Operațiunile de influență și dezinformare în România și Republica Moldova: o arhitectură sofisticată cu implicații geopolitice

postat în: Media 0

În ultimele decenii, România și Republica Moldova au devenit ținte privilegiate ale campaniilor de dezinformare și operațiunilor de influență orchestrate de Kremlin. Departe de a fi acțiuni dezorganizate sau spontane, aceste campanii sunt structurate după un model precis, menit să submineze încrederea în valorile democratice și în angajamentele pro-europene ale ambelor țări.
Un raport publicat recent de Expert Forum scoate în evidență complexitatea acestei arhitecturi a dezinformării, în mod particular în contextul relațiilor dintre România și Rusia. În timp ce România, membră NATO și UE, are o istorie de neîncredere față de vecinul său din Est, Republica Moldova se află într-un context politic mult mai fragil, divizată între aspirațiile pro-europene și presiunile forțelor politice pro-ruse.

Operațiunile de tip COIN. Studiu de caz Afganistan

Mediul de securitate internațional se află într-o rapidă schimbare. Globalizarea este principalul fenomen care influențează mediul de securitate contemporan, creând, noi riscuri şi amenințări. Terorismul internațional, structurat în rețele transfrontaliere, reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa vieții și libertății oamenilor, a democrației şi celorlalte valori fundamentale pe care se întemeiază comunitatea democratică a statelor euroatlantice. Rețelele teroriste internaționale au acces la tehnologia modernă și se pot folosi de transferuri bancare şi mijloace de comunicare rapide pentru a aduce prejudicii importante la scara largă. În pofida evoluțiilor pozitive din ultimul deceniu şi jumătate, arealul strategic în care este situată România este încă bogat în conflicte locale, cu puternice implicații pentru pacea și securitatea regională și europeană.  Ele alimentează, de asemenea, alte forme de violență și criminalitate şi favorizează terorismul.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.