Controverse fără rost privind pecetea identitară a lui Mihai Eminescu
Conf.univ.dr. Aurel V. David
- Orice om, ca ființă socială, are trei repere etnospirituale ale peceții sale identitare: ziua de naștere, locul nașterii și numele de familie și de botez. În această realitate se înscrie și copilul Mihail al familiei Eminovici, român moldovean prin naștere, creștin prin botez, european prin cultură și universal prin civilizație. Însă, discuțiile cu rost, dar mai ales fără rost, privind pecetea identitară a lui Eminescu, începute încă de pe când el era în viață, continuă și astăzi, lăsând impresia că nimeni nu știe când s-a născut, în ce loc, cu ce nume, „copilul Mihail Eminovici”, cel care avea să devină Mihai Eminescu, numit pe bună dreptate „luceafărul poeziei românești”.
Se știe, însă, cu certitudine, că el provenea din părinți care făceau parte din mica boierime: tatăl său, căminarul Gheorghe Eminovici, fiul lui Vasile Iminovici – român ardelean emigrat în Bucovina ocupată de austrieci -, iar mama sa, Raluca, fiica stolnicului moldovean Vasile Iurașcu. De asemenea, se cunoaște că au fost 11 copii la părinți, 8 băieți și 3 fete, Mihai a fost al șaptelea copil, precum și faptul că la moartea poetului Mihai Eminescu, părinții lui nu mai erau în viață, iar dintre frați și surori, mai trăiau surorile Harieta și Aglae, precum și fratele mai mic, Matei.
George Călinescu a scris că „Eminescu nu are biografie”.
Prezentul demers este conceput și cu scopul de a aduce argumente că Eminescu are biografie.
- CONTROVERSE PRIVIND DATA NAȘTERII LUI EMINESCU
8 noiembrie 1850 (1849) /
6 decembrie 1850 / 14 decembrie 1849 /
21 mai 1849 / 20 decembrie 1849 / 24 decembrie 1849 /
15 ianuarie 1850
1). 8 noiembrie (1850?) 1849
- La puțin timp după moartea fizică, lumească, a poetului Mihai Eminescu, fratele său, Matei, a fost solicitat de redacția revistei „Fîntîna Blanduziei” din Bucureşti să dea o mână de ajutor pentru a aduna informații verosimile despre viața genialului său frate, pentru a întocmi o biografie oficială. În acel moment, Matei, cel de-al zecelea copil al familiei Eminovici, era unicul frate-băiat al poetulului, care a supravieţuit momentului morții fizice a fratelui său.
NOTĂ: Matei s-a născut la 20 noiembrie 1856 în Ipotești. El nu s-a remarcat la învățătură, nu sta bine nici la purtare, n-a terminat liceul din Botoșani, nesuportând rigiditatea școlii. A urmat cursurile Institutului politehnic din Praga, apoi ale Școlii de Ofițeri din Iași, ajungând în anul 1886 la gradul de căpitan în armata română, activând în garnizoanele Brăila, Mizil, Râmnicu – Sărat și Galați. S-a distins ostășește în Războiul de Independență (1877 – 1878), fiind decorat cu șase ordine și medalii: 4 românești și două rusești. A avut trei mariaje: cu prima soție (în anul 1880), Matilda Ilian din Brăila, profesoară de istorie, a avut o căsătorie scurtă, din care a rezultat un copil, Victor; cu a doua soție, Ana Condeescu din Mizil, nepoata lui Leonida Condeescu, a avut patru copii, dar n-a fost de durată, din cauza asprimii și violenței lui Matei; cu a treia soție, Silvia Maieru, o ardeleancă din Bistrița, a conviețuit până la moarte.
- În vremea suferinței fratelui său el a fost absent, spre mirarea criticului literar Titu Maiorescu și ai altor condeieri, care s-au trezit în fața unei mari provocări: imposibilitatea de a se alcătui biografia defunctului, întrucât nu erau date suficiente și mai ales toate credibile: erau neclare ziua de naștere și locul nașterii, precum și numele de familie și de botez.
Cercetătorii „cazului Eminescu” l-au căutat, pentru a-i cere informații referitoare la fratele său, deși au constatat că nu prea se arăta dispus să ofere informații despre familia sa și, mai ales, despre fratele său, devenit poet național. Deși stătea mai slab cu scrisul, el a cedat insistenţelor şi în numărul 27 din 16 iulie 1889 al revistei respective a scris articolul „Mihai Eminescu”.[1] În acel articol, el a scris că Mihai Eminescu s-a născut la 8 noiembrie 1848, în Dumbrăveni, din care pricină a fost botezat cu numele Mihail, după numele „Sfântului Arhanghel Mihail”. George Călinescu, în cartea Viața lui Mihai Eminescu, afirmă că Matei indică „o dată fantastică, 8 noiembrie 1848”.[2]
Anul 1848 a fost preluat și transcris în mod greșit, în loc de anul 1849, care se înscrie în logica evenimentelor; în anul 1848 s-a născut o fată, cu numele de botez Maria (Marghioala), care a trăit doar șase ani și jumătate.
NOTĂ: Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi în biserica ortodoxă conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. Mai cunoscut este Mihail, cel care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc, fiind cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. În popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi va continua să trăiască. Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Cu acel articol și-a început Matei Eminovici activitatea publicistică, alăturându-se unor confrați cu experiență într-ale condeiului, care însă operau cu puține date reale și multe date false, având darul de a încurca lucrurile în privința cunoașterii vieții celui ce-a fost Mihai Eminescu.[3] Precum avea să mărturisească ulterior, scopul apariției sale în arena condeierilor care-l pomeneau pe fratele său, de bine sau de rău, a fost să impiedice „edițiile eminesciene”, puse la cale de Titu Maiorescu.
- În anul 1892, Matei Eminovici s-a retras din armată, prin demisie, fiind trecut în rezervă cu gradul de căpitan. În acel an, după cum reiese din „Buletinul Oficial” nr. 168 din 1892 și-a schimbat, la cerere, numele de familie din cel de Eminovici în cel de Eminescu, integrându-se în societate și activând în viața politică și socială. O perioadă a fost subprefect al Plasei Afumați, apoi custode al domeniului Glogova, iar după terminarea „cu scântei” a custodiei la Glogova, s-a retras într-o căsuță la Turnu – Severin, de unde a intervenit în dezbaterile purtate în mediul cultural pe marginea biografiei fratelui său, Mihai, care pentru mulți confrați de condei devenise o enigmă.
În anul 1893, Matei a înregistrat firma „Matei Eminescu și Stavri Dimitriu”, „în scop de a culege, clasifica, edita și a da publicității toate scrierile poetului Eminescu”,[4] iar în anul următor, 1894, a declarat că „voi urmări și sechestra oriunde voi găsi asemenea ediții”. Pentru a-și face cunoscută poziția față de anumite date din biografia oficială a fratelui său, în anul 1901 el a scris studiul intitulat „Noua biografie a lui Eminescu”, pe care l-a publicat în revista „Foaia populară”.[5]
În anul 1909, când se numărau 20 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, în Galați a luat ființă „Comitetul de organizare a comemorării poetului Eminescu din Galați”, al cărui președinte a fost juristul Corneliu Botez. În dorinţa de a aduce date inedite, acesta s-a adresat unor contemporani despre care presupunea că pot aduce informații noi, folositoare. În acel context s-a adresat și căpitanului Matei Eminescu, reușind să-l convingă să-și amintească, în scris, momente importante din viața familiei sale, în primul rând despre fratele său, devenit poet național. El a acceptat, a adunat informații valoroase din amintiri, dar unele aproximative (trecură 20 de ani de la moartea fratelui său), le-a așternut pe hârtie și le-a trimis sub formă de scrisoare, din Turnu Severin, lui Corneliu Botez.
Scrisoarea respectivă a fost publicată în volumul omagial intitulat „Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani dela moartea sa – 15 IANUARIE 1850 – 16 IUN1E 1889 – 16 IUNIE-1909, sub titlul Memorii asupra familiei Eminescu.[6] În acel volum omagial, Corneliu Botez a publicat studiul scris de Matei Eminescu, intitulat Viaţa poetului Mihail Eminescu (Date biografice inedite), în care a consemnat că Matei Eminescu a declarat unui redactor de la „Fîntîna Blanduziei” că tatăl său, Gheorghe Eminovici, ar fi nepot de fiu al unui ofiţer de cavalerie din oastea lui Carol al XII-lea, regele Suediei, scăpat din bătălia de la Poltava și stabilit la Suceava. Matei a consemnat: „Am fost zece fraţi şi surori”, pe fratele său (poetul), trecut la poziția nr.6, l-a numit „Mihail”.[7]
NOTĂ: Fiind precaut față de informațiile primite, Corneliu Botez a scris în Nota de subsol a paginii: „Publicând datele coordonate de noi prin articolul de faţă, n’avem pretenţiunea de a fixà complect şi definitiv icoana vieţei poetului, pe care cu drag îl comemorăm; ele constitue mai mult un material de studiu adunat din isvoare sigure, indispensabile aceluia care, întemeindu-se pe aceste date, cum şi pe acelea dejà cunoscute şi care se vor mai putea aduna, s’ar încumetà vre-o dată să facă biografia exactă şi complectă a marelui poet”.
Ulterior, Matei Eminescu a revenit asupra datei de naștere a fratelui său, aducând un alt argument: el văzuse o Psaltire veche, păstrată de tatăl său, unde erau consemnate datele de naștere ale copiilor săi.[8] Deci, de la data de 8 noiembrie 1850 (1849?) a trecut la 20 decembrie 1849, fără să explice greșeala făcută anterior.
Din Turnu-Severin, unde locuia alături de a treia lui soție, Silvia Maieru, el s-a implicat în bătălia pentru construirea biografiei veridice a fratelui său, poetul Mihai Eminescu. În anul 1924, un fost profesor de istorie a literaturii române moderne, pe nume Leca Morariu, i-a trimis „o mulţime de contribuţii mărunte dar documentare”, despre Mihai Eminescu şi în general despre familia marelui poet, pe care le publicase în revista „Junimea literară”. Matei Eminescu a fost nemulţumit de câteva informaţii despre familia sa, scriindu-i lui Leca Morariu o scrisoare care a fost publicată în „Junimea literară” din acel an, sub titlul „Noi informaţii despre familia Eminescu”.[9] El a dat câteva explicaţii care-i puteau servi lui Leca Morariu „cu altă ocazie”, acuzându-l pe Corneliu Botez că în volumul publicat de acesta „s-au strecurat multe greşeli mai întâi din cauza grabei cu care distinsul magistrat îmi dădea zor (scrisoare după scrisoare) şi aceasta tocmai într-un timp cînd eram foarte ocupat cu facerea planului topografic a unui domeniu pe care-l măsurasem, precum și din cauza unor informaţii pe care Botez le culesese de pe la oameni de rea credinţă”, care l-au umplut de minciuni. El nu s-a referit la data și locul nașterii fratelui său, deci tacit s-a lăsat convins de rezultatele cercetărilor în arhive și pe teren.
În același an, 1924, Matei Eminescu s-a mutat împreună cu soția, Silvia Maieru, la Bistrița. A murit de pneumonie, ca și tatăl său, în 12 decembrie 1929, fiind înmormântat la Cimitirul românesc din Bistrița. El a fost singurul copil al familiei Eminovici care, prin descendenții săi, a dus mai departe numele poetului Mihai Eminescu.
Data pronunțată de Matei Eminescu a creat mari, multe și aprinse discuții și controverse, întrucât însemnarea de pe Psaltire era cunoscută doar din spusele destul de neclare ale acestuia. După cum a consemnat istoricul și criticul literar George Călinescu, în Viața lui Mihai Eminescu,[10] „Psaltirea n-a văzut-o nimeni, iar Matei nu s-a arătat dornic să o arate, să o comunice în facsimil, nici măcar să dea vreo lămurire în privința ei”. Însă, Matei a afirmat că toţi copiii lui Gheorhe și Raluca Eminovici au văzut şi cunoscut această Psaltire,[11] dar nicunul nu a confirmat că au văzut-o cu ochii proprii.
George Călinescu a afirmat că „acel patru ceasuri și cincisprezece minute evropienești” „sună prea detot a fapt adevărat. Pare că vezi pe voinicul căminar, străbătând odaia în lung și-n lat, în așteptarea evenimentului. O ușă se deschide, cineva din familie aduce vestea. Tatăl scoate ceasul din buzunar, moaie pana în călimară și înseamnă în Psaltire, sau în altă parte, transcriind apoi în Psaltire…”, însemnarea sa, care începe cu „Astăzi”. În acea zi, noul născut nu primise încă numele de botez și nici nu se știa cu certitudine dacă copilul va fi botezat cu numele Mihail, după Sfântul Arhanghel Mihail. Înseamnă că înscrisul a fost făcut ulterior (după botez). Există documente care certifică faptul că 21 decembrie 1849, Gheorghe Eminovici era la Iași, unde întocmea o procură avocatului său Panaite Cristea, iar în 23 decembrie 1849 era de față la legalizarea acesteia.[12]
2). 21 mai 1849(?).
Data respectivă a fost susținută de scriitoarea româncă Constanța de Dunca-Șchiau, născută în 16 februarie 1843, în Botoșani. Aceasta a publicat printre altele, lucrarea Fiicele poporului (1864), premiată de Cuza Vodă, precum și Feminismul în România (1904). Fetiță fiind, luase parte, în Dumbrăveni, la „botezul cu fluturi al unui copil de-al lui Eminovici”, ținând „morțiș” (după cum avea să constate George Călinescu) să afirme că pruncul botezat era Mihail și că „nașterea s-a petrecut la 21 mai 1849”.[13] În fapt, botezul s-ar fi petrecut în 21 mai 1849, cu participarea dânsei și a lui Muți Balș (fiul lui Costachi Balș), iar copilul botezat era Mihail. Acest fapt a fost aflat și de principesa Ghica (născută Balș) din registrele bisericii din Dumbrăveni (era dublă evidență în registrele parohiale referitoare la data și locul nașterii și al botezului?).
NOTĂ: Contextul pronunțării acestei date se relevă astfel: Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), întemeiată în anul 1861, având ca președinte pe regele Ferdinand I, președinte activ pe Andreiu Bârseanu și președinte activ pe dr. Vasile Suciu, edita Calendarul pe anul comun 1921, întocmit de secretarul literar Ioan Georgescu. În acesta era inserată și informarea despre apelul din octombrie 1919 al unui grup de botoșăneni de a contribui la următoarele lucrări: 1. Restaurarea casei din satul Ipotești de lângă Botoșani, unde s-a născut poetul Mihail Eminescu și și-a petrecut cei dintâi ani ai copilăriei. 2. Înființarea în acest local a unei case de citire și al unui muzeu, referitor la vieața și opera poetului. 3. Clădirea unui local de școală primară „Mihail Eminescu”, în satul Ipotești în grădina casei părintești. 4. Ridicarea unei statui în Botoșani.
Drept reacție la acel anunț, Constanța de Dunca-Șchiau a publicat în revista „Transilvania” nr.3/1921 „Răspuns la parte din Răvașul Calendarului Asociațiunei”. Autoarea s-a referit la locului nașterii poetului – Dumbrăveni -, reluând istoria botezului unui copil al familiei Eminovici, pusă pe hârtie de autoare în anul 1897,[14] când, „ca prin farmec” i s-a ivit în memorie „întreg incidentul petrecut la Dumbrăveni în ziua de Sf.Constantin, la 1849”. Acesta s-a imprimat „cu atâta putere”, încât l-a consemnat în scris. Întâmplarea a făcut ca în aceea zi să-l întâlnească pe colonelul Averescu (ulterior general), căruia i-a încredințat textul, care a fost publicat pentru prima oară, „se pare”, în Almanahul Societății de Lectură „Petru Maior” din anul 1901.[15]
NOTĂ: Este interesant că și această dată este legată de o sărbătoare creștină. În această zi, 21 mai, creștinii ortodoci îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Sfântul Constantin (cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare), a fost împărat roman între anii 306 – 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrangerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscriptia: “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însusi Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei.Constantin a procedat întocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.
Sfânta Elena – mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare – a fost o femeie credincioasă, cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și a rămășitelor celor trei magi.
Probabil că acel eveniment a avut loc în anul 1848, când a murit Costache Balș, iar în familia Eminovici se născuse fiica lor, Maria (Marghioala). În mai 1849 Gheorghe Eminovoci și familia nu se mai aflau la Dumbrăveni, părăsind moșia în 23 aprilie 1849. Ulterior, după ce s-au adunat date care nu au putut fi răsturnate, Constanța Dunca-Șchiau a calificat drept „curios, neexplicabil” instalarea bustului poetului la Dumbrăveni.
3-4). 6 decembrie 1850 / 14 decembrie 1849
Interesante și pline de mister au rămas datele zilei de naștere a copilului Mihail Eminovici, consemnate în perioada în care el a urmat clasele primare și gimnaziale: în perioada 1856-1858, când probabil a urmat primele două clase (I și II primară) la Școala primară din Botoșani (sau la pensionul lui Ladislau Ferderber); în perioada 1858-1860, când a urmat cu intermitențe, clasele III și IV, la Școala primară greco-orientală din Cernăuți (National Hauptschule), precum și în perioada 1858-1866, când a urmat, tot cu intermitențe, cursurile Gimnaziului din Cernăuți.
De la școala primară din Botoșani (sau pensionul particular, al lui Ladislau Ferderber), nu avem date personale, de identificare. Însă, în registrul Școlii primare primare greco-orientale din Cernăuți, la rubrica ziua de naștere a elevului Eminovici Mihail (Eminovicz Michael) a fost înscrisă ziua de 6 decembrie 1850.[16]
NOTĂ: Ziua de 6 decembrie este cunoscută ca ziua Sfântului Nicolae, care este cel mai darnic personaj religios și ocrotitor al copiilor. Născut din părinți cinstiți și credincioși, tatăl Teofan și mama Nona, Sfântul Nicolae învăța încă de mic tainele credinței în Iisus, fiul lui Dumnezeu, și ale iubirii de oameni. Este considerat de către Biserica Ortodoxa ca fiind apărător al dreptei credințe, iscoada lui Dumnezeu, ajutând văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat. Este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii. Moș Nicolae este o personificare la vârsta senectuții a Sfântului Nicolae care împarte și azi cadouri celor mici, fiind întruchiparea dărniciei iar de-a lungul anilor au apărut multe povești și legende referitoare la acțiunile sale de binefacere. Obiceiul ce s-a păstrat până în zilele noastre, este ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii să primească daruri de la Moș Nicolae, care însă nu se arată niciodată.
În testimoniile Gimnaziului din Cernăuți (Ober Gymnasium) a fost trecută ca zi de naștere, ziua de 14 decembrie 1849,[17] numele elevulului Eminovici Mihail fiind transcris „Michail Eminowicz”.[18] Radu Sbiera, fiul fruntașului bucovinean Ion Sbiera, luptător pentru drepturile naționale, în Amintiri despre Eminescu, publicate la Cernăuți în anul 1903, s-a referit la rigoarea cu care erau întocmite actele elevilor în școlile vremii. Despre datele din cataloagele Școlii greco-orientale şi ale liceului din Cernăuţi acesta a scris că: „acolo aflăm 6 Decemvrie 1850, aici 14 Decemvrie 1849. Aceste două date din urmă vor fi, probabil, greşite, căci este posibil că profesorii ce le-au scris nici să nu fi consultat actul de naştere, ci să se fi mulţămit a întreba pe copilul Eminescu când este născut”.[19] Deci, considerăm că aceste date pot fi greșite, dar pot ascunde și un mare mister.
Pe același făgaș s-a înscris Teodor Ștefanelli (Ștefaniuc), coleg cu Mihai Eminescu la Cernăuți și la Viena, și prieteni buni toată viața. În anul 1914 acesta a publicat „Amintiri despre Eminescu”, în care a făcut și o analiză a datelor esențiale din biografia poetului național.[20] El a arătat că în testimoniile menţionate era scris că „Michail Eminowicz s-a născut la 6 Decemvrie 1850, în Botoşani”. Însă „cu totul altă dată a naşterii lui Eminescu arată testimoniul său din liceu, căci, în testimoniul lui Eminescu din întâia clasă a liceului, liberat de direcţiune pe semestrul I al anului 1860-1861, stă nota oficială că Eminescu s-a născut la 14 Decemvrie 1849 în Botoşani, vrea să zică cu un an înainte de cum este notat în testimoniile din şcoala primară”. Acesta își exprima părerea că „Nota din testimoniul liceal trebuie să fi fost conformă cu actul de naştere prezentat direcţiunii, pentru că, pe atunci, directorul liceului, Ştefan Wolf, cerea cu mare stricteţe actul de naştere şi nu-l introducea pe elev în registrele liceului, adecă nu-l primea în liceu, până nu i se prezenta acest act”. Deci, „Elevul trebuia să se prezinte, la primire, însoţit de părinţi sau de tutor, şi aceştia trebuiau să înainteze directorului testimoniul, prin care se documenta că elevul a absolvit cu bun succes şcoala primară şi, pe lângă acest testimoniu, şi actul de naştere”.
Cunoscând rigoarea germană, Teodor Ștefanelli aprecia că dacă directorul a introdus în registrul oficial al liceului faptul că Eminescu s-a născut la 14 decemvrie 1849, în Botoşani, „a trebuit s-o facă aceasta pe baza actului de naştere ce i s-a prezentat, căci aceasta este întâia însemnare oficială în registre, este prescrisă de lege şi o condiţiune pentru a fi primit în liceu”. El se întrebă dacă „Fost-a acest act de naştere exact?”, convins fiind că „asupra acestei chestiuni părerile încă nu erau pe deplin lămurite”.
5). 20 decembrie 1849.
Această dată a fost susţinută de Matei, fratele mai mic al lui Mihai, care declarase anterior că data nașterii fratelui său era 8 noiembrie 1849. El a adus ca argument o însemnare a tatălui său pe o veche Psaltire de familie, unde erau notate de obicei diferite evenimente din viața familiei. „Jos pe pagina a 5-a” ar fi fost scris: „Astăzi 20 decembrie anul 1849 la patru ceasuri şi cincisprezece minute evropeneşti s-au născut fiul nostru Mihail”.[21] Astfel, se poate crede că Mihai, precum și ceilalți frați și surori au aflat de tatăl său ziua lui de naștere, pe care și-a asumat-o. Așa se explică de ce în Albumul din aprilie 1878 al Societății „Junimea” păstrat de Iacob Negruzzi, unde erau trecute numele membrilor Societăţii „Junimea”, „Mihail Eminescu” a consemnat în scris, cu mâna lui, la numărul de ordine 49, că „Data naşterii” lui era „1849 Decembrie 20 (Sf. Ignat), iar locul nașterii, Botoşani”.[22] Prietenul său, Teodor Ștefanelli avea să consemneze: „Mie însumi mi-a spus poetul, atât în Cernăuţi, cât şi în Viena, că s-a născut la anul 1849, fără să-mi numească ziua şi locul naşterii”.
NOTĂ: El a ținut să adauge că s-a născut de „Sfântul Ignat”, adică Sf.mucenic Ignație Teoforul, cel serbat în biserica ortodoxă la 20 decembrie. Mărturiile despre existența lui reală sunt puține. Se crede că a fost pruncul luat in brațe de Hristos și dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Săi. Potrivit tradiției, Ignatie a fost episcop de Antiohia, al treilea în succesiune la scaunul episcopal, primul fiind Sf. Ap. Petru, iar al doilea Evodiu, conform mărturiilor lui Eusebiu, Origen și Ieronim. Pentru ca nu a lepădat credința in Christos, a fost aruncat în arenă și sfâșiat de lei, în jurul anului 110, în timpul domniei împăratului Traian (98-117 d.Chr.).
Unii dintre prietenii lui și-au amintit că pe vremea când era student la Viena şi Berlin Eminescu îşi sărbătorea ziua de naştere de „Sfântul Ignat”.
- La scurt timp după moartea lui Mihai Eminescu, Titu Maiorescu i-a cerut surorii lui, Aglae (căsătorită cu profesorul Ioan Drogli din Cernăuți), să facă precizări în legătură cu data naşterii poetului. Într-o scrisoare trimisă lui Titu Maiorescu în 3 iulie 1889, aceasta a afirmat că fratele ei, pentru care a folosit numele de botez, Mihail, s-a născut în 20 decembrie 1849, în Ipotești.[23] Titu Maiorescu a consemnat astfel evenimentul respectiv: „din corespondența ce am avut-o în anul 1889 relativ la biografia lui Eminescu, am și o scrisoare de la sora mai mare a poetului, doamna A. Drogli, din Cernăuți, 3 iulie 1889, în care se zice: „Biografia fratelui Mihail (publicată în Familia, no.2, anul 1885) este exactă, cu deosebire că s-a născut în satul Ipotești lângă orașul Botoșani, depărtare de 1 1/2 oră, proprietatea tatălui nostru”.
- Criticul și istoricul literar Titu Maiorescu și-a format convinerea asupra datei nașterii lui poetului după ce s-a aflat că însuşi poetul a însemnat această dată într’un registru păstrat de Iacob Negruzzi, în care membrii societăţii literare „Junimea“ şi-au înscris cu mână proprie data şi locul naşterii lor. El a crezut în veridicitatea afirmației Aglaei, însușindu-și data de 20 decembrie 1849, ca zi de naștere a poetului Mihail Eminescu, iar ca loc al nașterii, „în satul Ipoteşti, lângă Botoşani”.
Aceeași părere a avut și colegul și bunul prieten al lui Mihai, Teodor Ștefanelli, care avea să consemneze în Amintirile sale că „mi-a mărturisit poetul atât în Cernăuți, cât și în Viena, că s-a născut în 1849, fără să-mi numească ziua și locul nașterii. La data de 2 octombrie 1869, când s-a înscris la Universitatea din Viena, poetul și-a declarat locul nașterii la Botoșani, iar vârsta – 20 ani, de unde rezultă că tot în 1849 fusese născut”.[24]
Ziua de 20 decembrie 1849 a fost menţionată şi de Octav Minar (pseudonim literar al lui Octav Popovici, născut în 1886). În anul 1909, acesta a publicat lucrarea „Eminescu. Album literar artistic ”, în care a preluat date din relatările fraților și surorilor lui Mihai. El și-a însușit afirmația lui Matei Eminescu, potrivit căreia data de naștere a fost luată de pe o Psaltire pe care bătrânul Gheorghe Eminovici avea notate datele de naştere ale urmaşilor. El a mai consemnat, fără să arate sursa, că Psaltirea a fost dăruită de Aglaia lui Teodor Ştefanelli. Dar acesta n-a pomenit așa ceva, cu toate că a scris multe pagini, extrem de interesante și de amănunțite despre fostul său tovarăș din anii petrecuți la Cernăuți și la Viena.
Data de 20 decembrie 1849, ca dată a nașterii poetului Mihai Eminescu, a fost asumată și de N. Petrașcu, scriitor, memorialist, publicist, istoric și critic de artă, în studiul intitulat Mihail Eminescu, Studiu critic, publicat în „Convorbiri literare”, din 1 martie 1892, care apărea sub patronajul lui Iacob Negruzzi (al cărui nume era trecut pe copertă!). Acesta a scris că „Mihail Eminescu s-a născut în Botoșani, în 20 decembrie 1849”,[25] „dată găsită scrisă chiar de mâna lui în registrele Direcției Convorbirilor Literare”. Însă, a făcut greșeala de a prelua și un mare neadevăr, scriind că „după unii s-ar fi trăgând dintr-un strămoș oriental, „Emin Efendi”, negustor turc, (fără să spună clar cine erau acei „unii”). Autorul respectiv a devenit însă primul critic care a cercetat viața și opera poetului național, într-o lucrare amplă; cu acest studiu, el a devenit și primul critic care a inițiat studiul formal al operei eminesciene.
În anul 1883, poetul făcuse un calcul aritmetic, un exercițiu de memorie pe un manuscris: a scăzut 1849, anul nașterii, din anul curgător, 1883, obținând vârsta de 34 ani; aceasta era susținută de o reflecție pur eminesciană: „78 de ani viața mea întreagă, atâta am să trăiesc. Bătrânul tot astfel. Asta e mărimea constantă de timp a vieții unui individ din rasa noastră. Vor fi urcări și scăderi pe această scară, va fi o oscilație, născută din coadaptarea cu împrejurările, dar în fine un constant rămâne constant. Când s-a născut bătrânul? (34). Când am văzut eu pe Leda și mi-a plăcut? 34 de ani. Să întreb foarte exact – căci e de cel mai mare interes”. Deci, 1883 – 1849=34.[26]
Așa știau studenții din București și Iași, care pe soclul de marmură albă care susținea bustul lui Mihai Eminescu amplasat în parcul din Botoșani, a fost săpată cu litere mari inscripția: „Poetului Mihail Eminescu 1849-1889 studenţii universitari români Bucureşti-Iaşi omagiu şi admiraţiune”. Deci, anul nașterii era considerat 1849.
Însă, el n-a fost sigur că ziua lui de naștere era 20 decembrie 1849. Mai târziu, avea să transpună această percepție în versuri cuprinse în poezia „Scrisoarea I”: „Și când propria-ți viață n-o știi singur pe de rost /, Or să-și bată alții capul ca să afle cum a fost?“. Acel calcul corect din punct de vedere matematic, poate fi explicitat printr-un apel la un document mai puțin băgat în seamă de către biografii poetului. În 7 august 1857, cerând pașaport pentru fiii săi, Gheorghe Eminovici trecea pe răboj printre fiii săi și pe Mihail „în vârstă de 7 ani”, având „părul negru, ochii negri, nasul potrivit, fața smolită”.[27] Învățat fiind de dascălul Eminescu, care a făcut următorul calcul: 1883-1849=34 de ani, autorul acestor rânduri a făcut și el un calcul, mult mai modest, tot printr-o scădere cifrică încifrată: 1857-1850=7 ani, deci anul nașterii lui Mihai Eminescu este 1850.
Ziua de 20 decembrie 1849 a continuat să ridice semne de întrebare, întrucât nimeni n-a văzut acea Psaltire, iar Aglae, sora mai mare a poetului, a greșit susținând că locul nașterii lui Mihai a fost satul Ipotești. Bătălia împrejurul datei de 20 decembrie ar fi fost tranșată pentru moment de către „un istoric literar”, despre care se spune că ar fi rupt acea pagină din Psaltire, „pentru a încheia discuţia”. Cu toate acestea, s-a ivit îndoiala asupra locului nașterii, dar și asupra zilei de naștere.
6). 24 decembrie 1849:
Această dată a fost rostită și scrisă de Aglae, sora poetului, cu doi ani mai mică decât acesta (fiind născută în 7 mai 1852). Ea a corectat după aproape un deceniu de la moartea poetului, într-un mod specific feminin cu esență de univers eminescian, informația oferită lui Titu Maiorescu în scrisoarea trimisă acestuia în 3 iulie 1889.
NOTĂ: Aglae a fost renumită pentru frumuseţea ei, a primit o educație aleasă, fiind în anii adolescenţei, o tânără frumoasă, educată şi manierată. Avea talent muzical, dovedind reale aptitudini la pian, era îndrăgostită de arta dramatică, dorindu-şi să devină actriţă. Obişnuia să meargă cu fratele ei Mihai la Cernăuţi să vadă spectacole de teatru şi muzică. Însă, din cauza lipsei de bani n-a putut urma cursuri universitare în domeniul muzicii, continuând lecţiile de canto. În adolescență a frecventat cercurile intelectuale de la Botoşani, Suceava şi mai ales de la Cernăuţi, unde l-a cunoscut pe Ciprian Porumbescu. Între anii 1869-1871 s-a aflat în compania lui Ciprian Porumbescu şi a compozitorului Teodor Flondor, pe care se spune că i-a influențat pe plan muzical. A ajuns să facă parte din societatea muzicală „Armonia”, susţinând chiar concerte la pian, la unele dintre acestea participând şi fratele ei Mihai. Calitățile ei au făcut-o remarcată de profesorul Ioan Drogli din Suceava, care era cu 20 de ani mai mare decât ea. Astfel, la vârsta de 18 ani s-a căsătorit cu Ioan Drogli, care între anii 1875 – 1882 a fost inspector districtual pentru judeţele Suceava şi Câmpulung, locuia la Suceava. Cu Drogli, Aglae a avut doi băieţi, Ioan şi George. Ea a continuat să ofere concerte la pian, făcând și teatru amator. În acel context, a remarcat-o Titu Maiorescu, venit la Cernăuţi. Se presupune că frumoasa Aglae a aprins inima lui Maiorescu, dar doar platonic.
Drama ei a început odată cu mortea soţului, în anul 1887. A rămas cu doi copii, aproape pe drumuri şi cu bani puţini. Pentru a se salva, s-a căsătorit din interes în anul 1890, cu căpitanul asutriac Heinrich Gareiss von Döllizsturm, şi a trecut la catolicism. Mai mult, fiul ei George s-a îmbolnăvit, în mod tragic, ducându-și viața prin sanatorii. Aglae a fost doborâtă de nenorocire, la care s-a adăugat o boală cumplită despre care se spune că a moştenit-o, morbul lui Basedow, o boală autoimună a glandei tiroide, care i-a pricinuit stări de indispoziţie şi deformări fizice. S- s-a stins din viață anul 1900 la Cernăuţi, unde locuia cu ultimul soţ. Acolo a şi fost înmormântată.
Aglae Drogli a îndreptat greșeala făcută în scrisoarea din 3 iulie 1889 în privința zilei de naștere a fratelui ei, acceptată de Titu Maiorescu fără să mai facă alte verificări. Astfel, în „Memoarul familiei mele”, scris în anul 1898, ea a făcut următoarea punere la punct, spre știința celor care încă mai scotoceau prin arhive și la fața locului pentru a găsi urme din viața poetului: „Mama mi-a spus odată când era veselă, căci de obicei era mereu mohorâtă, că pe Mihai l-a născut într-o iarnă grea din 1849 cu o zi mai devreme de Crăciun (Crăciunul este în noaptea de 24/25 decembrie, ziua de Crăciun fiind în 25 decembrie!), botezându-l în legea străbună în luna ghenarie la Botoşani, căci sătucul nostru nu avea preot şi că tata a vrut aşa”.[28]
NOTĂ: Ce semnificație are ziua de 24 decembrie? Este Ajunul Crăciunului – ziua dinaintea Crăciunului -, o sărbătoare care comemorează Nașterea lui Iisus, ultima zi de post din Postul Nașterii Domnului, care începe în ziua de 15 noiembrie și se încheie în ziua de 24 decembrie. În ajunul Crăciunului, fiecare credincios ajunează după putere, până la Ceasul al IX-lea (ora 15.00), nemâncând nimic. În unele zone, credincioșii ajunează până mai târziu, așteptând răsăritul luceafărului de seară, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului. Aceasta este anunțată în lume de creștini prin colinde. Primii care pornesc cu colindatul, în dimineața de Ajun, sunt copiii și tinerii. Acestia sunt primiți de creștini cu mere, nuci, covrigi si cu acele turte numite „Scutecelele lui Hristos”. Întrucât până după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun este încă post, colindătorii trebuie primiți cu daruri de post, respectiv covrigi, turte, nuci, fructe. Tot în acea zi, preotul umblă pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului, spre a vesti măritul praznic al Intrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.
7). 15 ianuarie 1850
În anul 1892, Nicolae Giurescu, student al lui Titu Maiorescu, a fost trimis la Ipotești, împreună cu C. Vasiliu, pentru a încerca să afle și să fixeze cu rigoare locul naşterii poetului Mihai Eminescu, unde urma „să se ridice o şcoală în amintirea poetului”. Negăsind datele căutate la Ipotești, acesta a pornit spre biserica „Uspenia” (Domnească), catedrala orașului Botoșani.[29] Acolo l-a căutat pe preotul Dimitrie și după răscolirea câtorva groase volume prăfuite de vreme în care erau trecute numele tuturor botezaților de „Dumnealui preotul iconom Ion Stamati”, în acel moment răposat, începând cu anul 1832 a găsit în „Metrica, partea I, de nașteri și botezuri” următoarele rânduri pe care le-a consemnat „în exacta transcriere”: „Născut la 15 ghenarie 1850, din părinții: Gheorghe Eminovici, proprietar, și soția sa Ralu, născută Vasile Iurașcu, care primi botezul în 21 ghenarie; s-a numit Mihail, având naș pe dumnealui stolnicul Vasile Iurascu”. El a mai consemnat că „Acest volum se află în buna păstrare a preotului Dimitrie, de la mai sus pomenită biserică. Rămâne (așadar) cu totul sigur că Mihail Eminescu s-a născut în Botoșani în ziua de 15 ianuarie 1850”.
Această concluzie s-a dovedit a fi veridică, acceptându-se faptul că pruncul Mihail Eminovici s-a născut la ianuarie 1850 în Botoșani. Ea se bazează pe Registrul de nașteri și botez păstrat în arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani, data nașterii a fost trecută ca fiind „15 ghenarie 1850”, botezul fiind oficiat în 21 ianuarie 1850; pruncul Mihail a fost botezat de preotul Ion Stamate, ajutat de fiul său, Dimitrie, diacon, la botez fiind prezenți în afară de părinți (Gheorghe și ), stolnicul Vasile Jurașcu, naș, și maica Fevronia Jurașcu de la schitul Agafton, soră cu mama noului născut.
Nicolae Giurescu a comunicat rezultatul cercetărilor sale într-o scrisoare trimisă lui Iacob Negruzzi, la 7 mai 1892, arătând că „mitricele se află în bună păstrare a preotului Dimitrie de la sus pomenita biserică”.[30] În același an, a publicat în revista „Convorbiri Literare” studiul „Când s-a născut Eminescu?”.[31] Autorul a afirmat că de mai bine de un an el stăpânea „date temeinice asupra locului şi anului naşterii lui Mihail Eminescu”, constatând în toate încercările biografice „greşeli mari în această privinţă”. De aceea, s-a hotărât să le dea în vileag, având încredere în ospitalitatea „Convorbirilor Literare”.
El a considerat că următoarele date culese de cei implicați în alcătuirea biografiei poetului Mihai Eminescu erau greșite:
– pe mormântul de sub „teiul sfânt şi dulce”, sub numele „Mihail Eminescu”, stăteau săpate, în piatra rece, două clipe din vecinica vreme: „1850-1889”;
– în prefaţa ediţiei a IV-a, Titu Maiorescu a scris că Mihai Eminescu „e născut la 20 Decembrie 1849, în satul Ipoteşti, lângă Botoşani”;
– în matricula gimnaziului din Cernăuți se găsește anul 1849, 14 decembrie;
– în alte schiţe biografice greşeala e şi mai mare: în ziarul „Românul”, reprodus însă de unicul număr al ziarului „Eminescu” (ieşit cu prilejul dezvelirii bustului la Botoşani), stă scris că Mihai Eminescu „a văzut lumina zilei în satul Dumbrăveni, judeţul Botoşani, la anul 1849, luna Noiembrie 8, în ziua de Sfinţii Arhangheli, pentru care i s-a şi dat numele de Mihai din botez”.
Concluzia lui Nicolae Giurescu a fost astfel formulată: „Mihail Eminescu s-a născut în Botoșani în ziua de 15 ianuarie 1850”.
În anul 1895, Matei Eminescu a publicat o broşură cu câteva poezii (semnificative) scrise de fratele său Mihai Eminescu, intitulată Mihai Eminescu. Poezii. Cartea Didactică. Aceasta a fost aprobată de Ministerul Instrucţiunii Publice şi cultelor pentru uzul şcoalelor.[32] Nicolae Petraşcu a scris prefaţa, intitulată „Eminescu”, în care a consemnat negru pe alb: „Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani în ziua de 15 ianuarie 1850”. Acesta a prezentat viața lui Mihai Eminescu în rezumat, concluzionând că „În scurta sa viaţă, el a lăsat un nume neşters cu poeziile sale, scrise cu un talent rar şi multă măiestrie….La început apreciat numai de un număr restrîns de oameni, astăzi e cel mai citit poet naţional. Prin dînsul poezia română s-a înălţat, atingînd frumuseţi nouă şi nepieritoare”. Această broşură, aprobată de Ministerul învăţămîntului, s-a răspîndit mai ales în rîndul elevilor. Deci, Matei, fratele poetului, care a lucrat la elaborarea acelei broșuri n-a comentat critic cele scrise de Nicolae Petrașcu, recunoscând tacit că locul nașterii a fost orașul Botoșani, iar ziua de naștere, 15 ianuarie 1850.
Pentru a clarifica problema zilei de naștere a poetului, Corneliu Botez s-a deplasat la biserica „Uspenia”, care era, în fapt, catedrala oraşului Botoșani, unde slujea părintele Dimitrie Stamate, în vârstă de 95 de ani (pe care l-a cunoscut Nicolae Giurescu!). Preotul a declarat că mitricile de născuţi şi botezaţi, în care ar fi înscrisă naşterea poetului Eminescu nu se mai găseau în posesiunea bisericii „Uspenia”, fiind transportate de mulţi ani împreună cu ale celorlalte biserici din judeţ, la oficiul primăriei Botoşani. Acesta a explicat că nu el l-a botezat pe copilul Mihail, ci tatăl său, Economul Ion Stamate, care era și duhovnic al familiei Eminovici, el asistând la botez ca diacon.
Astfel, Corneliu Botez s-a deplasat la Oficiul stărei civile a oraşului, unde a găsit prea puţine mitrice vechi, scrise cu slove cirilice. Însă, examinându-le în amănunt a dat peste câteva file purtând titlul: Mitricile, Partea I, născuţi pe anul 1850 a bisericei cu hramul „Adormirea Maicei Domnului“ (Uspenia, în slavonă) din oraşul Botoşani. Câteva foi purtau în fruntea lor tipărite cu litere cirilice cuvintele: „Registru pentru naştere şi botez pe anul 1850“. Astfel, a găsit trecut la No.3, actul de naştere şi botez a copilului Mihail Eminovici, purtând sub rubricele respective indicaţii lămurite, potrivit cărora copilul Mihail Eminovici s-a născut în oraşul Botoşani la 15 Ghenarie 1850 şi a fost botezat la 21 Ghenarie (ianuarie) acelaş an, din părinţii: Gheorghe Eminovici, Căminar şi soţia sa Ralu, Căminăreasă, proprietari; naş a fost Vasile Iuraşcu – stolnic şi Ioan Iconomul preotul care l-a botezat. Documentul era extrem de prețios, căci susținea, legal, naşterea şi botezul poetului Mihai Eminescu, care purta iscăliturile părinţilor, preotului şi naşului care l-a botezat. Corneliu Botez a atras atenţia oficiantului Stării civile asupra însemnătăţii acestui act, povăţuindu-l să-l pună în loc sigur, spre a nu se rătăci sau sustrage.
În numărul festiv al revistei „Ateneul” din Botoșani, din februarie 1904, număr festiv, apărut cu ocazia inaugurării bustului de la Dumbrăveni al poetului Eminescu, Corneliu Botez a scris articolul intitulat: „Unde s-a născut poetul Eminescu?”. Acesta a încheiat articolul astfel: „Rămâne dar definitiv stabilit că Eminescu s-a născut în orașul Botoșani la 15 Ianuarie 1850, primind botezul la 21 Ianuarie”, fapt dovedit și susținut de actul legal original (certificvatul de botez) care a stipulat nașterea și botezul poetului.
Actul de botez întormit la ,,Adormirea Maicii Domnului” din Botoșani, copiat și publicat de Corneliu Botez și autentificat de grefa Tribunalului Botoșani, arată că Mihail, fiul căminarului Gheorghe Iminovici și a soției sale Ralu s-a născut la 15 Ghenarie 1850.[33]
Pentru a pune capăt dezbaterilor contradictorii, în anul 1903 profesorul Radu Sbiera a consemnat:[34] „Cât despre ziua naşterii lui Eminescu, căpitanul Eminescu, fratele poetului, ne spune, în prefaţa de la ediţiunea poeziilor lui M. Eminescu, că în mitrica născuţilor a bisericii catedrale din Botoşani se zice că s-ar fi născut „la anul 1850 luna Ghenarie”, pe când tatăl poetului să fi însemnat, într-o psaltire veche, că Mihai Eminescu s-a născut la 20 Decemvrie 1849”. Deci, profesorul respectiv a confirmat acceptarea tacită de către Matei Eminescu a nașterii fratelui său „la anul 1850 luna Ghenarie”, demonstrând că datele din cataloagele şcolii greco-ortodoxe şi ale liceului din Cernăuţi, respectiv 6 Decemvrie 1850 și 14 Decemvrie 1849 sunt greșite.
Hotărâtoare în privința aceptării zilei de 15 ianuarie 1850 ca zi de naștere a poetului Mihai Eminescu au fost concluziile cercetărilor făcute în arhive și pe teren de Nicolae Giurescu, publicate în „Convorbiri literare” din 1 iunie 1912.[35] Acestea au fost preluate de criticul literar Titu Maiorescu, în edițiile lucrării sale, „Eminescu și poeziile lui”.
Însă, în anul 1914, Teodor Ștefanelli s-a simțit obligat să se implice în lămurirea punctelor sensibile din biografia prietenului său, considerând că rămân în ecuație următoarele date care trebuie analizate și explicate:
– ziua de 20 decembrie 1849, însemnat de „Eminescu, singur”, într-un registru al societăţii literare „Junimea” din Iaşi;
– ziua de 15 ianuarie 1850, consemnată în actul de naştere de la biserica „Adormirea Maicei Domnului” din Botoşani.
Teodor Ștefanelli a observat că între data naşterii din registrele liceului, apoi între data naşterii aşa precum a însemnat-o poetul în registrul „Junimii”, iar tatăl său, pe Psaltire, şi între actul de naştere publicat de Corneliu Botez deosebirea nu este mare, „numai o lună”. El a fost convins că se poate stabili, „cu siguranţă”, faptul că Eminescu, „în momentul în care a început să cerceteze clasa a treia a şcoalei primare din Cernăuţi, avea vârsta de 8 ani şi 8 sau 9 luni”. La acestea se adaugă următoarele argumente:
– există un singur document care consemnează data certă legată de primele zile ale copilului Mihail Eminovici: certificatul său de botez, din 21 ianuarie 1850, semnat de preotul Ioan Stamate din Botoșani, nașul de botez al copilului – stolnicul Vasile Iurașcu, bunicul său matern, precum și părinții copilului – Gheorghe și Raluca Eminovici;
– ipoteza potrivit căreia copilul Mihail Eminovici s-a născut în 15 ianuarie 1850 a fost lansată și argumentată de scriitorul Nicolae Giurescu în urma unei cercetări de arhive și la fața locului; aceasta a fost susținută apoi și de sora poetului, Aglae, acceptată de fratele său, Matei Eminescu, fiind preluată de criticul literar Titu Maiorescu, în lucrarea „Eminescu și poeziile lui”, publicate în anul 1889.
- Pe baza acestor dovezi s-a instituționalizat faptul că poetul Mihail Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850, în Botoșani, această zi fiind legiferată ca Ziua Culturii Nationale prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.
- CONTROVERSE PRIVIND LOCUL NAȘTERII LUI EMINESCU
Nici locul nașterii lui Mihai Eminescu n-a rămas în afara dezbaterilor controversate, care s-au desfășurat mulți ani după moartea sa fizică. Încă din perioada grelei sale suferințe fizice au fost lansate atacuri la adresa operei sale, dar și a propriei persoane, însoțite de controverse zgomotoase privind locul nașterii. În câmpul dezbaterilor conduse din umbră de critici sau istorici literari, intrați în conflict cu ideile junimiste, au fost aduse numele a patru localități: „Soleni”, Ipotești. Dumbrăveni și Botoșani.
- „SOLENI”
- În 31 martie 1889, când poetul Mihai Eminescu era încă în viață, iar la Paris se inaugura cu mare fast Turnul Eifel, un conferențiar român pe nume Mihail Chințescu afirma, într-o conferință rostită la „Ateneu”, în București, că poetul Mihai Eminescu s-a născut în satul Soleni din Moldova.[36] Conferința respectivă, publicată ulterior în „Revista olteană” din același an, a însemnat o mostră de a lovi cu mare răutate într-un simbol al inteligenței neamului, care în acel moment nu se putea apăra.
Despre conferențiarul respectiv și conferința ținută nu prea se știu multe lucruri. Însuși marele istoric și critic literar George Călinescu a consemnat astfel acest eveniment în cartea sa „Viața lui Mihai Eminescu”; „Pe când trăia Eminescu”, un conferențiar pe nume Mihail Chințescu, „putea spune publicului la Ateneu (31 martie 1889) că poetul este născut la Soleni, sat în Moldova”.[37] Enigmaticul Mihail Chințescu, pronunțând numele satului Soleni, ca loc al nașterii lui Mihai Eminescu, când el era încă în viață, a declanșat o nouă dezbatere privind locul nașterii sale, care continuă și astăzi.
O idee repede a oferit romancierul Duiliu Zamfirescu, în romanul În fața vieții, publicat în anul 1884. Satul respectiv era risipit pe munți și pe văi, dincolo de priporul râului Trotuș. Acolo, familia de boieri Soleanu, care și-a trimis fiul la studii în străinătate, la Paris, a avut moșie și casă boierească, ce-au fost vândute unui domn pe nume Marțian.[38] Tânărul Eugeniu Soleanu s-a întors de la Paris, unde fusese la studii, găsind în țară o situație lipsită de speranțe de viață bună. Astfel, acesta a devenit aparent, un pesimist sincer, care a cedat în fața greutăților vieții.
Navigând prin câmpul informațional al „Internetului”, prin ape tulburi, am găsit ceva interesant: în anul 1886, Constantin Dobrogeanu Gherea, angajându-se în polemică politică și socială, i-a înfruntat de unul singur pe junimiștii tineri aflați sub călăuza lui Titu Maiorescu, a scris articolul „Pesimistul de la Soleni” (fără a localiza satul Soleni!) unde l-a atacat dur pe Duiliu Zamfirescu și romanul acestuia, În fața vieții. El l-a acuzat pe romancier că prin acel Soleanu, un pesimist „papagal”, deci un ticălos, a creat un prototip al pesimistului în literatura română. În anul 1887, în studiul „Decepționismul în literatura română”, publicat în revista „Contemporanul”, criticul polemist Gherea a explicat astfel de unde purcede decepționismul sau pesimismul în literatura română: „Care e pricina strigătelor de durere, a deznădejdii, a decepțiunii ce caracterizează literatura noastră contemporană, care și-a găsit răsunet în Eminescu, Delavrancea, Vlahuță și-n o mulțime din scriitorii noștri, în cei care au ceva talent, precum și în cei care sunt cu totul lipsiți? Aceasta nu poate fi o întâmplare. Întâmplare nu poate fi când e vorba de întreaga mișcare literară a unei generații. Oare înrâurirea unui singur om, e vorba de Eminescu, să fi împins literatura noastră contemporană în acest decepționism, după cum zic unii?”
- IPOTEȘTI
- În 3 iulie 1889, Aglae, sora lui Mihai Eminescu, a afirmat că fratele ei „s-a născut în satul Ipotești, lângă orașul Botoșani, depărtare de 1 1/2 oră, proprietatea tatălui nostru”, în ziua de 20 decembrie 1849.[39]
NOTĂ: Vatra satului Ipotești, așezat la 3 km de sud-estul municipiului Suceava, a fost locuit din cele mai vechi timpuri, dovadă stând mărturiile arheologice găsite îndeosebi în zona ,,Seliște”. Prima atestare documentată este din anul 1586, când a fost menționat vătămanul/ hotarnicul Simașco din Epotesci, apoi alta din anul 1638, când sunt amintiți „megiașii” din Epotest, iar a treia menționare datează din anul 1666, când se vorbește despre boierul Ursache care primea Ipoteștiul ca moșie. Hotarele satului Ipotești au fost fixate la 3 august 1716. Drumul care face legătura dintre Suceava și Ipotești (și care continua spre Bosanci, Liteni și mai departe) a fost atestat documentar pentru prima dată în vremea lui Ștefan cel Mare, în anul 1456, sub numele de „drumul cel mare al Sucevei”, deși probabil vechimea acestuia este cu mult mai îndelungată. Două secole mai târziu, în anul 1663 acesta era numit „drumul cel vechiu de vine de la Suceava”, pentru ca în anul 1726 să i se spună „drumul cel mare”, iar în anul 1753 „drumul Harabagiilor” sau „calea mare”. Prin anul 1825, în Ipotești a fost construită Biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Sf. Voievozi), „pe locul și cu ajutorul lui Ipatie și Nicolae Isăcescu, care sunt primii ctitori”, dar „putrezind lemnul, a fost (re)făcută din vălătuci”.
În 30 iulie 1847, căminarul Gheorghe Eminovici a cumpărat pentru suma de 4.000 de galbeni, două cincimi din moșia Ipotești de la Eufrosina Petrino, moșie cu 330 de fălci de pământ. La intersecția a două drumuri din centrul satului, acesta a construit o casă nouă din vălătuci și cărămidă, în locul unei case mai vechi și dărăpănate. În același an, 1847, Raluca (Iurașcu) Eminovici a cumpărat mica bisericuță de lemn din cătunul Ipotești, cu 250 de galbeni, de la boierul Theodor Murguleț. Bisericuța a devenit lăcaș de rugăciune al familiei, ea continuând să fie folosită ca biserică a satului Ipotești și după cumpărare, salariul preotului fiind plătit de tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, care deținea moșia din Ipotești. În anul 1776 a murit mama lui, Raluca.
Construirea noii case a început în anul 1848 și s-a terminat în anul 1855. În jurul casei se afla o curte destul de mare, o livadă, bisericuța familiei, o fântână, grajduri pentru animale, hambare pentru cereale și alte anexe gospodărești.
Copilul Mihail Eminovici s-a mutat în casa părintească de la Ipotești la vârsta de 2 ani și câteva luni, locuind acolo, împreună cu părinții, până în toamna anului 1869, când a plecat la studii la Viena, apoi la Berlin. În anul 1876 a murit mama sa, Raluca, iar familia Eminovici a mai stăpânit moșia Ipotești până în anul 1878, când a fost vândută din cauza datoriilor. În anul 1884 a murit Gheorghe Eminovici, iar după moartea acestuia, casa n-a mai fost locuită, ajungând să se ruineze. Părinții săi, precum și doi frați: Iorgu (mort în anul anul 1873) și Nicu (mort în anul 1884) au fost înmormântați în spatele bisericuței de lemn, lângă altar. În anul 1883, Mihai Eminescu a revenit la Ipotești pentru ultima oară, în speranța că va răscumpăra moșia vândută în anul 1878, dar n-a reușit să răscumpere bucata lui de copilărie. În momentul morții poetului Mihai Eminescu, în Ipotești, satul copilăriei sale încă nu exista școală.
- DUMBRĂVENI
- Informațiile date de Matei Eminescu ziarului „Fântâna Blanduziei” nr.27 din 16 iulie 1889 referitor la fratele său au specificat că locul nașterii poetului Mihai Eminescu era satul DUMBRĂVENI,[40] unde familia Eminovici a locuit o anumită perioadă. Ideea respectivă a fost susținută și cultivată, precum se știe, de către scriitoarea Constanța de Dunca-Șchiau. Aceasta a fost invitată la Iași pentru a ține două conferințe în folosul unui azil de bătrâni veterani din războiul de independență. Acolo a reluat legătura cu familia Moruzzi, de la care a aflat „rezultatul ce avu publicarea articolului…Botezul lui Eminescu”. Principesa Ghica, născută Balș, devenind, prin drept hereditar, proprietara Dumbrăvenilor, aflând că poetul Mihai Eminescu s-a născut la Dumbrăveni, a cerut reînhumarea trupului acestuia la Dumbrăveni.[41] Acest fapt nu s-a petrecut, însă a apărut și a circulat ideea așezării unui bust al poetului, pe locul unde odinioară a fost casa unde a locuit tatăl său, fost administrator al moşiilor boierului Balş.[42]
În anul 1899, idee a prins contur, iar proprietarul moșiei Dumbrăveni, prințul Leon Ghica, a luat inițiativa realizării unui bust al poetului Mihai Eminescu și amplasării acestuia la Dumbrăveni, ca semn de prețuire pentru marele poet român. Drept urmare, a comandat acel bust sculptorului Oskar Spathe din București, care se bucura de faima unui bun portretist, urmând ca bustul să fie inaugurat cu prilejul comemorării a 10 ani de la moartea poetului. Pentru orientarea în redarea fizionomiei autorului Luceafărului i-a trimis sculptorului câteva fotografii ale unor unchi ai poetului cu care acesta semăna foarte mult. Pentru a da o mai mare rigoare biografiei poetului național informațiile furnizate de Matei Eminescu au fost preluate și popularizate de ziarul „Românul”, fiind apoi reproduse în unicul număr al ziarului „Eminescu”, tipărit cu prilejul a acelei activități culturale. Sculptorul a lucrat cu sârg la portret, fără a mai face alte investigații documentare personale, dat fiind termenul scurt pentru predarea la timp a sculpturii.
NOTĂ: Așezarea și moșia Dumbrăveni se aflau aproape de râul Siret și la 18 km vest (pe drumul spre Botoșani) de Cetatea Sucevei, fiind atestată în prima jumătate a secolului al XV-lea. La Dumbrăveni, pe moșia boierului Costache Balș, a trăit și a muncit familia lui Gheorghe Eminovici, o bună perioadă de timp. Aici şi-a întemeiat familia (prin căsătoria în 29 iunie 1840 cu Raluca Iuraşcu, fiica stolnicului Vasile Iuraşcu) și aici s-au născut primii șase copii. Aici a învăţat taina administrării moşiilor şi afacerilor, fiind ridicat în 12 mai 1848 de către domnitorul Mihail Sturza, la rangul de căminar.
Solemnitatea de omagiere a poetului național a avut loc în 14 iulie 1902 (st.v.), ora 11, într-o zi de duminică, satul Dumbrăveni trăind unul dintre cele mai importante evenimente din istoria sa. Bustul lui Mihai Eminescu a fost amplasat în parc, pe un postament din piatră, în faţa conacului boierului.[43] Pe un soclu înalt de doi metri şi jumătate, a fost fixată o placă de bronz pe care a fost inscripţionat textul „Aici s-a născut Mihai Eminescu – 15 Ianuarie 1850-15 Iunie 1889” și au fost inscripționate patru versuri din poezia „Valurile, vânturile”: „Ne-nţeles rămâne gândul / Ce-ţi străbate cânturile, / Zboară numai îngânându-l, / Valurile, vânturile” – un veritabil mesaj peste veacuri.
Printre participanţii la manifestare s-au aflat: Petre Grădişteanu – preşedintele Ligii Culturale, I. A. Rădulescu din partea revistei ,,Convorbiri literare”, Cincinat Pavelescu, Al. Davilla, o delegaţie din Galaţi, iar din Bucovina- S.Fl. Marian şi Victor Morariu- reprezentanţii studenţilor cernăuţeni şi reporterul Constantin Berariu.
Solemnitatea a început cu o slujbă religioasă oficiată de preotul Vasile Gheorghiu din Dumbrăveni, urmat de piesa corală, pe versuri de Mihai Eminescu ,,Rugămu-ne-ndurărilor” şi o cântată compusă de L. Tempea din Ardeal pe versurile lui Şt. O. Iosif şi prezentată de elevii ambelor şcoli din Dumbrăveni. S-au recitat ode, s-au rostit discursuri şi s-a dat citire unei telegrame cu semnătura a 500 de gălăţeni, din partea cărora s-a depus o coroană de flori cu inscripţia: „Gălăţenii, nemuritorului poet român Eminescu”.[44]
Festivitatea s-a încheiat cu un marş compus de Mihai Eminescu în anul 1878, când ruşii au răpit României judeţele din sudul Basarabiei, sub pretextul ,,compensaţiei” pentru Dobrogea, oferită prin Pacea de la Berlin, intitulat „La arme!”, pus pe muzică de compozitorul ieşean Eduard Caudella: „Auzi! Departe strigă slabii, / Şi asupriţii către noi. /E glasul blândei Basarabii, /Ajunsă’n ziua de apoi./ E sora noastră cea mezină, / Gemând sub cnutul de Calmuc, / Legată’n lanţuri e-a ei mână, / De ştreang târând-o ei o duc. / Murit-au ? poate numai doarme, / Ş’aşteptă moartea de la câini. / La arme! La arme! / La arme dar Români! / Fraţi Români ! La arme! / La arme dar Români!”.
Despre acest cântec, Leon Ghika a scris în presa vremii că ar fi bine să devină Imnul național al României. Tot cu acea ocazie Cincinat Pavelescu a scris poezia „La bustul lui Eminescu. Din parcul Dumbrăveni”. upă serbare, Leon Ghica a dat un concert coral şi instrumental în incinta şcolii, susţinut de corul plugarilor din Dumbrăveni şi apoi o petrecere nocturnă în parcul conacului, luminat feeric cu lămpi electrice.[45] Însă, peste 27 de ani, în ziarul „Rampa” din 28 ianuarie 1929 a apărut un articol semnat de Romulus Dianu, în care a fost inserată și următoarea relatare cu privire la sculptorul Oscar Späthe: „Cei prezenți la solemnitatea inaugurării monumentului poetului Mihail Eminescu de pe moșia Dumbrăveni a prințului Leon Ghica au rămas neplăcut surprinși de figura acestuia cu obrajii ciupiți ca de vărsat. Excepția o făceau doar invitații gazdei care cunoșteau cum de se realizase o atare bizară fizionomie”.[46]
Ce se întâmplase? Cu o zi înainte de inaugurare sculptorul s-a deplasat cu bustul la Dumbrăveni, pentru a-l monta personal pe soclu. Însă, când lucrarea a fost scoasă din lada în care era ambalată, cei câțiva invitați care veniseră cu el de la București să asiste la inaugurare și gazdele au constatat cu stupoare că Mihai Eminescu era redat cu o frumoasă și bogată barbă. La masa de seară, Oscar Spaethe a aflat de la comesenii săi despre gafa făcută. Îngrozit de spectrul unei batjocuri la care va fi expus cert în curând, i-a părăsit imediat și înarmat cu un ciocan și o daltă, de la fierăria conacului, la lumina unui felinar, a dat jos barba, dar cioplind grabnic și nervos câteodată, dalta a pătruns în marmură mai adânc decât trebuia. „Așa s-au pricopsit botoșănenii cu o statuie a lui Mihai Eminescu pe care o priveau cam chiorâș”.
NOTĂ: Destinul bustului lui Eminescu de la Dumbrăveni nu a fost dintre cele mai fericite. După al doilea război mondial, a fost luat de pe soclu, adăpostit de familia lui Petrache Andruşcă şi apoi adus la Botoşani şi ascuns în podul Liceului „Laurian”, de unde a dispărut, iar soclul a fost demolat de un tractor rusesc cu şenile. După mai mulţi ani, în 1992, locuitorii comunei Dumbrăveni în frunte cu profesorii de la şcoala din sat și oficialităţile locale au amplasat, în faţa şcolii, pe un soclu de piatră, un alt bust al marelui nostru poet.
Bustul a fost inaugurat în ziua de 14 iunie 1992, deci la 90 de ani de la inaugurarea primului bust. Alături se află o piatră, probabil o porţiune din soclul primului bust, pe care scrie că la Dumbrăveni s-a născut Eminescu: „Aici s-a născut/ EMINESCU”. Cel puțin profesorul de limba română cunoaşte data şi locul naşterii poetului Mihai Eminescu. Însă, dincolo de legendă, dorinţa localnicilor de a se mândri cu acest fapt i-au făcut să inscripţioneze piatra cu această inexactitate, exprimând conștiința asumării lui Mihai Eminescu pe întreaga vatră a neamului.
Precum s-a văzut mai sus, sesizând lacunele cercetării vieții lui Mihai Eminescu, Corneliu Botez s-a hotărât a întreprinde cercetări proprii spre a stabilì cu rigoare care versiune e întemeiată în privința locului nașterii. Astfel, a mers la Dumbrăveni, a întrebat oameni bătrâni şi a constatat că Mihail, băiatul lui Gheorghe Eminovici nu era născut în timpul când familia sa vieţuia în Dumbrăveni. El era necunoscut bătrânilor satului, care nu i-au cunoscut decât pe fraţii mai mari ai acestuia, născuţi în Dumbrăveni.
Destinul eminescian al Dumbrăvenilor a continuat să fie asumat și de alți cercetători de teren sau scriitori de manuale. De pildă, într-un manual de limba română intitulat „Elemente de istorie literară” (pentru şcoale normale şi şcoale minoritare) publicat în anul 1921 la Sibiu, găsim consemnat în scris: „Mihai Eminescu e născut în Dumbrăveni (Bucovina), urmat apoi de afirmații care ies din logica vieții marelui poet național: prima, unde aflăm că Mihai Eminescu „Învaţă şcoala primară şi gimnaziu în Cernăuţi, unde profesorul Pumnul i-a propus să-şi schimbe numele, Eminovici în Eminescu. (…) și a doua, potrivit căreia „La vârsta de 40 de ani moare în Bucureşti”.
- BOTOȘANI
Îndeosebi cei care au folosit documente juridice referitoare la viața poetului Mihai Eminescu au ajuns mai repede la concluzia că locul nașterii este orașul Botoșani.
La scurtă vreme după moartea lui Mihai Eminescu, studenții adunați într-un congres la Ploiești, au propus, prin vocea studentului în drept Corneliu Botez, ca la Botoșani să fie ridicat un bust al lui Mihai Eminescu, fondurile necesare urmând să fie strânse prin subscripție publică. Astfel, bustul poetului a fost sculptat de marele sculptor român Ion Georgescu și turnat în bronz la Paris de către L.Martin fondeur-Paris. În septembrie 1890 a fost convocat, la Botoşani, Congresul studenţilor universitari români din Bucureşti şi Iaşi. Cu acel prilej, în 11 septembrie 1890 a fost dezvelit bustul poetului Mihai Eminescu, amplasat pe un soclu în fața Școlii primare de băieți numărul 1 „Marchian” din Botoșani. Au fost prezenți circa 600 studenţi universitari, acreditaţi ai unor organe de presă, oameni de cultură, oficialităţi botoşănene, societăţi culturale locale, un numeros public din din Botoșani și din întreaga țară. Pe soclul de marmură albă în față era săpată cu litere mari inscripția: Poetului Mihail Eminescu 1849-1889 studenţii universitari români Bucureşti-Iaşi omagiu şi admiraţiune, iar în dosul piedestalului era gravată strofa I din «Glossa»: „Vreme trece, vreme vine, „Toate-s vechi şi nouă toate, „Ce e rău şi ce e bine, „Tu te ’ntreabă ‘şi socoate; „Nu spera, şi nu ai teamă: ,Ce o val, ca valul trece; „De te’ndeamnă, de te cheamă, „Tu rămâi la toate rece”.[47]
Cei prezenți au sosit la locul solemnității după o frumoasă defilare, începută în parcul Vârnav, într-o ordine impresionantă: „patru călăreţi, muzica militară, şcolile primare, Şcoala de meserii, Liceul A.T. Laurian, delegaţia liceelor Sf. Sava şi Matei Basarab, delegaţia Conservatorului de Muzică, delegaţia Societăţii pentru învăţătura poporului român, delegaţia junimii medicale, delegaţia Asimilarea, delegaţia Asociaţiunii generale a studenţilor români din Iaşi, Comitetul studenţilor pentru ridicarea bustului lui Eminescu, delegaţia studenţilor din medicină, delegaţia Societăţii Unirea, delegaţia Societăţii Tinerimea Română, delegaţia Societăţii presei, alte delegaţii de cluburi, numeroşi cetăţeni botoşăneni. Mai multe estrade fuseseră amenajate în preajma bustului”.
Au vorbit de la tribună Grigore Ventura, Scipione Bădescu, Tony Bacalbaşa, Barbu Ştefanescu – Delavrancea. S-a recitat din creaţia eminesciană. Cu acest prilej, ziariştii veniţi la manifestare au editat un ziar comemorativ, numit „Eminescu” (septembrie 1890) şi altul cu titlul „Gazeta gazetarilor”. Ziarul festiv a cuprins „Glossa”, Necrolugul lui Eminescu de B.P.Haşdeu, „Lui Eminescu” poezie de A.Vlahuţă, „Geniu şi nefericire” poezie de N.Beldiceanu, „Eminescu” , critică de T. Maiorescu, „Lui…X “ poezie de Veronica Micle, „În Nirvana” de I.L.Caragiale, poezii de Mihai Eminescu, şi un articol de critică de I.Gherea. Ziarul „Gazeta gazetarilor”, la care au colaborat: Gr.Ventura, Eug.Vaian, D.Teleor, D.Adamescu, Jiquidi şi alţii, a fost dedicat mulţumirii botoşenenilor pentru sprijinul acordat la realizarea și amplasarea bustului respectiv. În temelia piedestalului a fost îngropat un pergament cu numele comitetului de iniţiativă, cu data inaugurării.
Bustul poetului a rămas în fața Școlii primare de băieți numărul 1 „Marchian” până în anul 1932, când primarul orașului Botoșani, Ioan Missir, a adus în Grădina publică, lângă lac, bustul lui Mihai Eminescu, care ne privește și astăzi.
NOTĂ: Parcul din Botoșani (Grădina publică) a fost deschis în anul 1869, primind numele de Grădina publică „Vârnav”, întrucât era proprietatea boierului Nicu Vârnav. În anul 1873, municipalitatea a cumpărat proprietatea, cu tot cu case, vie și livadă, iar ulterior, pe acest loc a fost amenajat un lac, apoi un teatru de vară și un pavilion dedicat muzicii. În anul 1922, scriitorul Gala Galaction, care căuta cu emoție urmele lui Eminescu prin Botoșani, s-a arătat impresionat de Grădina Publică din Botoșani.[48]
Precum am văzut, în anul 1892, Nicolae Giurescu, fost elev al lui Titu Maiorescu, a făcut o „escursiune” în Ipoteşti, satul copilăriei lui Eminescu, pentru a afla date exacte despre viația poetului Mihai Eminescu, în primul rând despre ziua de naștere și locul nașterii. Mai puțin se cunoaște că în această acțiunea fost implicat și prefectul judeţului Botoşani, G. Cerchez. Acesta a primit o scrisoare din partea maicii Agapia Gherghel, stareţa schituluiAgafton, unde trăia o mătuşă a poetului, Fevronia Iuraşcu, prin care l-a informat că maica Fevronia i-a comunicat că Eminescu s-a născut în Botoşani, că a fost ea însăşi faţă la botezul poetului, care i s-a citit de preotul Dimitrie dela Uspenia: „1891, Martie 29, Agafton. Domnule Prefect! Dl Poet Eminescu este născut în Botoşani; aceasta este foarte sigur, căci am întrebat pe maica Fevronia Iuraşcu, care a fost faţă când s-a născut. Este cunoscut că botezul i s-a citit de către preotul Dimitrie, de la Ospenia. (s) Agapia Gherghel”. Deci, unul dintre martorii cei mai credibili, maica Fevronia a confirmat că poetul Mihai Eminescu s-a născut în Botoşani, ea fiind de față la botezul copilului Mihail, căruia i s-a citit botezul de către preotul Dimitrie de la biserica „Uspenia”. Însuși Mihai a confirmat că s-a născut la Botoșani, stârnind însă multe dezbateri și interpretări consemnarea sa din registrul Societății „Junimea”, potrivit căreia ziua de naștere era 20 decembrie 1849.
Concluzii: Locul naşterii poetului Mihai Eminescu, respectiv Botoşani, a fost acceptat pe baza înregistrării făcute în Registrul de naşteri şi botezuri pe anul 1850 al oraşului Botoşani, unde este menţionată şi naşterea copilului Mihail Eminovici; este singura mențiune, dovedită prin acte certe, celelalte rămânând simple prezumţii.
III. NUMELE ȘI PRENUMELE LUI MIHAI EMINESCU
În ultima vreme, un prilej de dispută între comentatorii acerbi ai identității lui Mihai Eminescu a redevenit numele / prenumele poetului – Mihai sau Mihail? –, precum și etnicitatea lui: român sau străin?. Nici această dispută nu este de azi, de ieri, ci-i veche, la fel ca cercetările simulate pe marginea locului și datei nașterii: Ipotești- Dumbrăveni-Botoșani, ori 20 decembrie 1849-15 ianuarie 1850.
- Numele și prenumele lui au fost scrise astfel:
– Mihail – numele de botez, potrivit certificatului de botez, întocmit la biserica Uspenia din Botoșani, având ca naș de botez pe stolnicul Vasile Iurașcu;
– Mihail Eminovici (Iminovici?) – ca elev la Școala primară din Botoșani;
– Michail Eminowicz – ca elev al școlii normale și gimnaziului din Cernăuți, astfel fiind trecut în „naționalele matricole”.[49]
În relațiile cu autoritățile statului român, el a semnat în mod diferit cererile sale scrise, în funcție de context; edificatoare sunt trei cereri făcute în anii 1864-1865:
– pe o cerere din 5 octombrie 1864, către președintele tribunalului din Botoșani, cu rugămintea de a-l „prenumea printre practicanți”, – a semnat „Mihai Eminovici”;[50]
– pe o cerere din 5 martie 1865, adresată Presidentului Comitetului permanent al consiliului judeţean de Botoşani, prin care a solicitat să-i acorde demisia şi a regula eliberarea salariului cuvenit lui pe luna Februarie – a semnat „M. G. Eminovicz”. [51]
– pe o cerere din 7 martie 1865, adresată aceluiași președinte al Consiliului județean Botoșani, prin care solicita de a da în primirea fratelui meu, Şerban Eminovici, salariul cuvenit pe luna februarie întrucât circumstanţele nu-i permiteau de a mai îndelunga prezenţa lui în România – a semnat Mich. Gh. Eminovici”.[52]
În relațiile publice, el a preferat forma „Eminoviciu”. De pildă, în a doua parte a anului 1865, el a dăruit „ Bibliotecii Gymnasiştilor Români”, un număr de zece cărţi, trecute în inventarul bibliotecii. Dintre acestea, trei poartă, pe lângă an şi numărul de ordine, şi următorul text dedicatoriu: ,,Dăruită bibliotecei gymnaziştilor Români de’n Cernăuţi de M.G. Eminoviciu”.[53]
Sub numele de Mihail Eminovici l-a cunoscut Iosif Vulcan, patronul revistei „Familia”, care apărea la Pesta din iunie 1865. La începutul anului 1866 acesta a primit la redacţie o scrisoare însoţită de câteva poezii ale unui tânăr în vârstă de 16 ani, pe nume Mihail Eminovici, elev „privatist” la Gimnaziul din oraşul Cernăuţi. Acesta l-a rugat să-i publice în revistă primele sale încercări poetice.[54] În acel context, la Cernăuți în 24 ianuarie 1866 s-a prăpădit profesorul Aron Pumnul, iar învăcăceii gimnaziști au scos o broșură numită Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști, cuprinzând poezii omagiale fostului profesor. Elevul Michael Eminowicz a scris poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o M.Eminoviciu, privatist.
Deci, până la vârsta de 16 ani, el s-a identificat în viața publică din România cu numele Eminovici (Eminoviciu) și cu prenumele Mihai (uneori Mihail).
- Un moment important în odiseea numelui său l-a constituit primirea numelui de botez literar. Autorul acestui fapt a fost Iosif Vulcan, român ardelean, publicist și scriitor, mare animator cultural și patriot. Acesta, surprins plăcut de talentul tânărului român moldovean, a publicat în numărul 6 din 25 februarie (st.v.)1866 poezia „De-aş avea”, însoţită de o notă plină de generozitate şi de încurajare, astfel formulată: „Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trămise nouă ne-a su[r]prins plăcut”.
Lui Iosif Vulcan i s-a părut că numele tânărului poet Mihail Eminovici nu avea rezonanţă clară, românească. Astfel, fără nicio explicaţie, l-a românizat, transformându-l în Eminescu. Văzând textul tipărit al poeziei, el a avut o tresărire, întrucât în dreptul numelui era trecut Eminescu, nu Eminovici, iar în dreptul prenumelui – Mihail, Mihaiu (Mihai).[55] După o scurtă chibzuinţă, el a acceptat noua formă a numelui, adoptându-l ca nume propriu. Din acel moment, tot ce a publicat a semnat cu numele Mihai Eminescu, deci cu numele de botez literar, considerat dintru început un pseudonim, care, în scurt timp, a devenit pecetea sa identitară pentru tot restul vieţii. Iosif Vulcan a explicat motivul care l-a determinat să opereze modificarea numelui lui Mihail Eminovici în Mihai Eminescu, abia peste două decenii, când a fost contestat că i-ar fi fost nașul literar.[56]
Pe timpul studiilor universitare, la Viena și Berlin, în relațiile cu autoritățile statale, el se prezenta cu numele oficial, Eminovici – așa cum scria în pașaport. Acesta a fost uzitat în evidențele de la Universitate sau pentru adresele locurilor de cazare din Viena sau Berlin. Intrând în lumea germanică, numele i-a fost germanizat, potrivit uzanțelor, fiind scris sub forma Eminowicz (sau Eminovicz), iar prenumele a fost scris Michael. Însă, în lumea culturală, academică, românească din Viena, el era cunoscut cu numele Mihai Eminescu, el semnând produsele sale literare sub forma M. Eminescu, M.E., dar și cu pseudonime, precum Varro (16 articole și documente).
NOTĂ: Edificator este în acest context un document din vara anului 1870, când Mihai Eminescu se afla la Viena, în împrejurări neelucidate. Jurnalul Wiener Zeitung, la rubrica Angekomene (călători sosiți), insera numele unui client al Hotelului Römischer Kaiser, înregistrat în evidențele sosirilor din data de 7 august 1870: M. EMINOVICZ”, rentier din România.[57] Gazeta amintită își făcuse bunul obicei de a publica lista călătorilor străini sosiți în oraș, precizând numele oaspeților înregistrați în cele 39 de hoteluri vieneze, menționându-se profesia, precum și orașul sau țara de unde au venit aceștia în ziua respectivă. Printre cei instalați în acest hotel, la data de 7 august, erau mulți călători din București, Iași etc, precum și un oaspete care figurează sub numele Eminovicz M, rentier , originar din România. El a apărut cu numee oficial, ca orice turist străin, și nu sub forma de Eminescu, care era „nomme de plume”, atribuit de Iosif Vulcan, dar în acte numele oficial era scris Eminovici.
- Pe timpul șederii la Iași (1874-1877), el a folosit numele de botez literar, Mihai Eminescu, dar uneori și prenumele Mihail, mai ales în corespondenţe oficiale. Ca revizor școlar, a semnat rapoartele, corespondența cu ministerul, M. Eminescu.
- Mihai Eminescu a păstrat numele oficial, Eminovici, și după ce a venit la București, în toamna anului 1877, și a fost angajat în redacția ziarului „Timpul”. La acel ziar, oficiosul Partidului Conservator, regula era a asumării redacționale, fără semnătură; însă, abordarea unor probleme spinoase, implica texte semnate: M. Eminescu, M.E. dar și cu pseudonim (precum Fantasio). Dat fiind faima pe care și-o câștigase prin scris și prin tăișul articolelor sale de critică în primul rând la adresa politicienilor – unii îl lăudau, alții îl criticau – el era cunoscut sub numele de „Eminescu”, care devenise o pecete identitară.
În ce privește prenumele, Mihai Eminescu a utilizat, în funcție de împrejurări, în mod deosebit, prenumele Mihai, dar în unele cazuri și Mihail, numele de botez:
– în comunicarea cu părinții, cărora se adresa cu formula „Scumpii mei părinți”, sau „iubite tată”, semna „Mihai”;[58]
– sora sa Aglae, în corespondența purtată cu personalități culturale folosea prenumele Mihail, din actul de botez, iar Henrieta (Henrieta) i-a spus Mihai;
– fratele său, Matei, îl numea Mihai.[59] sau „Mihaiu”;
– în scrisorile către Veronica Micle el a semnat: Eminescu, Mihai, Gajus / Gaius, M. Eminescu,[60] Emin – pe care l-a adoptat ca pe un nume de alintare, dar și ca pe un pseudonim cu care i se adresa în scris Veronica Micle.
Prietenul său apropiat, Ion Creangă, îi spunea „bădiţă Mihai”, iar Mihai Eminescu îi spunea „bădiţă Ioane“, formulă de dezmierdare. Ion Luca Caragiale a scris articolul „În Nirvana”, numindu-l Eminescu: „Eminescu a suferit de multe, a suferit și de foame. Da, dar nu s-a încovoiat niciodată: era un om dintr-o bucată, și nu dintr-una care se găsește pe toate cărările”;[61] el și-a amintit că, în clipa când l-a cunoscut pe poet (prin anii 1867-1868), acesta s-a recomandat Mihail Eminescu. În acele vremuri, Mihai Eminescu, aflându-se în prima tinerețe, nu se hotărâse asupra semnăturii sale publice.
- În relațiile cu autoritățile statului român, dar și pentru a călători peste hotare, el a folosit numele oficial – Eminovici. [62] Însă, în familia lui nu era o unanimitate de vederi în privința scrierii numelui de familie. De pildă, fratele poetului, Matei Eminescu, prefera să-și grafieze semnătura sub forma „Eminovitz”.
- După anul 1883, în sporadicele colaborări la „România liberă” și la „Fântâna Blanduziei” articolele au fost semnate îndeosebi cu inițiale (M.E.).[63]
- În anul 1884 a fost publicat, la Editura Librăriei Socec &Comp., în lipsa poetului Mihai Eminescu și oarecum, fără consimțământul lui, primul volum de poezii eminesciene, ediția princeps, diriguită de Titu Maiorescu, sub titlul Mihail Eminescu, Poesii, 1884, cunoscută sub numele de „Ediția Maiorescu”. Numele autorului, aflat într-o stare fizică precară, dar care intrase deja în conștiința publică sub forma Mihai Eminescu a fost scris Mihail Eminescu.[64] Volumul respectiv a fost primit cu răceală de către Mihai Eminescu, probabil și pentru impunerea prenumelui de dinainte de primirea botezului literar de la Iosif Vulcan. Însă, peste cinci ani, în studiul Eminescu și poesiile sale, publicat în anul 1889, anul morții lui, Titu Maiorescu l-a numit „Eminescu” – cuvânt care căpătase o binecuvântată semnnficație etnospirituală, scriind că „Ceea ce caracterizează mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu este o așa covârșitoare inteligență, ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-și întipărise vreodată nu-i mai scăpa…”.[65] · Pentru contemporanii săi, care au depășit momentul trist al plecării dintre cei vii, a rămas doar cuvântul Eminescu (e cuvântul ce exprimă adevărul!) care devenise o pecete încifrată a unei minți inegalabile. De aceea, în anul morții, Titu Maiorescu a evitat să-i asocieze numele cu Mihail, numindu-l Eminescu. La fel l-a onorat și I.L.Caragiale, care în cele trei articole (În Nirvana, Ironie și Două note), l-a numit Eminescu.
După modelul ediției princeps, majoritatea volumelor de poezii eminesciene, până în anii ’30 ai secolului trecut, au fost semnate, prin editori, Mihail Eminescu, în alternanță cu M. Eminescu. Prima ediție semnată Mihai Eminescu a fost cea din anul 1933, editată de Constantin Botez. Începând cu ediția Perpessicius din anul 1939, prenumele Mihai a fost consacrat definitiv, opțiunea fiind îndreptățită de preferința poetului însuși și a celor din familie, dar și a prietenilor, pentru Mihai.[66]
- Deci, numele poetului a intrat în conștiința publică sub forma Mihai Eminescu.
Însă, Mihai Eminescu a consacrat mai multe semnături pe care și le-a asumat,[67] respectiv Eminescu, M. Eminescu, Mihai Eminescu, dar uneori și Mihail Eminescu.
Există astăzi opinii ale unor critici literari de marcă, buni cunoscători ai vieții poetului național, precum Nicolae Georgescu[68] și Ion Filipciuc,[69] care sunt adepții restituirii publice a formei Mihail Eminescu, argumentând că-i numele de botez, care i-a confirmat identitatea etnospirituală.
- În momentul morții sale fizice, Mihai Eminescu a fost considerat cel mai mare poet român chiar de către adversarii cei mai înverșunați. Astfel, în 18 iunie 1889, cu prilejul înmormântării lui, în ziarul „Adeverul”, nr. 252, a apărut o notiță care începea astfel: „Luceafărul poeziei române, Mihai Eminescu, s-a stins. Veste dureroasă, veste sfâşietoare, pentru aceia care l-au cunoscut, l-au simţit, l-au înţeles şi l-au iubit”. Nota respectivă, mai precis un necrolog dedicat memoriei lui Mihai Eminescu, apărut în ziarul adversar al „Timpului”, a fost semnată C.B.S. – inițialele gazetarului Constantin B. Stamatin, de loc din Focșani, un monarhist convins. Era pentru prima oară când Mihai Eminescu era numit „Luceafărul poeziei românești”. Această sintagmă a devenit în timp una dintre cele mai uzitate expresii de prețuire a poetului Mihai Eminescu.
NOTĂ: Constantin B.Stamatin a fost unul dintre fondatorii revistei de pamflet politic „Tocila”, în care, alături de caricaturistul Constantin Jiquidi i-a criticat drastic pe aproape toți marii oameni politici ai vremii, de la Ion Brătianu, la Lascăr Catargiu, P.P.Carp,, Alexandru Lahovary și până la regele Carol I și familia sa. El a scris lucrarea „Profile” – o broșură de câteva zeci de pagini -, care conține scurte portrete ale celor mai importanți gazetari români din acea perioadă; în lucrare, el a amintit despre greșeala pe care a făcut-o poetul simbolist Macedonski, atacându-l pe Mihai Eminescu, fără ca acesta să poată riposta; prin articolele și caricaturile apărute în „Profile” și-a atras mulți dușmani, mai ales printre gazetari, care l-au atacat până în amurgul vieții. S-a stins din viață în anul 1896, la vârsta de 33 de ani, burlac, fără soție și copii. A rămas în cultura română ca autorul expresiei devenite bun național, potrivit căreia Mihai Eminescu este „Luceafărul poeziei române”.
Am ajuns într-un moment când îmi pun următoarea întrebare: mai există controverse pe seama biografiei poetului național, Mihai Eminescu?. Răspund cu ajutorul datelor oferite de Certificatul de moarte al lui „Mihail Eminescu”! Acesta nu este un simplu act oficial care constată dispariția trupească a „luceafărului poeziei române”, ci constituie o ofensă la adresa spiritualității și identității românești. Acest certificat de moarte exprimă forma cea mai hidoasă faptă de crucificare a memoriei etnospirituale a neamului românesc.
NOTĂ: Iată textul Certificatului: „REGISTRUL STAREI CIVILE / PENTRU MORȚI / Nr. 2935/ din anul una mie opt sute opt zeci și nouă luna iunie zioa șepte spre zece _____ ora două spre zece meridiane. – Act de moarte a Dlui MIHAIL EMINESCU de patru zeci și trei ani, poet, necăsătorit născut în Comuna Botoșeani fiul decedatului Mihail Eminovici alte amănunte nu sa putut luoa. _____ decedat la cinci spre zece corent ora trei antemeridiane, în casa din strada Municipală ____ Nr. 14 Suburbia Doamna Bălașea. Martori au fost: Dl. IORDACHE MUNTEANU – de ani trei zeci ____ de profesie servitor, din acel spital. ____ și D. ION ȘTIRBU __ de ani două zeci și cinci de profesie servitor din strada aceiași Nr. 14 din acel spital ____ cari au subscris împreună cu noi acest act dupe ce li s’au cetit, ___ Cazul morții s’a constatat de noi prin doctoru verificator Dlu ȘUTZU _____ care a și liberat certificatul cu Nr. 161. Făcut de noi NICOLAE HAGI STOICA fiu consiliar al comunei Bucuresci și ofiicar de stare civilă. Martori n’au știut subscri”.
Deci, certificatul de moarte a fost făcut de „Nicolae Hagi Stoica fiu consiliar al comunei Bucuresci și ofiicar de stare civilă”; decedatul a fost numit Mihail Eminescu; vârsta a fost scrisă greșit (43 de ani, în realitate 39 de ani!); a fost numit „fiul decedatului Mihail Eminovici” (era fiul decedatului Gheorghe Eminovici!); a decedat în casa din strada Municipală, nr.14, Suburbia Doamna Bălașea; martori au fost Iordache Munteanu (de 30 de ani), „de profesie servitor din acel spital”, și Ion Știrbu (de 25 de ani), „servitor din strada aceeași Nr.14 din acel spital”; ei au subscris acest act împreună cu Nicolae Hagi Stoica, „după ce li s-au cetit”. Cazul morții s-a constatat de Nicolae Hagi Stoica, „prin doctoru verificator dl.Șutzu”, „care a și eliberat certificatul cu nr.161”. Însă, „Martori n-au știut subscri”.
Un astfel de act cu pretenții de adevăr juridic, exprimă în cuvinte neadevărate drama luceafărului inteligenței neamului, provocată și întreținută în spațiul public de cei care nu s-au ridicat decât la stadiul de epigon al poetului național, dar și de potrivnici ai unui neam prea adesea cotropit și jefuit de tot ce a avut mai valoros.
*
- Măreția și tragedia poetului Mihai Eminescu, precum și cauzele pentru care s-a încercat și se încearcă și astăzi îndepărtarea lui dintre brazii, fagii și gorunii milenari ai identității neamului românesc pot fi înțelese doar de cei care au găsit cuvântul ce exprimă adevărul. Bătălia pentru „extragerea” lui Mihai Eminescu dintre fiii neamului românesc
a început prin agresarea și deformarea imaginii sale în spațiul public. Agresiunea a fost lansată atât din mediul cultural cosmopolit al Bucureștilor, prin Constantin Dobrogeanu Gherea și adepții săi, cât și din mediul cultural al Blajului pe care tânărul Mihai Eminescu îl numise „Mica Romă”, în toiul unei polemici privind esteticul în artă.
Mihai Eminescu a fost acuzat de C.D.Gherea, aflat în conflict deschis cu Titu Maiorescu, de „împingere” a literaturii române contemporane în decepționism sau pesimism. De aceea, împotriva lui Mihai Eminescu a început, practic, o adevărată ofensivă denigratoare. În anul 1887, acesta a scris articolul intitulat „Eminescu”, pe care l-a publicat în revista „Contemporanul”, unde a afirmat că Eminescu era un pesimist, străduindu-se să semnaleze și să descrie fenomenul eminescian „în toată amploarea sa”. Astfel, modelul „pesimistului de la Soleni”, relevat de romancierul Duiliu Zamfirescu, a devenit „fenomenul Eminescu”. Potrivit concepției lui Gherea, toate mințile luminate ale neamului, al căror nume era asociat cu enigmaticul sat Soleni aflat oriunde prin Moldova, erau incluse în artificialul curent literar denumit „pesimism”, în vârful căruia se afla poetul Mihai Eminescu, de baștină „din Soleni”.
Deci, acel Mihail Chințescu, afirmând că Mihail Eminescu s-a născut la Soleni, un sat din Moldova, a transmis un mesaj cifrat, pe care-l cunoștea marele critic literar Constantin Dobrogeanu Gherea, autorul teoriei artei cu tendințe: Mihai Eminescu devenise țintă, întrucât era considerat sursa pesimismului în literatura română, iar imaginea „Pesimistului de la Soleni”, proiectată într-o primă etapă asupra tânărului Eugeniu Soleanu, personaj principal din romanul În fața vieții, scris de Duiliu Zamfirescu, a fost strămutat pe chipul și memoria socială a poetului Mihai Eminescu, aflat în acele vremuri într-o stare precară de sănătate și neputându-se apăra împotriva detractorilor.
Din mediul cultural al Blajului, ofensiva împotriva lui Mihai Eminescu s-a pe fondul unei aprige polemici privind esteticul în artă. În aceasta s-a implicat canonicul Alexandru Grama, profesor la Academia Teologică Greco-Catolică din Blaj (născut în 8 ianuarie 1850 la Blaj!). În anul 1891 acesta a publicat un studiu critic la adresa lui Mihail Eminescu, intitulat „Mihail Eminescu. Studiu critic,[70] fără a indica autorul (studiul fusese elaborat cu câtva timp înainte, așteptând momentul prielnic de a-l face public!). Acesta a susținut că Eminescu nu era „nice geniu, nice poet”, angajându-se să demonstreze că „Eminescu nici n-a fost ceva poet mai de seamă”, și a promis să arate „că n-a fost”.
Identitatea autorului ascuns în mediul intelectual de la Blaj a fost dată de gol de Alexandru Ciura, viitor preot, publicist, profesor de limba română, care în anul apariţiei acelei cărţi era elevul canonicului de la Blaj.[71] El avea să consemneze: „Şi aşa s-a pornit critica aceea”, considerând că fără acest incident „critica n-ar fi apărut niciodată şi nu s-ar fi scris în tocă demonstreze nul acela”.
Canonicului de la Blaj s-a adăugat preotul greco-catolic Vasile Lucaciu, care a editat Revista Catolică (primul periodic apărut în limba română la Baia Mare). În numărul din 28 februarie 1891 al revistei respective, Vasile Lucaciu a publicat articolul anti-eminescian „Eminescu și biserica catolică”,[72] în care a scris că „Diarul bucurescean «Timpul» [nr. 12, din 1891] a început a reproduce unele dintre numeroasele articole scrise de Eminescu acum sunt vre-o dece ani, când colabora la același diar. Din aceste articole reproducem și noi pe cel intitulat Religia, în care autorul printre unele inecsactități sau ambiguități pe cari le vom rectifica la urmă, recunoasce imensele merite ce le are catolicismul față de civilisațiunea…..căci împregiurul numelui său s’a escitat după moarte, mai cu seamă printre tinerimea noastră un fel de entusiasm ce s’a părut a fi un cult cu adevărat păgânesc. Dicend aceste noi constatăm numai un fapt, iarî nu detragem nimic din meritul poetului, măcar-că din punct de vedere creștinesc meritele i-se perd cu totul în Nirvana pe care a cântatîo….”. Cuvintele lui Vasile Lucaciu au arătat că deja Mihai Eminescu devenise țintă pentru că „din punct de vedere creștinesc meritele i-se perd cu totul în Nirvana pe care a cântatîo”, deci era potrivnic catolisicmului, adică era creștin ortodox.
În apărarea lui Mihai Eminescu a venit tânărul absolvent al Facultăţii de litere şi filozofie a Universităţii Regale din Budapesta, Elie (Ilie) Cristea, născut în orașul Toplița (în Secuime), într-o familie de țărani români (tatăl său era ortodox, mama greco-catolică). Acesta şi-a ales ca subiect al tezei de doctorat tema „Mihai Eminescu: viaţa şi opera – studiu asupra unor creaţii mai noi din literatura română”. Teza de doctorat, susţinută la Budapesta în anul 1895, în limba maghiară a fost aleasă din trei mari motive: se ştiau destul de puţine lucruri despre poetul Eminescu, acestea reducându-se la cele câteva articole ale lui Titu Maiorescu şi la volumul de „Poezii”, îngrijit tot de Titu Maiorescu, apărut în anul 1884; autorul și-a putut exprima mândria naţională, făcându-şi un titlu de glorie că aparţine aceluiaşi neam cu Mihai Eminescu. Deci, tânărul Elie Cristea a făcut cea dintâi exegeză adevărată a operei eminesciene, argumentând că prin Mihai Eminescu „poezia a urcat pe cele mai înalte culmi ale acestui veac”.[73]
*
- Imediat după moartea sa fizică, detractorii săi au început bătălia cu memoria sa etnospirituală. Dreptul său de creație intelectuală a fost folosit abuziv, iar cărțile, manuscrisele și bruma de bani pe care-i mai avea, i-au fost însușite într-un mod josnic.
Este interesantă o informație păstrată de „Monitorul oficial”, din 1 ianuarie 1892, unde se menționează numele lui M. Eminovici.[74] El poseda o sumă de bani, păstrată sub forma unui titlu la purtător, în valoare de 5000 de lei (sumă considerabilă la acea vreme, echivalând cu salariul său de jurnalist pe doi ani), cu o dobândă perpetuă de 5% pe an. Acest titlu suveran, la purtător, pe numele M. Eminovici, era declarat dispărut, furat sau pierdut, fiind trecut într-o listă specială, publicată în Monitorul Oficial, astfel încât suma de pe cupon să fie poprită de către finanțele statului, adică să nu poată fi scoasă de vre-un ipotetic deținător al titlului amintit. Dispariția titlului a fost comunicată la câteva luni după decesul poetului, probabil de către deținătorul înscrisului de valoare, astfel încât valabilitatea documentului să înceteze.
NOTĂ: Anunțarea pierderii documentului (Monitorul Oficial din 1 ianuarie 1892) coincide cu anul în care Titu Maiorescu a cumpărat o poliță de 1000 de lei, cu dobândă 5%, pe care o oferă spre păstrare Primăriei Municipiului București, în octombrie 1892, astfel încât, din dobânzile anuale, să se întrețină în bune condiții mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu. La capitolul titluri de rentă 5% amortibilă, declarate pierdute, furate sau distruse, este menționat cuponul cu numărul 40004, cu dată de poprire 1 aprilie 1890, pe numele M. Eminovici, prin notificarea nr. 14501, care a primit numărul de înregistrare 53113/1838, din data de 23 octombrie 1889.
· Și astăzi, pecetea identitară a marelui poet național este prinsă între adevăr și legendă, luceafărul poeziei romnești fiind revendicat „de unsprezece nații diferite, ce par să și-l fi dorit al lor cu tot dinadinsul”.[75] Însă, Mihai Eminescu:
– s-a considerat român („și punctum!”), a confirmat originea sa românească şi ţărănească, afirmând: „Ne ţinem grapă de părinţi, ce neam de neamul lor au fost români”;
– a fost conștient că-i „neam de ţăran” care „a ţinut coarnele plugului pe moşia părintească”, întărind faptul că-i „viţă de ţăran românesc, pe care nu-l faci străin nici în ruptul capului şi pace bună”;[76]
– își saluta colegii și cunoscuții cu expresia «Trăiască naţia!» (nația română!), iar când era astfel salutat, răspundea: «Sus cu dânsa!»;
– și-a exprimat astfel crezul etnospiritual: „noi, românii, formăm o biserică națională, și ca societate religioasă, ca Biserică Ortodoxă română, suntem un cor matur și compact pentru a ne împotrivi la orice tendințe care ar jigni libertatea conștiinței și cultura noastră națională”;[77]
– a numit biserica „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei și unitatea etnică a poporului”.[78]
– a căutat modelul și profilul de „bun român”, scriind că: „A fi un bun român nu e un merit, nu e o calitate ori un monopol special, ci o datorie pentru orice cetățean al acestui stat, ba chiar pentru orice locuitor al acestui pământ (România) care este moștenirea, în exclusivitate și istorică, a neamului românesc”.[79]
Mihai Eminescu a transmis contemporanilor și urmașilor următorul mesaj: „Sau țara aceasta să fie în adevăr românească, sau nici nu merită să fie”.
Astăzi, unii condeieri dâmbovițeni, contemporani cu noi, dar cu mintea-n alt veac, încă-și dau cu părerea asupra etnospiritualității poetul național, iar dușmanii neamului românesc, ajutați de „cai troieni” continuă agresiunea informațional-simbolică la adresa luceafărului poeziei românești.
Note
- [1] Nicolae Iosub, Mihai Eminescu și revista „Fântâna Blanduziei”, în „Luceafărul” din 2 septembrie 2018.
- [2] G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998. p.43.
- [3] Matei Eminescu, Memoriu asupra familiei Eminescu (Comunicare făcută d-lui Corneliu Botez), în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Anul 80 al artelor plastice bucovinene, Editura „Mușatinii”, p.48-55.
- [4] George Călinescu, Viaţa lui Mihai Eminescu, Bucureşti, 1966, p. 33.
- [5] Matei Eminescu, Noua biografie a lui Eminescu, în „Foaia populară”, 1901, nr. 9, p.13-14.
- [6] Vezi, pe larg, Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 de ani dela moartea sa, alcătuit şi aşezat în pagină de Comitetul Comemorării – Galaţi şi tipărit la Atelierele Grafice Socec & Co. societate anonimă, la Bucureşti, în anul 1909, reeditat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos“; cuvânt către cititori, notă asupra ediţiei şi postfaţă de Cătălin Enică, Editura Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, 2008.
- [7] Matei Eminescu, Scrisoare adresată lui Corneliu Botez. Turnu Severin, 1909. A fost tipărită în lucrarea originală intitulată „Omagiu lui Mihail Eminescu. Cu prilejul a 20 de ani de la moartea sa [15 ian 1850 – 16 iunie 1889 – 16 iunie 1909], București, 1909. Manuscrisul a fost publicat de A.Z.N. Pop în lucrarea Contribuții documentare la biografia lui Eminescu, București, 1962, p.286-288.
- [8] G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p.44.
- [9] Matei Eminescu, Noi informaţii despre familia Eminescu, în „Junimea literară”, XIII, 1924, p. 4-8.
- [10] G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998. p.47.
- [11] Prefaţă de Matei Eminescu la volumul de Poezii, editat de el în colecţia „Biblioteca pentru toţi”.
- [12] G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p.47.
- [13] Idem., p.44.
- [14] Virginia Constantiniu, Din patrimoniul Memorialului Ipotești – fotografia bustului poetului Eminescu de la Dumbrăveni, în „Monitorul de Botoșani”, 2 august, 2020.
- [15] Virginia Constantiniu, op.cit., în loc.cit.
- [16] G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p. 43.
- [17]Teodor V. Ștefanelli, Amintiri despre Eminescu, Editura ,,Junimea”, Iași, 1983, p.57-59.
- [18] Corneliu Botez, op.cit., loc cit., p. 64-65; Dr. Radu I. Sbiera, Amintiri despre Eminescu, Cernăuți, 1903.
- [19] Radu Sbiera, Amintiri despre Eminescu, în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Anul 80 al artelor plastice bucovinene, Editura „Mușatinii”, p.77.
- [20] T.V. Ștefanelli, Eminescu, la şcoala primară din Cernăuţi, în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Anul 80 al artelor plastice bucovinene, Editura „Mușatinii”, p.99-100.
- [21] G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p.44.
- [22] Corneliu Botez, op.cit., în loc.cit., p.64-65; C. Iordăchescu, Locul și data nașterii lui Eminescu, „Adevărul literar și artistic”, IV, nr. 217, 1 februarie 1925; Teodor V. Ștefanelli, Amintiri despre Eminescu, Editura „Junimea”, Iași, 1983, p.59.
- [23] G.Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p.43.
- [24] Teodor V. Ștefanelli, Amintiri despre Eminescu, Editura ,,Junimea”, Iași, 1983, p. 59.
- [25] N. Petrașcu, Mihail Eminescu, Studiu critic, publicat în, „Convorbiri literare”, nr.11 și 12, București, 1 martie 1892, anul XXV, numer jubiliar, pentru înplinirea a 25 de ani, p.177.
- [26] G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p.43.
- [27] Idem., p.58.
- [28] Apud Dr. I. Nica, Mihai Eminescu. Structura somato-psihică, Cu un cuvînt înainte de Const. Ciopraga, Editura Eminescu, 1972; I.D. Marin, Eminescu la Ipotești, Editura „Junimea”, 1979.
- [29] Corneliu Botez, Unde s-a născut poetul Eminescu?, în Mihail Eminescu – Literatură, Iași, 1904, p. 76-78 și Ateneul, Botoșani, număr festiv, februarie 1904; Corneliu Botez, Viaţa poetului Mihail Eminescu (Date biografice inedite), Omagiu lui Mihail Eminescu cu prilejul a 20 ani dela moartea sa 15 ianuarie 1850 – 16 iunie 1889-16 iunie -1909, Bucureşti, Atelierele grafice Socec & co., Societate anonimă, 1909, p.64-65.
- [30] Corneliu Botez, op.cit., loc.cit., p.63.
- [31] N. D. Giurescu, Când s-a născut Eminescu?, în „Convorbiri literare”, 1892, p.183-185; Idem., N.D.Giurescu, Când s-a născut Eminescu, în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Editura „Mușatinii”, p.58-60.
- [32] Mihai Eminescu, Poezii. Cartea Didactică, editori S. Dumitru şi Matei Eminescu, Bucuresci Lito-Tipografia Codreanu şi Săvoi, Calea Rahovei nr. 3 1895, format mic, 78 p.
- [33] Teodor V. Ștefanelli, Amintiri despre Eminescu, Editura „Junimea”, Iași, 1983, p.59.
- [34] Radu Sbiera, Amintiri despre Eminescu, în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Anul 80 al artelor plastice bucovinene, Editura „Mușatinii”, p.77.
- [35] N. D. Giurescu, Când s-a născut Eminescu?, Convorbiri literare, 1892, p. 183-185.
- [36] Mihail Chințescu, Încercări asupra poetului Eminescu (conferință), „Revista olteană”, II, 1889, p. 85-100.
- [37] George Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p. p. 44.
- [38] Duiliu Zamfirescu, În fața vieții, București, 1884, p.23.
- [39] G.Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, Litera, Chișinău, 1998, p.43.
- [40] Mihail Eminescu, Diverse, cu o prefață de I. L. Caragiale, Biblioteca Academiei Române, I. 102021; Corneliu Botez, Viaţa poetului Mihail Eminescu, în loc.cit, p.65-66.
- [41] Virginia Constantiniu, Din patrimoniul Memorialului Ipotești – fotografia bustului poetului Eminescu de la Dumbrăveni, în „Monitorul de Botoșani”, 2 august, 2020.
- [42] Corneliu Botez, Viaţa poetului Mihail Eminescu, în loc.cit., p.65; Virginia Constantiniu, Din patrimoniul Memorialului Ipotești – fotografia bustului poetului Eminescu de la Dumbrăveni, în „Monitorul de Botoșani”, 2 august, 2020.
- [43] Solemnitatea desvelirei bustului lui Eminescu dela Dumbrăveni, în Omagiu, p.163-168.
- [44] Ziarul „Conservatorul”, marţi, 16 Iulie 1902.
- [45]Bustul lui Mihai Eminescu de la Dumbrăveni – file din jurnalul lui Victor Morariu, în „Dacia literară”, X, 2, 1999.
- [46] Romulus Dianu, art. Cu dl. Cincinat Pavelescu, despre el și despre alții, în ziarul „Rampa” din 28 ianuarie 1929.
- [47]Grigore Goilav, Inaugurarea bustului poetului Eminescu dela Botoşani (reminiscenţe), loc.cit., p.156-160.
- [48] Cf. Gala Galaction, În Grădina Vârnav din Botoșani, în Oameni și gânduri din veacul meu, București, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1955.
- [49] Corneliu Botez, op.cit., loc cit., p. 64-65; Dr. Radu I. Sbiera, Amintiri despre Eminescu, Cernăuți, 1903; G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu, p.43.
- [50] Leca Morariu, Eminescu. Note pentru o monografie. Cap. VI: Elev, în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Anul 80 al artelor plastice bucovinene, Editura „Mușatinii”, p.127.
- [51] Idem., op.cit., loc.cit., p.129.
- [52] Idem., op.cit., în loc.cit., p.130.
- [53] Dan Toma Dulciu, Semnăturile lui Eminescu (în format 2D/3D), Viena, 24.01.2018, p.53.
- (https://www.academia.edu/35783853/Semnaturile_lui_Eminescu).
- [54] Maria Berényi: Scrierile publicistice ale lui Mihai Eminescu în revistele Familia, Albina și Federațiunea, din Budapesta, în: „LUMINA 2014”, Red. Elena Munteanu Csobai, Giula, 2014, p.28-41.
- [55] Vezi, revista „Familia”, Foaia enciclopedică și beletristică cu ilustrațiuni, Pesta, 25 februarie / 9 martie 1866.
- [56] Iosif Vulcan a publicat în paginile revistei „Familia”, nr. 2 din 13/25 ianuarie 1885) motivul respectiv: „Înainte cu douăzeci de ani în o dimineață de februarie a anului 1866, redacțiunea noastră primi o epistolă din Bucovina. Epistola conținea poezii, primele încercări ale unui tînăr care se subsemna Mihail Eminovici. Comitiva poeziilor ne mai spunea că autorul lor este de numai 16 ani. Farmecul gingaș al poeziilor, considerînd și etatea tînără a autorului ne indica un talent adevărat, care avea un viitor frumos în literatura română. De aceea publicarăm cu plăcere acele inspirațiuni juvenile, prima apăru în nr. 6 al Familiei din anul acela. Redactorul însă își permise o mică schimbare. Numele Eminovici nu-i suna bine… româniza dară numele, modificînd terminațiunea și astfel poeziile acele apărură în foaia noastră sub numele E m i n e s c u. Autorul n-a protestat, ba a adoptat însuși acest nume și semna apoi așa toate poeziile și scrierile sale în viitor. Astfel fu introdus numele E m i n e s c u în literatura noastră, scriitorul acestor șire i-a fost nașul…”.
- [57]Dan Toma Dulciu, Eminescu. Itinerar vienez, Viena, 2017, Napoca Star, Cluj-Napoca, 2017, p.39; https://www.academia.edu/32369027/Eminescu_itinerar_vienez_VIENA_2017).
- [58] Filimon Taniac, Mihai Eminescu. Patru epistole, în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Anul 80 al artelor plastice bucovinene, Editura „Mușatinii”, p.170-175.
- [59] Matei Eminescu, Memoriu asupra familiei Eminescu (Comunicare făcută d-lui Corneliu Botez), în Bătălia bucovineană pentru Eminescu, Anul 80 al artelor plastice bucovinene, Editura „Mușatinii”, p.48.
- [60] Dulcea mea Doamna / Eminul meu iubit. Corespondență inedită Mihai Eminescu – Veronica Micle, Editura Polirom, Iasi, 2000, ediție îngrijită, transcriere, note și prefață, de Christina Zarifopol-Illias.
- [61] Ion Luca Caragiale, În Nirvana, în „Constituționalul” din 20 iunie 1889, ca editorial, semnat C.
- [62] Filologul Dan Toma Dulciu a reușit să achiționeze o geantă sau valiză de voiaj (marca Louis Vuitton), de la un anticar din zona Pieței Amzei, pe nume, Ștefănescu. Acesta o cumpărase de la o bătrână, care la rândul ei o moștenise de la vechii proprietari. Pe o etichetă metalică atașată la geanta respectivă era inscripționat M. Eminovici.Vezi, Dan Toma Dulciu, Cufărul lui Eminescu,
- (https://www.scribd.com/document/34129088/Cufarul-lui-Eminescu)
- [63] Dimitrie Vatamaniuc, Eminescu la „Timpul” (1877 – 1883), „România libera” (1888) si „Fântâna Blanduziei” (1888 – 1889), studiu introductiv la M. Eminescu, Opere, X, Publicistica. 1 noiembrie 1877 – 15 februarie 1880. „Timpul”, Editura Academiei, București, 1989.
- [64] 7 Cf. Mihail Eminescu, Poesii, ediție critică, studiu introductiv, comentarii filologice și scenariul probabil al ediției princeps, de N. Georgescu, Editura Academiei Române, Bucuresti, 2012.
- [65] Titu Maiorescu, Critice, vol. II, Editura pentru literatură, București, 1967, p.331.
- [66] Mihai Eminescu, Opere, vol. I, Poezii tipărite în timpul vieții. Introducere. Note și variante. Anexe, ediție critică îngrijită de Perpessicius, București, Fundația pentru Literatură și Artă „Regele Carol II”, 1939.
- [67] Dan Toma Dulciu, Semnăturile lui Eminescu (în format 2D/3D).
- https://www.academia.edu/35783853/Semnaturile_lui_Eminescu.
- [68] N.Georgescu, A doua viață a lui Eminescu, Editura Europa Nova, Bucureti, 1994.
- [69] Ion Filipciuc, Cuvânt înainte la antologia Eminescu în Bucovina: între bubuituri de tun si apaluze prelungite (1939 – 1950), culegere întocmită de Ion Flilipciuc, Biblioteca „Miorița”, Câmpulung Moldovenesc, 2012, p.5.
- [70] Alexandru Grama, Mihail Eminescu, Studiu critic, Blaj, 1891; în original Biblioteca „Unireĭ”. Mihailŭ Eminescu. Studiŭ criticŭ, Blaşiŭ, 1891. Tipografia Seminariuluĭ archidiecesanŭ. Anterior (tot în anul 1891 studiul fusese publicat în foileton în ziarul „Unirea”, cu titlul puţin diferit, Mihailu Eminescu. (Studiu criticu), de asemenea fără indicarea autorului.).
- [71] Al. Ciura, Geneza unei critici, în „Luceafărul”, VIII, 1909, nr. 13, p. 292-294.
- [72] Vasile Lucaciu, Eminescu și biserica catolică, în „Revista catolică”, Anul V, Fascicolul III-IV, 28 februarie 1891.
- [73] Elie Cristea, Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, editie îngrijită, prefațată și postfațată de Ilie Sandru, Editura „Tipographic”, M. Ciuc, 2000, p.124.
- [74] Vezi analiza informației la Dan Toma Dulciu, 1889, Misterul unui titlu suveran pe numele lui Eminescu. Un document inedit privind patrimoniul poetului, Viena, 24.01.2019.
- (https://www.academia.edu/38255479/m._eminovici_misterul_unui_titlu_suveran.pdf).
- [75] Ion Roșu, Legendă și adevăr în biografia lui M. Eminescu. Originile, Editura Cartea Românească, București, 1989, p.60.
- [76] Mihai Eminescu, Pro domo [„Iată «simţimintele, iubirea de adevăr…»„], în „Timpul”, 5 ianuarie 1878.
- [77] Ion Andreiță, Creștinul Eminescu, în „Gând Românesc”, Revistă de cultură, ştiinţă şi artă, Anul VIII, nr. 2 (70), iunie 2014, p.13.
- [78] Mihai Eminescu, Opere, vol. 13, p. 168-169; Apud „Timpul”, 14 august 1882.
- [79] Mihai Eminescu, Statul, I. Funcţiile şi Misiunea sa, Editura „Saeculum I.O.”, Bucureşti, 1999, p.136.
© 2025 David V. AUREL. Responsabilitatea conținutului, interpretărilor și opiniilor exprimate revine exclusiv autorilor.