Home » Blog » Arhiva » Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii

Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii

Vrânceanu, Loredana (2022), Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii, Intelligence Info, 2:1, 17-19Vrâncianu, Loredana (2022), Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii, Intelligence Info, 2:1, 17-19, https://www.intelligenceinfo.org/aproape-totul-despre-serviciile-secrete-ale-lumii/

 

Almost everything about the secret services of the world

Abstract

Book review: Silviu Leahu, Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii, Editura Neverland, 2021

Keywords: intelligence agencies

Rezumat

Recenzia cărții: Silviu Leahu, Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii, Editura Neverland, 2021

Cuvinte cheie: servicii secrete

 

INTELLIGENCE INFO, Volumul 2, Numărul 1, Martie 2023, pp. 17-19
ISSN 2821 – 8159, ISSN – L 2821 – 8159
URL: https://www.intelligenceinfo.org/aproape-totul-despre-serviciile-secrete-ale-lumii/
© 2022 Loredana Vrâncianu. Responsabilitatea conținutului, interpretărilor și opiniilor exprimate revine exclusiv autorilor.

 

Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii

Loredana Vrâncianu

l.vrancianu@yahoo.it

 

„Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii”, este o carte scrisă de Silviu Leahu  și este  apărută la Editura Neverland în anul 2021.

Jurnalist de profesie, autorul a debutat la revista Phoenix în anul 1990. Toate carțile sale intrigă încă din titlurile propuse.

Dacă serviciile secrete duc de obicei cu gândul la filmele de acțiune, realitatea prezentată în această carte este cu totul diferită. Pe parcursul a noua capitole, autorul relatează într-un limbaj destul de accesibil publicului larg, atât istorioare, ca și în primul capitol, ușor amuzante, urmând ca pe parcurs să introducă cititorul într-o lume mult diferită de cea pe care o cunosc oamenii obișnuiți.

Deja în al doilea capitol, autorul prezintă serviciul britanic MI6, citându-l pe Alex Younger, șeful Secret Intelligence Service, care pensionar fiind spunea: „Suntem oameni și facem greșeli, se încalcă regulile dar nu se încalcă legea”. Căteodată însă, se încalcă și legea, în special de agenții dublii, cazul celebrului George Blake cârtița care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii ‘50; se pare că acesta a deviat după ce văzuse bombardamentele americane asupra populației civile în Coreea. Deseori e suficientă o scânteie pentru a ne face să ne schimbăm opiniile și să acționăm în consecință.

Capitolul dedicat CIA este unul puternic datorită relatărilor nefiltrate; dificil de imaginat cum o agenție de informații, care prin însăși natura existenței sale are rolul de culegere și analiză a informațiilor, în scopul informării instituțiilor statului american, în vederea protejării cetățenilor săi, descoperim printre rândurile acestei cărți cum această instituție intervine deseori în politica altor state prin diferite acțiuni sub acoperire, autorul dând spre exemplu alegerile din  anul 1948 din Italia, unde CIA primește sarcina de a influența voturile împiedicând succesul comuniștilor la alegeri, cheltuind pentru această operațiune ilegala mai mult de zece milioane de dolari așa cum recunosc unii agenți intervievați de jurnalistul de la New York Times, Tim Weiner. Rezultatul intervenției: alegerile sunt câștigate de Partidul Creștin Democrat  primul ministru fiind Giulio Andreotti. În 1948 CIA autorizează deasemenea acțiuni clandestine de atac împotriva URSS în toate colțurile lumii; înființeaza Radio Europa Liberă, unde colaborau agenți  care transmiteau prin radio informații culese în teritoriile Ucrainei, României, Poloniei etc., cu rezultatele pe care le-am resimțit și noi ulterior. In anul 1953, Dulles, directorul adjunct al CIA, se pare că a organizat „Operațiunea Ajax”, care a dus la înlăturarea primului ministru al Iranului; sunt de notorietate și desele încercări de asasinare a liderului cuban Fidel Castro; în anul 1963 CIA se implică în răsturnarea guvernului și  asasinarea liderului irakian și înlocuirea acestuia cu Saddam Hussein care ulterior a avut aceeași soartă. Interesantă și relatarea despre închisoarea CIA pe teritoriul României, după ‘89, caz care a adus România în fața CEDO, urmând să plătească despăgubiri celor 2 deținuți supuși se pare la torturi greu de imaginat, unul dintre ei fiind acuzat pentru un atentat unde și-au pierdut viața 17 persoane.

Un alt capitol la fel de captivant este cel dedicat serviciilor rusești; teroarea pe care o diseminau bolșevicii, puterea statului comunist totalitar și burghezia care trebuia să dispară în întregime, invenția Gulagului, NKVD-ul lui Stalin și represiunea politică cu atrocități de toate felurile, savârșite de uneltele sistemului, nu au fost pedepsite nici după moartea lui Stalin. Uniunea Sovietică a recrutat grupări din lumea întreagă, inclusiv teroriste, încercând în acest fel să își păstreze mâinile curate. KGB-ul a fost dizolvat după încercarea de asasinare și lovitură de stat împotriva lui Gorbaciov. Urmează perioada FSB, ca urmare a reorganizării FSK , sub administrația lui Eltîn. În timpul reorganizării mulți agenți au fost siliți să demisioneze, ei devenind oameni de afaceri și politicieni, de aici provenind și ascensiunea actualului lider Putin. Urmărind o acaparare a puterii s-au folosit de tot felul de mijloace mai mult sau mai puțin în concordanță cu criteriile unei  societăți democratice.

Mossad-ul nu are nevoie de prea multă prezentare fiind cunoscut pentru mijloacele sale discrete de acțiune. „Mossad-ul este ca gâdele oficial sau ca medicul din camera Morții, care administrează injecția letală…Cand ucideți voi nu violați legea. Voi executați o sentință aprobata de primul ministru în exercițiu”- Meir Amit, Director General al Mossad în perioada 1963-1968.

Succesul Mossad-ului constă și în inventarea Sayanim-ului de către acesta, adepții acestei grupări fiind voluntari dispuși să  ajute Israelul împotriva dușmanilor cu toate mijloacele pe care le au la dispoziție, ei nefiind retribuiți decât în limita cheltuielilor.

În încheierea cărții autorul prezintă serviciile de informații ale Republicii Populare Chineze, acestea fiind inspirate după modelul marxist-leninist, consilieri sovietici ai KGB ajutând la formarea de noi agenți. Operațiunile serviciilor din China sunt mai mult îndreptate în activități de spionaj economic, cibernetic, vizând tehnologia din alte țări, modul de operare fiind îndeplinit prin racolarea cadrelor universitare sau a studenților existenți în țara gazdă.

Datorită vastității informațiilor atât istorice cât și  actuale, aceasta carte rămâne o sursă prețioasă  pentru cei dornici să înțeleagă câte puțin din fascinanta lume a SERVICIILOR DE SECURITATE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *