Serviciile de Informaţii din Statul Moscovit (Rus), de la cucerirea Rusiei de către mongoli (sec. XIII) până la ţarul Ivan al IV- lea (sec. XVI)

postat în: Media 0

Informațiile despre popoarele vecine culese de ambasade, misionari, negustori și alte mijloace, par să fi fost adunate și depozitate într-un serviciu creat în acest scop și numit scrinium barbarorum – „Birou pentru afacerile cu barbarii”. Înființarea sa poate fi stabilită în secolul al V-lea.

Serviciile de informaţii în Imperiul Mongol

postat în: Media 0

Surpriza apariţiei pe scena lumii şi a expansiunii Imperiului Mongol poate fi considerată un rezultat al ignoranţei puterilor europene, ca urmare a limitelor geografice, probabil obiective, ale avanposturilor informative către Orientul Îndepărtat. Din acest spaţiu geografic, în Europa au ajuns doar zvonuri liniştitoare, potrivit cărora acolo ar exista un regat imens, condus de un om drept şi sfânt, prieten al creştinătăţii. O mai bună şi eficientă dezinformare nici că se putea.

Intelligence –ul în Imperiul Omayyad , Imperiului Musulman Abbasid și Serviciile de informaţii din Imperiul Mameluc

postat în: Media 0

Apariţia arabilor şi întemeierea la începutul secolului al VI-lea a unui nou imperiu ce îşi avea originile în deşerturile Arabiei este considerat a fi unul dintre cele mai fascinante fenomene din istoria universală. În anul 570, în oraşul Mecca, se năştea cel care avea să devină mai târziu profetul Mahomed. În cursul călătoriilor sale în scop comercial, a avut ocazia să se întâlnească cu păgânismul beduinilor şi al comunităţilor urbane, dar şi cu creştinismul şi iudaismul, care l-au influenţat profund.

Serviciile de informaţii în Imperiul Roman

postat în: Media 0

Când se analizează evoluţia rapidă a serviciilor de informaţii din imperiile Orientului Mijlociu şi marea importanţă pe care conducătorii Egiptului, Babilonului, Asiei şi Persiei au acordat-o informaţiilor, pentru apărarea ţărilor lor, este surprinzător să se constate că romanii a căror diplomaţie s-a întins asupra celei mai mari părţi a imperiilor antice ale Orientului Mijlociu, au manifestat, în perioada de început a istoriei lor, un interes atât de scăzut pentru serviciile de informaţii.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.