Descriere
Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică.
ISSN 2971-9089 ISSN-L 2821-8159
DOI: https://doi.org/10.58679/ii49968
Cuprins:
EDITORIAL
Ce este intelligence-ul? Cum îl studiem?, de Tiberiu Tănase
Organizarea, structurile şi transformările unei organizații de intelligence, de Tiberiu Tănase
INTELLIGENCE
Rolul informaţiilor într-o societate democratică, de Stan Petrescu
Principii ale analizei intelligence în cadrul serviciilor secrete, afaceri și (geo)politică, de Nicolae Sfetcu
Intelligence-ul românesc – trecut, prezent și viitor, de Tiberiu Tănase
Metodologii moderne în analiza intelligence, de Nicolae Sfetcu
Considerații privind educația și formarea analiștilor de intelligence într-o lume în continuă schimbare, de Alba Iulia Catrinel Popescu și Tiberiu Tănase
Intelligence-ul românesc, de Tiberiu Tănase
Puncte de vedere privind tipologia serviciilor de intelligence din unele state ale NATO, de Tiberiu Tănase
Incursiune în lumea spionajului – Un manual despre spionaj, de Tiberiu Tănase
Analistul în „intelligence” și rolul său de „filtru al informațiilor”, de Tiberiu Tănase
ISTORIA
Retrospectivă istorică privind începuturile activităţii de informaţii pe teritoriul românesc, de Tiberiu Tănase
Cazul „spionului” Hermann von Ritgen, de Sorin Aparaschivei
Armata Română în al Doilea Război Mondial, de Nicolae Sfetcu
Începuturile serviciilor de informații – Orientul Apropiat antic, Persia, Grecia, Roma, Bizanț, Imperiile musulmane arabe, Imperiul Mongol, China, Cnezatul Moscovei, de Tiberiu Tănase
Mărturii importante despre momentul 23 august 1944, de Tiberiu Tănase și Ioan Codruț Lucinescu
Actul de la 23 august 1944 în România, de Nicolae Sfetcu
Puncte de vedere privind activitatea Serviciului Special de Informații după 23 august 1944, de Tiberiu Tănase
Milestones in the History of Intelligence – Oradea as a Nodal Centre on the Regional Geopolitical Axis in the Security Equation, de Daniela Georgiana Golea, Ioana Petcu, și Tiberiu Tănase
Serviciul Britanic de Informații în România (1916 – 1950), de Tiberiu Tănase
GEOPOLITICA
Relevanța pentru viitor a unei noi întâlniri: Teheran 2, de Emilian M. Dobrescu
Ortodoxia rusă între politică și evanghelie, de Stan Petrescu
Dincolo de Ucraina: noua geopolitică a economiei verzi, de Ben Martin și Chris Hopkins
Biopolitica și geopolitica, de Nicolae Sfetcu
Domeniul nuclear – O nouă paradigmă a Relațiilor Internaționale, de Alexandru Done
SECURITATE
Mihail Moruzov și Mișcarea Legionară, de Tiberiu Tănase
Politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene, de Alexandru Cristian
The impact of DoS (Denial of Service) cyberattacks on a Local Area Network (LAN), de Darius-Antoniu Ferenț
Tratatul de la Lisabona – un nou tip de securitate europeană, de Alexandru Cristian
Informațiile – Între surpriza militară și cea politică, de Stan Petrescu
Menținerea păcii și sistemul internațional, de Ferenț, Darius-Antoniu
BUSINESS INTELLIGENCE
Inteligența emoțională în organizații, de Nicolae Sfetcu
Cine are nevoie de intelligence competitiv?, de Tiberiu Tănase și Anca Savu
Loredana Vrâncianu –
Revista INTELLIGENCE INFO este o publicație plină de conținut, abecedar al intelligence-ului românesc, cu articole bogate prin natura informațiilor puse la dispoziție și prin pregătirea de excepție a autorilor.
Vastitatea articolelor pot doar să deschidă apetitul intelectual al cititorului de rând, doritor de a pătrunde fascinanta lume a informațiilor dar și a celor care vor să aprofundeze teme specifice legate de geopolitică, metodologii moderne de analiză, atât în securitate cât și în business intelligence.
Societatea actuală este în continuă schimbare după cum am putut observa în ultimii ani, iar sistemul de invatamant pare că face cu greu față cerințelor tot mai mari, multitudinea informațiilor fiind din ce în ce mai variată, motiv pentru care e necesar să ne folosim de toate mijloacele veritabile puse la dispoziție pentru a înțelege societatea în care trăim iar aceste publicații nu fac decât să deschidă noi orizonturi ale cunoașterii.
Revista este structurată pe mai multe capitole, fiecare acoperind o vastă gamă de informații, de la cunoașterea intelligence-ului, cum este organizat și cum poate fi studiat, principii ale analizei în cadrul serviciilor secrete, rolul analiștilor de a filtra informațiile, toate acestea îndreptându-ne atenția la rolul pe care îl au serviciile de securitate în apărarea statului și cetățenilor , anticipând pericolele și prevăzând tendințele astfel încât decidenții să poata lua cele mai bune decizii.
Deasemenea articolele legate de istoria începuturilor activității de informații pe teritoriul românesc au o importanță deosebită tocmai pentru că multe evenimente nu sunt cunoscute publicului larg.
„Incursiune în lumea spionajului”- cartea scrisă sub coordonarea domnului prof. univ. col. (r) Tiberiu Tănase, este un adevărat manual despre spionaj și începuturile lui încă din timpurile biblice.
Dezvoltarea culturii de securitate prin cooperare cu universități și alte structuri din domeniu, orientate spre formarea analiștilor de informații, este un alt obiectiv al acestor publicații.
De interes articolele încadrate la secțiunea geopolitică deoarece atrag atenția asupra unor așa zise practici ale „statelor naționale moderne”de a controla populațiile prin diverse tehnici iar sub acest aspect aș evidenția responsabilitatea uriașa a serviciilor de securitate, de apărare a cetățenilor.
Tot legat de securitate, la nivel internațional este amintit Tratatul de la Lisabona, proiectul ambițios al Uniunii Europene de a trece dincolo de propriile granițe prin promovarea valorilor sale : PACE, DEMOCRAȚIE, DEZVOLTARE DURABILĂ ȘI COMERȚ LIBER ȘI ECHITABIL.
De actualitate, articolul referitor la business intelligence, datorită continuelor schimbări din mediul de afaceri, tocmai pentru a putea beneficia de metodele cele mai performante, adaptate propriilor afaceri.
Iata câteva motive pentru care această publicație merită parcursă cu atenție, tocmai pentru a descoperi evenimente istorice legate de intelligence și neobservate încă, pentru a înțelege provocările prezentului în diferitele sale forme și pentru identificarea de noi oportunități de abordare a viitorului.
Darius-Antoniu Ferenț –
Revista Intelligence Info constituie o resursă științifică valoroasă pentru practicienii și cercetătorii din domeniile Studii de Intelligence, Studii de Securitate, Istorie Militară, Geopolitică și Geostrategie. Analizele, sintezele, recenziile de carte și articolele publicate în această revistă de prestigiu, reprezintă o resursă utilă de învățare și înțelegere a problematicii securității în societatea contemporană, pentru studenți, masteranzi și orice persoană interesată să cunoască noi tendințe și perspective din domeniile studii de intelligence, securitate regională și internațională, securitate cibernetică, geopolitică, business intelligence.