A apărut revista Intelligence Info, Volumul 2, Numărul 3, Septembrie 2023

postat în: Media 0

Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Rolul serviciilor de informații în război, de Nicolae Sfetcu INTELLIGENCE Intelligence Analysis, de Nicolae Sfetcu ISTORIA Reformele serviciilor secrete de la Mihail Moruzov la Eugen Cristescu, între inovație și decadență, de Rodica Liseanu Take Ionescu – O biografie vectorială în istoria partidelor politice și în semantica diplomației, de Rodica Liseanu GEOPOLITICA Apusul universalismului european, de Lisa-Maria Achimescu Chinese … Citeşte mai mult

Securitatea Big Data: Amenințări

postat în: Media 0

Taxonomia amenințărilor pentru Big Data este una cuprinzătoare, cu un accent special pe amenințările de securitate cibernetică; adică amenințări care se aplică activelor tehnologiei informației și comunicațiilor. Au fost considerate amenințări suplimentare care nu derivă din TIC pentru a acoperi amenințările asupra bunurilor fizice și, de asemenea, atât dezastrele naturale (care nu sunt declanșate direct de oameni), cât și dezastrele de mediu cauzate direct de oameni. IT & C, Volumul 1, Numărul 1, Septembrie 2022, pp. 46-59 ISSN 2821 – … Citeşte mai mult

Schimbarea paradigmelor în mediul internațional de securitate

Paradigmele de securitate sunt modele în care funcţionează sistemul internaţional. Nu există o paradigmă utopică, nici măcar una distopică. Există un ecletism paradigmatic. Un sistem internaţional supus unei paradigme este supus şi transformărilor date de paradigmă. În prezent, ne aflăm într-o situaţie preparadigmatică, căutăm o nouă paradigmă.

Paradigme în mediul internațional de securitate

Totalitatea ideilor şi a teoriilor este un cumul care armonizat poate da naştere unei gândiri unitare. O paradigmă este un model ştiinţific care dă soluţii unor probleme concrete, reale şi imediate într-o anumită disciplină. O paradigmă este răspunsul la mai multe interogaţii. O paradigmă de securitate este o teorie unitară ce oferă probleme şi soluţii asupra sistemului internaţional de securitate. Este ceea ce savanţii americani numesc mainstream, curentul principal de gândire al momentului. O paradigmă de secu¬ritate este un cadru unic, ordonat care conţine asumpţii, ipoteze, axiome despre sistemul internaţional de securitate.

Controlul asupra Intelligence –ului

Un rol decisiv în realizarea controlului democratic asupra Intelligence-lui (agențiile /serviciile de informații) ale unu stat îl au puterile statului (Legislativul, Executivul şi Puterea judecătorească), precum şi societatea civilă, inclusiv mass-media, care contribuie permanent, prin informarea susținerea largă a unui asemenea demers. La acestea se adaugă doi actori instituționali cu rol deosebit în controlul aplicării politicii naționale de securitate şi al bugetului corespunzător: Avocatul Poporului și Curtea de Conturi. În statele moderne, Intelligence-ul (agențiile/ serviciile de informații) joacă un rol vital în  susținerea politicii interne, externe şi de apărare, prin furnizarea de informații relevante şi monitorizarea riscurilor şi amenințărilor privind securitatea națională .

Conflictul asimetric și consecințele sale în securitatea Asiei

Securitatea este unul dintre cele mai importante aspecte când ne referim la elementele ce asigură supraviețuirea și continuitatea în timp a entităților politice. Astfel, statele lumii alocă fonduri considerabile pentru a consolida și menține securitatea atât la nivel statal cât și la nivel regional și internațional. Războiul neconvențional reprezintă o amenințare directă asupra securității și nu doar la nivelul regiunii în care se desfășoară, ci și a teritoriului extins, adică pe teritoriul tuturor participanților la astfel de conflicte. Asia a fost marcată de conflictul desfășurat în Afganistan pe mai multe planuri. Acest conflict a afectat în mod profund securitatea acestui continent și nu doar din punct de vedere militar ci și politic, economic, demografic, social, cultural dar și mediul natural. Astfel, implicațiile conflictelor asimetrice în securitate pot genera consecințe grave la nivelul acestor ramuri enumerate anterior.

Curs: Managementul informațiilor de securitate (MIS)

postat în: Media, Open Access 0

Prezentare sintetică a programului de formare Seria a 11-a: 27.01-11.03.2023   MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR DE SECURITATE (MIS) Formatori: prof. univ. dr. Neculae Năbârjoiu și lect. univ. dr. Tiberiu Tănase Programul de formare MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR DE SECURITATE este oferit de Universitatea Româno-Americană tuturor celor interesați să se perfecționeze în domeniul informațiilor. Spre informare, de la inițierea programului, 06 noiembrie 2020, am avut bucuria să lucrăm împreună, pe parcursul a 10 serii, cu un număr de 115 de cursanți preponderent din București, dar și … Citeşte mai mult

Transformarea mediului internațional de securitate după 11 septembrie 2001

Principalele consecinţe ale globalizării asupra securităţii internaţionale sunt insecuritatea endemică şi ameninţările asimetrice. Insecuritatea endemică este prezenţa permanentă a unei ameninţări, iar ameninţările asimetrice, lipsa unei securizări eficiente în faţa unei ameninţări cu un caracter greu de definit. Un exemplu clasic de ameninţare asimetrică este terorismul.

Abordări generale ale conceptului de cultură de securitate

Termenul de ’’securitate’’ provine din latinescul securitas-securitatis si reprezintă ’’faptul de a fi la adăpost de orice pericol ; sentimentul de siguranţă pe carel îl dă cuiva absenţa oricărui pericol’’. Securitatea mai înseamnă şi ’’protecţie, apărare’’. Securitatea reprezintă, în principiu,’’acea stare de fapt care pune la adăpost de orice pericol extern şi intern o colectivitate sau un stat oarecare, în urma unor măsuri specifice, ce sunt adoptate şi care asigură existenţa, independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială a statului şi respectarea intereselor fundamentale ’’. Termenul de securitate este de uz general în relaţiile internaţionale şi în alte discipline şi pare să fie acceptat ca un concept central organizator. Politica externă, militară şi economică a statelor, intersectarea acestora în zone de schimb şi dispuntă,cât şi structura generală a relaţiilor pe care le creează, toate sunt analizate ca aspiraţii în vederea asigurării securităţii naţionale şi/sau internaţionale.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.