Home » Blog » Arhiva » Volumul 1 » Numărul 2 » Incursiune în lumea spionajului – Un manual despre spionaj

Incursiune în lumea spionajului – Un manual despre spionaj

Tănase, Tiberiu (2022), Incursiune în lumea spionajului - Un  manual despre spionaj, Intelligence Info, 1:2, 55-58Tănase, Tiberiu (2022), Incursiune în lumea spionajului – Un  manual despre spionaj, Intelligence Info, 1:2, 55-58, https://www.intelligenceinfo.org/incursiune-in-lumea-spionajului-un-manual-despre-spionaj/

 

Rezumat

Această lucrare ar putea fi  socotită un fel de codex al muncii de informații externe, cu rădăcini biblice, un adevărat îndreptar despre activitatea de informații externe.

 

Cuvinte cheie: spionaj, manual

Abstract

This work could be considered a kind of codex of foreign intelligence, with biblical roots, a true guide to foreign intelligence.

 

Keywords: espionage, manual

 

INTELLIGENCE INFO, Vol. 1, Nr. 2, Decembrie 2022, pp. 55-58
ISSN 2821 – 8159, ISSN – L 2821 – 8159
URL: https://www.intelligenceinfo.org/incursiune-in-lumea-spionajului-un-manual-despre-spionaj/
© 2022 Tiberiu Tănase. Responsabilitatea conținutului, interpretărilor și opiniilor exprimate revine exclusiv autorilor.

 

Incursiune în lumea spionajului – Un  manual despre spionaj

Tiberiu Tănase

Incursiune în lumea spionajului - Un  manual despre spionaj

Mulţi observatori tind să înţeleagă intelligence-ul în primul rând ca o unealtă a politicii externe şi de apărare. Alţii se centrează pe rolul său în securitatea internă. Cu toate acestea, alţii se concentrează pe rolul pe care serviciile de informaţii l-au jucat ca mecanism al opresiunii statale.o interesantă divergenţă de opinii este legată de caracterul de bază al intelligence-ului. Michael Herman (un fost profesionist) îl priveşte ca pe o formă de putere a statului în propriul său drept, iar această conceptualizare este în centrul analizei în influentul său studiu „puterea intelligence-ului în timpul păcii şi al războiului”. John Ferris (un istoric) utilizează o viziune diferită, considerând că „intelligence-ul nu este o formă de putere, ci un mijloc de dirijare a utilizării acesteia, fie ca amplificator al forţei brute, fie prin ajutorul dat în înţelegerea mediului înconjurător şi a opţiunilor care există, iar ulterior în modalitatea de aplicare a forţei sau a influenţei şi împotriva cui” Indiferent de formula adoptată şi indiferent de calitatea intelligence-ului oferit, cel mai important rămâne discernământul liderilor politici şi abilitatea de a jongla cu valoarea şi limitele intelligence-ului

Structura cărții este foarte generoas cuprinde într-un numar impresionant de capitole probleme teoretice ale activității de informații externe cum sunt definirea spionajului, tipuri de spionaj regulii și greșeli , marchează  intelligence –ul  și agenții externi .Pe parcursul a numeroase capitole (24) se succed multe informații în care se prezintă istoria spionajului  din antichitate pâna în epoca moderna  -intrand și în  culisele SPIONAJULUI RECENT ,retrospectiv și actual prin prezentarea  principalelor servicii și comunitații informative după al Doilea Război Mondial , mai mult nu sunt uitate nici unele celebrele rețele de spionaj și nici  cârtițele din  Serviciile de intelligence  ,unde sunt prezentate câteva figuri de “Cârtiţe celebre “ în limbajul specific serviciilor de intelligence, acesta denumire  este una  generică folosit pentru agentul infiltrat,plasat sau recrutat în interiorul servciului  de informaţii advers  sau în structura altei instituţii guvernamentale ţintă . Mai poate desemna un agent infiltrat în structura politică sau militară a a unei naţiuni ţintă, cu obiectivul precis de a avansa la o poziţie cheie, moment în care agentul este “activat”  pentru a furniza informaţii  importante.

Dintre figurile celebre de cârtiţe care au penetrat serviciile de informaţii ale unor “state ţintă” , tradându-şi propiile servicii de Informaţii sunt prezentate și  celor din serviciile de intelligence americane ( CIA şi FBI) si sovietice câtorva sunt nume de notorietate, şi anume: Aidrich Hazen Ames; Robert Hansen, Vladimir l. Vetrov sau cea mai periculoasă cârtiţă din toate timpurile, cum a fost supranumit celebrul  Harold  Adrian  Russel  Kim/Tom) Philby .

Această carte de incursiune în lumea complexă si complicată a spionajului –ne oferă un cadru analitic de excepție, pentru înțelegerea unor termeni și acțiuni specifice serviciilor/ agențiilor și  „comunității de intelligence, dar   și pentru aprecierea unor valori ale intelligence lui , de la origini și până astăzi.

Autorii: primul;coordonatorul lucrării  neobositul cercetător dr. Tănase Tiberiu, istoric al intelligence lui, dar  și un specialist și  pasionat  cercetator al domeniului serviciilor de intelligence  ;

Primul coautor este    Dr. Șerban-Dan   ,  doctorand al SNSPA și absolvent al   cursului postuniversitar Managmentul Informațiilor de Securitate la Universitatea Romano – Americană, al doilea  coautor  Alexandru  Neacsu, drd la ASE   este expert bancar și pasionat al  studiilor de intelligence  și al treilea coautor  Petru Ștețcu, un profesionist investigator, mediator și jurist cu vechime, precum și un important ofițer al muncii de intelligence, reușesc să descrie, admirabil și cu măiestria unor condeieri consacrați, componentele activității de informații, înșirate pe o perioadă de peste un secol și jumătate. Ei au tratat și ordonat, în acest manual, date, studii și învățăminte, cu caracter general, precum și analize de specialitate a „puterii activității de intelligence”, totul scris cu talent, profesionalism și echilibru, referitor la valoarea națională și natura activității informative, sub trei regimuri politice.

Trebuie sa specificăm  că în  această lucrare, autorii, au combinat experiența personală cu parcurgerea unei bogate bibliografii de specialitate, la care au fost adăugat un evantai de reflecții erudite, lucrarea fiind scrisă într-o manieră convingătoare și destul de clară, putând fi parcursă atât de profesioniști, sau de învățăcei ai activității de informații, cât și de orice persoană interesată de tainele muncii de spionaj  sau contra spionaj  Cu cât ne adâncim mai mult, în lectura carții , cu atât vom constata că autorii disecă, cu artă, tainele spionajului  și a muncii agenților de informații, subliniind, cu aplomb, principiile care definesc activitatea de spionaj /culegere de informații externe în scopul asigurării unor produse informative de calitate, necesare luării de decizii importante, la toate nivelurile, de a contura și estimă, pentru decidenți, forma amenințărilor, cu adresă directă la securitatea globală și  națională.

Cartea  o vastă problematică a intelligence-ului extern ( spionaj ) , derulată în cele mai dificile perioade ale istoriei spionajului , pornind de la teorie , dar și cu numeroase prezentări de cazuri , iar în această întinsă dezbatere, se  poate afirma că, autorii, prin cele prezentate , în carte , vor atrage curiozitatea atât a celor din afara domeniului cât și pe cea a specialistilor , pentru că ei au reușit să realizeze o carte utilă , atractivă, bine documentată, echilibrată, completă, reflexivă, și un bun documentar dar și  util instrument de înțelegere și învățare , pentru cei  aflați la catedra  muncii de intelligence, o carte  care poate  deveni, rapid, un text de referință, atât de necesar studierii  intelligence lui .

Follow Tiberiu Tănase:
Email: tanasetiberiu2@gmail.com. Secretar al DIS/CRIFST, al Academiei Romane membru  al Diviziei de Istoria Științei din cadrul Comitetului  Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii – CRIFST  al Academiei Române,  redactor la revista Studii și Comunicări,, lector univ Universitatea Romano – Americana ,  membru al Societății de Stiinte Istorice din Romania., presedinte CSIS-GA. Membru al colegiului de redacţie al revistei Vitralii – Lumini și Umbre a ACMMRSRI, colaborator al unor institute de studii şi cercetări de securitate, apărare şi  istorie: Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Arhivele Naţionale, Arhivele Militare Române. Lector univ  asociat Universitatea Romano – Americana. Autor și coautor al unor lucrări din domeniul securității și intelligence-ului, a peste  200  de studii şi articole de securitate şi intelligence.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *