrină ,,apărării active,, a generalului Gerasimov , ci mai de grabă de o continuare a războiului hibrid început de Federația Rusă din anul 2014, cănd s-a preluat Peninsula Crimeea.,, la limita legalității,, și s-a susținut lansarea acțiunilor separatist în regiunea Donbas, prin transformarea lui intr-un conflict convențional de mare intensitate. Acest război al Federației Ruse , după24 februarie 2022, ne conduce la Primul Război Mondial, și nu la desfășurarea unui conflict al secolului xxi. Generalul – locotenent Ben Hodges, susține efortul acestei operații militare terestre , obiectivul principal fiind cucerirea capitalei Kiev și alte orașe mari, pentru a schimba conducerea politică din Ucraina( Lt.Gen(ret) Hodges 2022). Trebuie menționat faptul că mutarea efortului principal de după 18 martie 2022, în estul și sudul Ucrainei, nu a ajutat strategii Kremlinului să atingă efectele unui ,,blitzkrieg,, și al binomului ,,tanc- avion,,, așa cum au reușit germanii în Al Doilea Război Mondial, care să conducă la o victorie rapidă și la încheierea conflictului în favoarea Moscovei.
La mai bine de un an de când a început războiul Rusiei în Ucraina, nu intra în discuție încetarea războiului, ori negocierea pentru pace. Acum putem vorbi de o problema nu numai în Ucraina ci o problemă global care are ca rezultat schimbarea actualei ordini mondiale.(VOA News 2022). Acest război este încă neconcludent, având posibilitatea de a se desfășura pe un termen mai lung. Aceste lecții își propun să folosească metoda analizei, și anumite lecții identificate la nivelul conflictului.
- Putem identifica la nivel strategic următoarele :
- Doctrina rusă de tip ,,apărare activă,,( îndeplinirea obiectivelor politice în câteva zile)
- Adaptarea obiectivelor politice și a stării finale dorită Kremlinului în cadrul războiului.
- Efortul mult mai mic de implicare în a pune capăt războiului și a negocia pacea.
- Comunicarea trategică – dezinformarea, interzicerea canalelor de televiziune ale
- Federației Ruse
- Controlul media prin stiri false
- Extinderea liniilor de aprovizionare pe teritoriul Ucrainei și a consumului mare de muniții și alte material, corroborate cu prelungirea neplanificata a razboiului, a scos în evidență importanța idustriei de apărare.
- Schimbarea tot mai des a comandanților ruși din teatrul de operații(au fost 4 generali ruși pe parcursul unui an)
- Nedeclararea stării de război a împiedicat Moscova să declare mobilizarea generală pe teritoriul național, iar acest lucru a îngreunat situația, fiind o vulnerabilitate și nu un cataliztor de creștere a puteriiarmate.
- Abilitatea unei țări de a-și regenera rapid forța militară dup ce a suferit mari pierderi umane pe timpul unui războiului conventional de mare amploare .
- Includerea produselor tehnologice avansate în cadrul capabilităților categoriilor de forțe.
- Lecția cea mai importantă desprinsă în urma războiului o reprezintă importanța menținerii legăturii transatlantic realizat prin intermediul unei Alianțe Nord Atlantice eficiente și credibile – fara NATO securitatea Europei ar fi în mare pericol.
- Putem identifica la nivel operativ :
- Nu au existat operații întrunite desfășurate de forțele armate ruse în Ucraina și nu s-a realizat, astfel, efectul de sincronizare a acțiunilor categoriilor de forțe.
- Nu s-a putut realiza și menține superioritatea aeriană a aviației militare ruse, net superioare celei Ucrainene.
- Dificultăți în combinarea domeniilor aerian și cel terestru.
- Colectarea și analiza informațiilor a reprezentant un eșec total pentru Kremlin.
- Nu a existat un plan de contingență(plan B)care să fie executat imediat după eșecul de a cuceri Kievul.
- Lipsa efortului coerent între categoriile de forțe și realizarea unui support logistic slab, dependent în totalitate de liniile de aprovizionare terestre.
- Lipsa unei funcții eficiente de C2 întrunit la nivelul teatrului de operații și a comandamentelor regionale, precum implementarea scăzută a celor mai bune practice la comandă.
- Probleme majore de resurse umane – utilizarea mixtă a profesioniștilor cu militarii în termen,precum și a luptătorilor străini .
- Ștatele de război ale marilor unități și unităților ruse erau concepute pentru a lupta împotriva celor similar aliate, nu a u nui stat din vechiul bloc sovietic, rezultând o lipsă de flexibilitate în organizarea sarcinilor.
- Atacurile cibernetice nu au fost considerate ca operații de sine stătătoare de mare importanță, ci având doar un rol de facilitatoral celor terestre.
- Nu s-au desfășurat operații spațiale
- Mobilizarea parțială și pregătirea rezerviștilor pe timpul desfășurării războiului în Ucraina a întâmpinat rezistența populației civile și nu a ținut cont de realitățile economiei ruse, slăbită de sancțiunile internaționale.
- Putem identifica la nivel tactic :
- Utilizarea avioanelor de luptă și a elicopterelor de atac de către aviația militară rusă a fost slabă și a demonstrate superioritatea sistemelor moderne AD față de aceste capabilități.
- La fel s-a întâmplat și cu superioritatea sistemelor antitanc moderne față de tancurile rusești, nu atât de modernizate.
- Concentrarea forțelor s-a realizat în detrimentul vitezei de acțiune și nu a dus la evitarea pierderilor umane.
- Amestecul de materiale /echipamente rusești de nouă și veche generație a demonstrat că procesele de modernizare și achiziție nu sunt încă mature.
- Radicalizarea discursului președintelui Putin față de ,,Occidentul colecrtiv,,.
- Trupele ruse nu au luptat conform prevederilor doctrine, demonstrând inexistența unor programe de antrenament de tipul ,, te instruiești așa cum lupți,,
- Problema moralului scăzut și izolarea internațională a deteriorat drastic capacitatea de luptă a forțelor ruse, în timp ce pe ucraineni i-a ajutat enorm sprijinul populației locale și a comunității internaționale.
- Nu există conceptul de ,,subofițer –coloană vertebrală a trupelor,, în forțele armate ruse.
- Folosirea unor tactici specifice celui de al doilea Război Mondial nu s-a ridicat la cerințele războiului modern.
- Utilizarea redusă a atacurilor cibernetice și a acțiunilor de război electromagnetic nu a amplificat efectele de sprijin ale operațiilor terestre.
În concluzie acest război este considerat o operațiune militară specială rusă nu doar un război ciudat, ci și cel mai mare război convențional din Europa de dupa cel de al Doilea Război Mondial, care a marcat o escaladare majora a conflictului dintre cele doua țări din 2024, spulberând pacea în Europa și punând în pericol întrega securitate europeană. Consecințele invaziei ruse a Ucrainei nu sunt doar politico-militare pentru regiune, ci cuprind crize energetice, alimentare și financiare cu repercursiuni internaționale.
( Convențional și hibrid în primul an al războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei – Concluzii și lecții desprinse din război : studiu de specialitate/ col (r) CS III dr. Crăișor-Constantin Ioniță .-București : Editura Universității Naționale de Apărare ,,Carol I,, 2023, pag 57-63)
© 2025 Corina Georgiana Nedelea. Responsabilitatea conținutului, interpretărilor și opiniilor exprimate revine exclusiv autorilor.
Lasă un răspuns