Mişcarea legionară vs Antonescu – în unele lucrări ale istoricilor străini și români
Istoria raporturilor dintre și Mişcarea Legionară și mareșalul Ion Antonescu s-au aflat şi se află îndeaproape în atenţia istoricilor străini și români interesaţi de problematica fascismul internaţional ori de cel european. Dintre studiile privitoare la raportutrile dintre Ion Antonescu și Mişcarea Legionară sunt de menţionat în primul rând Eugen Weber, Nicolalas M. Nagy-Talavera, Ernst Nolte, Francisco Veiga şi Armin Heinen, Andreas Hillgruber şi Keith Hitchis. Astfel, Eugen Weber, în studiul „Dreapta românească”, încearcă o abordare ştiinţifică, obiectivă, autorul susține ca și alți istorici/specialiști ai ideii că în septembrie 1940, puterea politică a ajuns în mâinile generalului Ion Antonescu ce a instalat împreună cu leginarii un stat „naţional-legionar”.
Globalizarea, un fenomen arhicunoscut dar insuficient explicat (partea 1)
În ultimele două decenii și-au făcut tot mai mult simțită prezența noi fenomene petrecute la scară globală, acestora corespunzându-le noi personaje în scena internațională, cel mai adesea personaje diferite față de cele clasice: statele. Actorii non-statali ai scenei internaționale corespund într-un fel sau altul fenomenului globalizării și reprezintă de multe ori vârful de lance al acestuia. Printre acești actori se numără: organizațiile multinaționale, societățile comerciale transnaționale, organizațiile non-guvernamentale implicate în acțiuni cu vocație de securitate regională sau globală, organizații pretinse a fi non-profit care acționează la nivel global producând importante efecte politice și economice, organizațiile destinate apărării drepturilor omului și ale căror activități depășesc cu mult domeniul asumat prin statut, structurile de crimă organizată de tip transfrontalier și multinațional, organizațiile destinate terorismului în mediul internațional etc. Toate acestea acționează într-un mediu internațional aflat într-o continuă schimbare și a cărui dinamică nu oferă decât posibilități restrânse de predictibilitate a viitorului mediu și lung. Se afirmă tot mai des că astfel de actori non-statali sunt produsul globalizării; dar ce este oare globalizarea? De unde și cum a apărut acest fenomen cu o întindere atât de mare?
Dr. Tiberiu Tănase: Ce ştiau autorităţile române şi serviciile speciale de informaţii despre pregătirea actului de la 23 August 1944
Planurile şi acţiunile de trecere a României în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice (1944), precum şi cele de instaurare regimului comunist (1944-1947), au fost pregătite înainte de actul de la 23 august 1944. Acţiunile „Partidului Comunist” accentuate de la începutul anului 1943, vor culmina în anul următor 1944 cu elaborarea unor planuri şi alianţe pe baza cărora se va ajunge la instaurarea unui regim de tip stalinist (comunist) în România după actul de la 23 august 1944. Existenţa unor … Citeşte mai mult
Cealaltă faţă a lui 23 august 1944
Articol de George Popescu Invitat : dr. Tiberiu Tănase, istoric După modelul experimentat de Aliaţi, acela de a forma guverne în exil pentru a constitui baze de negociere în viitor, germanii au procedat asemănător în privinţa României. După lovitura de stat de la 23 august, când România a ieşit din alianţa cu Germania nazistă şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite a apărut o structură de reprezentare cu titlul de guvernul român la Viena. O tentativă de a replica episodul Republicii de … Citeşte mai mult
Inteligența Artificială în Informații
Lucrarea ,,Inteligența Artificială în Intelligence” se distinge prin natura sa exhaustivă și bine structurată, subliniind calitatea analitică și relevanța sa pentru profesioniștii din domeniul intelligence și pentru cei interesați de tehnologiile emergente.
Tranziția României de la 23 august 1944 la Tratatul de Pace de la Paris
Între 23 august 1944 și semnarea Tratatului de Pace de la Paris la 10 februarie 1947, România a cunoscut o transformare profundă și tumultuoasă. Această perioadă a marcat trecerea dramatică a României de la un aliat al Germaniei naziste la o națiune aflată sub influența sovietică, confruntându-se cu consecințele celui de-al Doilea Război Mondial, pierderea teritoriilor și restructurarea sistemelor sale politice și sociale.
Istoria reală a proiectului Romteleghid: 2 – Arma geofizică
Armamentului geofizic modern îi revin o serie de principii de funcționare de care trebuie să se țină seama în vederea corectei concepții și optimizării performanțelor tehnice și tactice. Acest articol va prezenta aceste principii accentuând asupra importanței lor, dacă este cazul.
Rolul cunoașterii tacite a lui Polanyi în analiza informațiilor
Analiza informațiilor, un domeniu care necesită sinteza și interpretarea unor cantități mari de date pentru a lua decizii informate, este în mod inerent complexă. Implică mai mult decât prelucrarea datelor explicite; cere, de asemenea, aplicarea cunoștințelor tacite – o componentă adesea subapreciată, dar crucială a analizei eficiente. Michael Polanyi, un filozof al științei, a introdus conceptul de cunoaștere tacită la mijlocul secolului al XX-lea. Acest articol explorează importanța cunoașterii tacite a lui Polanyi în domeniul analizei informațiilor, ilustrând modul în care aceasta completează cunoașterea explicită și îmbunătățește procesul analitic.
Istoria reală a proiectului Romteleghid: 1 – Agresiunea geofizică
Toată povestea a început în perioada Primului Război Mondial, prin cercetările realizate de Constantin Văideanu (a nu se confunda cu inventatorul Nicolae Văideanu, acesta având lucrări de inventică importante în domeniul propulsiei aerospațiale, dar care a trăit și acționat într-o altă epocă). Tehnologia agresiunii geofizice este bazată pe principiul reproducerii fenomenelor naturale dar şi controlarea/dirijarea acestor fenomene.
Demopolitica și studiile de securitate (I)
Prof. Univ. Dr. Ilie Bădescu O privire de sus asupra dinamicii demografice a României din ultimii 30 de ani ne descoperă un declin continuu al populației care trăiește în rama actuală a statului român. Ce semnificație are un asemenea proces care induce modificări la scara întregului tablou demografic al țării? Cum procedăm pentru a-l insera în dinamica generală a societății și, ad ultimum, a unui popor anumit, precum cel care se cuprinde în aria spațiului carpato-danubiano-pontic? Într-o evaluare de … Citeşte mai mult
Rare Earths in Other Countries Except China
Bolivia has large deposits of Rare Earth Elements (REE), Canadians already explore in the south of the country in search of REE. Australia and Brazil have recently identified such deposits; but no new mining operation started sooner than 2014. Issues are not given by the rarity of REE, but by the difficulty of their extraction.
The Influence of Artificial Intelligence on Human Activity and Human Intelligence
The influence of the evolution of artificial intelligence on human activity and human intelligence is a multifaceted topic that encompasses various dimensions such as societal implications, cognitive enhancement, educational methods, and decision-making processes. The impact of AI on society also raises important social and ethical questions. How societies adapt and integrate AI technologies will also play a significant role. If societies prioritize education systems that encourage critical thinking, problem solving, creativity, and emotional intelligence alongside the use of AI, the overall level of human intelligence could increase. Conversely, if AI leads to a devaluation of these skills in favor of purely technical skills, it could have a negative impact on the development of complete intelligence.
Lumea spionajului. Cazuri celebre de spionaj (episodul I)
Serviciile secrete în România; Cultura de securitate – paradigma Lordului Robertson; Ce este spionajul; Caracteristicile spionajului; Scurt istoric al spionajului; Tipuri de spionaj: spionajul militar, spionajul economic și industrial, spionajul electronic; Regulile spionajului; Greșelile spionajului; Agentul de spionaj. Nume de cod. Spioni și rețele de spionaj. Cazuri celebre
Continuitatea KGB-lui în secolul XX –Urmașele KGB ului
De la sfârşitul anilor ’80, în KGB s-a observat că era nevoie de o reorientare a eforturilor sale principale, datorită: recrudescenţei crimei organizate şi, în special, a traficului de droguri, tehnologiei învechite în toate domeniile şi scăderii drastice a economiei. În acest context, începând cu anul 1985 se fac eforturi pentru schimbarea imaginii negative şi pentru creştera încrederi cetăţenilor în organele de securitate ale statului . Astfel se declanşează un proces cunoscut sub numele de perestroika, care este anunţată oficial în decembrie 1987 în publicaţia Pravda, când se declanşează simplificarea structurilor şi reorientarea lentă a KGB-ului către noi posibile ameninţări. Se modifică chiar emblema KGB-lui scutul şi spada Partidului, prin dispariţia simbolului său ofensiv spada în sensul noii orientări în spiritul perestroikăi. KGB – ul ca şi alte servicii de informaţii din ţările din Est au încercat să-şi asigure supravieţuirea într-un sistem nou care deja, era percetibil – cu adevărat – încă de la începutul anilor ’80.
Considerații privind intelligence și anticiparea
Serviciile Statului, fiecare cu specificitățile lor, se completează și se conjugă pentru a aprecia evoluțiile lumii în totală obiectivitate, fără nici un stereotip ci, dimpotrivă, având gustul schimbărilor care trebuie identificate în amănunt.
Înțelegându-se că esența intelligence-ului este de a da o capacitate permanentă de anticipare, responsabilii sunt conduși la a combina trei tipuri de abordări: timp prospectiv, timp reflectat și timp real.
Absența gradației între riscuri, mutații și amenințări conduce la confundarea caracterului aleatoriu simplu cu surpriza strategică, adică, de la evenimentul puțin sau deloc anticipat, la un puternic impact, destabilizând prin folosirea forței, fundamentele Statului în domeniul politico-militar.
Cunoașterea și anticiparea este cea care garantează autonomia noastră în decizii și permite conservarea inițiativei strategice. Ea trebuie să ofere, atât decidenților politici cât și responsabililor militari și de securitate internă și civilă, mijloacele pentru a dispune de elemente de prevedere și claritate a acțiunilor.
Studii postuniversitare în “Managementul Informațiilor”
Vei dobândi abilitățile necesare pentru a utiliza, analiza și interpreta date și informații relevante pentru implementarea eficientă a instrumentelor de managementului securității informațiilor în cadrul unei organizații. Vei învăța să rezolvi sarcini complexe în context (receptarea, transmiterea, prelucrarea, stocarea informaţiilor în documente specifice). Vei dobândi capacitatea de a aborda de o manieră profesionistă, diferenţiată, elementele manageriale specifice utilizării informaţiilor secrete, confidenţiale, sensibile.
Războiul electronic cognitiv avansat: sporirea superiorității strategice prin sisteme inteligente
Sfetcu, Nicolae (2024), Războiul electronic cognitiv avansat: sporirea superiorității strategice prin sisteme inteligente, Intelligence Info, 3:3, 105-112, DOI: 10.58679/II70880, https://www.intelligenceinfo.org/razboiul-electronic-cognitiv-avansat-sporirea-superioritatii-strategice-prin-sisteme-inteligente/ Advanced Cognitive Electronic Warfare: Enhancing Strategic Superiority Through Intelligent Systems Abstract Cognitive electronic warfare represents a paradigm shift in electronic warfare, leveraging advances in cognitive science, machine learning, and artificial intelligence to enhance the effectiveness of electronic warfare operations. As technology continues to advance, the role of cognitive electronic warfare is likely to become increasingly prominent in future military … Citeşte mai mult
Principii, metode și mijloace ale activității informative în Federația Rusă și Israel
Legislaţiile privind securitatea naţională, activitatea de informaţii pentru securitate, ameninţările la adresa securităţii naţionale diferă foarte mult, ca formă şi conţinut, de la un stat la altul, şi de la un spaţiu la altul, ca şi între statelor cu vechi tradiţii democratice, noile state aflate în curs de stabilizare democratică, în curs de aliniere la standardele democrate şi statele din afara spaţiului euroatlantic.
Managementul Informațiilor – Curs postuniversitar acreditat la Universitatea Româno-Americană
Managementul Informațiilor înseamnă, într-un viitor imprevizibil, un instrument cu care luăm decizii cu mare încredere în noi, comunicăm fără teama de a greși, chiar în domenii sensibile cum sunt cele ale informațiilor clasificate și de securitate. Universitatea Româno-Americană organizează a doua serie a programului de studii postuniversitare de educație permanentă acreditat din domeniul de studii universitare “Management” și finalizat cu diplomă sub tutela Ministerului Educației din România care abordează competențele de gestionare a informațiilor într-o manieră integrată și preponderent … Citeşte mai mult
A apărut ultimul număr al jurnalului academic ”Intelligence Info, Volumul 3, Numărul 2, Iunie 2024”
Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. ISSN 2821-8159 ISSN-L 2821-8159, DOI: 10.58679/II36130. Preț: 9,99 lei Intelligence Info (PDF, EPUB, MOBI pentru Kindle) https://www.intelligenceinfo.org/revista/revista-intelligence-info-volumul-3-numarul-2-iunie-2024/ Cuprins: EDITORIAL / EDITORIAL Nicolae SFETCU The Global Electronic Warfare Challenge in 2024: The Major Players Provocarea globală de război electronic în 2024: Principalii jucători INTELLIGENCE / INTELLIGENCE Nicolae SFETCU The relationship of electronic warfare to other combat capabilities Relația războiului electronic cu alte … Citeşte mai mult
Istoria conflictelor din Orientul Mijlociu
Lansarea cărții Istoria conflictelor din Orientul Mijlociu a fost generată de nevoia de a cunoaște originile acestei zone istorice diversificate, plecând de la interesul nostru personal privind studiul conflictelor militare de-a lungul istoriei moderne și contemporane și a pasiunii noastre pentru lumea arabă, o lume dificil de înțeles de occidentali în mod deosebit.
Conferința ”Iluzii Digitale – Demascarea DeepFake-urilor şi Impactul asupra Manipulării Maselor”
DeepFake, cu un grad ridicat de pericol pentru normala /buna funcționare a societății, a intrat încet, încet în viața noastră cotidiană, având aspectul unor chestiuni cotidiene /banale, neimportante, dar care în realitate influnentează de cele mai multe ori negativ societatea și viața de zi cu zi.
Provocarea globală de război electronic în 2024: Principalii jucători
Tensiunile geopolitice și conflictele regionale au intensificat cursa pentru supremația războiului electronic. Națiunile percep capacitățile EW ca multiplicatori de forță, oferind avantaje strategice în regiunile contestate și descurajând potențialii adversari. Dezvoltarea și implementarea tehnologiilor EW sunt strâns legate de obiective strategice mai largi, care reflectă obiectivele și preocupările geopolitice ale fiecărei entități.
Acest articol analizează dinamica competiției internaționale în războiul electronic avansat, examinând principalii jucători în această arenă geopolitică în evoluție.
Un plan, un plan, regatul meu pentru un plan!
Acad. Bogdan C. Simionescu Sursa: MarketWatch Parcurgerea zilnică, chiar sumară, a presei scrise, a ştirilor şi noutăţilor prezentate pe diferite canale TV se dovedeşte a conduce la judecăţi pesimiste şi provoacă îngrijorare, generează o senzaţie de neputinţă, şi, pentru foarte mulţi, un sentiment de deznădejde sau chiar disperare. Aceste sentimente sunt accentuate de unele evenimente majore care se desfăşoară cel puţin în plan naţional, cum ar fi, de exemplu, apropierea alegerilor, comasate sau nu. Orice apariție a unui politician cunoscut … Citeşte mai mult
Principii, metode și mijloace ale activității informative în statele euroatlantice
Activitatea de informaţii a Statelor Unite furnizează Preşedintelui şi Consiliului Naţional de Securitate informaţiile necesare, pe baza cărora se pot/vor fi luate decizii privind desfăşurarea şi elaborarea politicii externe, de apărare şi economice, precum şi protecţia intereselor naţionale ale SUA împotriva ameninţărilor la adresa securităţii. În conformitate cu prevederile Ordinului executiv 12333 din 04.12.1981, toate departamentele şi agenţiile trebuie să coopereze din toate punctele de vedere în scopul îndeplinirii acestui obiectiv.
Cicatrizarea prin memorie. Despre necesitatea întemeierii unui muzeu al geopoliticii
În ciuda faptului că este unul dintre cuvintele cele mai folosite în literatura de relații internaționale, precum și în expertiza comună, și, de asemenea, având o moștenire încă controversată, geopolitica nu a avut parte de un muzeu propriu. Pentru a remedia această deficiență percepută, acest articol argumentează despre necesitatea pedagogică și morală de a avea un astfel de muzeu. Organizat ca o promenadă intelectuală prin școlile clasice de geopolitică (germană, franceză, anglo-americană, japoneză, dar și română), designul interior al muzeului are ca scop obișnuirea vizitatorilor cu elementele de bază ale domeniului.
Comunitatea informativă rusă
Serviciile şi structurile care formează comunitatea informativă a unui stat reprezintă o parte constitutivă a puterii democratice , iar rolul unei comunităţi informative performante este acela de protecţie a naţiunii, a colectivităţii şi a indivizilor ce o compun împotriva ameninţărilor interne şi externe. Aceasta, presupune obţinerea unui flux informaţional necesar fundamentării unei anumite viziuni asupra viitorului şi cunoaşterea exactă a locului pe care se doreşte să le aibă o ţară în lume.
Intelligence-ul românesc de la tradiție la modernitate
Existenţa Intelligence-lui se pierde în negura timpului, şi se poate afirma că este la fel de veci ca şi omenirea , existenţa sa mergând în paralel cu dezvoltarea armatelor şi cu nevoile acestora de a dispune de informaţii cât mai exacte din teritoriul inamicului. Regulamentul Organic care este prima lege cu caracter unitar pentru Principatele Moldova și Tara Romanească prevedea organizarea structurilor naționale de apărare , ordine internă și siguranță a statului . Asfle in 1842 este înfințată politia secretă ( servicul secret atestată documentar în orasele Braila și Galați ulterior și în alte reședinte de județ ca principal organ de informații/ contrainformații/ contraspionaj al statului în subordinea Ministerului de Interne
Controlul democratic al serviciilor de informații. Studiu de caz: Belgia
Acest text examinează controlul democratic al serviciilor de informații, cu un focus pe studiul de caz al Belgiei. Începând cu definirea intelligence-ului și a rolului său în securitatea națională, textul trece în revistă evoluția controlului democratic asupra acestor servicii, atât în SUA, cât și în Europa, evidențiind schimbările generate de evenimente precum scandalurile din anii ’70 sau atentatele de la 11 septembrie 2001. Este detaliat apoi sistemul de control democratic al serviciilor de informații din Belgia, inclusiv crearea unor organisme independente de revizuire și supraveghere. Se subliniază importanța transparenței și a responsabilității democratice în funcționarea acestor servicii, iar concluzia pune accentul pe necesitatea unui echilibru între puterile legislative, executive și judiciare într-o democrație liberală. Bibliografia oferă resurse utile pentru cei interesați de subiect.
Orientul Mijlociu în vâltoarea războiului informațional al C.I.A.
Îmbinarea acţiunilor militare „clasice“cu cele „asimetrice“, transformarea luptei armate cauzată de tehnologiile și armamentele folosite servesc caracterului multidimensional al războiului actual, desfășurat în toate mediile: terestru, aerian, maritim, cosmic, informational. Deținerea controlului mediului informaţional reprezintă cel mai mare atu. Nu doar guvernele, statele, instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale, armatele, persoanele publice sau private culeg, exploatează şi transmit informaţii, în scopul realizării obiectivelor propuse, ci ele însele reprezintă o țintă și sursă de scurgere a informaţiilor, implicațiile fiind extrem de grave pentru țările, alianțele, coalițiile, organizațiile internaționale din care fac parte, căci afectează întreg „ecosistemul” politic, militar, societal și nu în ultimul rând, economic. Sistemele de protecţie a informaţiilor, deși caracterizate prin proceduri, reguli stricte şi personal cu expertiză în protecţia informaţiilor, sunt ținta celor mai multe atacuri, astfel încât o pondere foarte importantă a războiului informațional o are nu forma ofensivă, ci cea defensivă.
Relația războiului electronic cu alte capacități de luptă
În războiul modern, peisajul evoluează rapid, odată cu progresele tehnologice care modelează natura conflictelor. Printre aceste progrese, războiul electronic apare ca un domeniu esențial, jucând un rol crucial în modelarea rezultatelor bătăliilor. În ultimul secol, și în special în a doua jumătate, războiul electronic s-a alăturat altor capacități de luptă și a devenit una dintre competențele majore ale războiului. Acesta nu se desfășoară izolat, ci se împletește în mod complex cu alte capacități de luptă, sporind eficiența acestora pe câmpul de luptă. Pe măsură ce războiul continuă să evolueze în era digitală, importanța războiului electronic în modelarea câmpului de luptă nu va face decât să crească, subliniind imperativul ca armatele să investească în capabilități solide de război electronic pentru a menține superioritatea strategică.
Acest eseu analizează relația complexă dintre războiul electronic și alte capacități de luptă, subliniind semnificația acestuia în operațiunile militare contemporane.
Implementarea inteligenței artificiale în securitatea națională
Implementarea inteligenței artificiale în securitatea națională abordează diverse aspecte critice, inclusiv îmbunătățirea capacităților de apărare, securitatea cibernetică, analiza intelligence și considerații etice. Acest eseu explorează implicațiile multiple ale integrării tehnologiilor inteligenței artificiale în cadrele de securitate națională, concentrându-se pe beneficii, strategii de implementare, provocări și preocupări etice.
A apărut Intelligence Info, Volumul 3, Numărul 1, Martie 2024
Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL / EDITORIAL Nicolae SFETCU Advanced Cyber Attacks Targeting Governments: Challenges and Solutions Atacurile cibernetice avansate care vizează guvernele: provocări și soluții INTELLIGENCE / INTELLIGENCE Nicolae SFETCU Components of Electronic Warfare – Strategies and Techniques Componentele războiului electronic – Strategii și tehnici Nicolae SFETCU Techniques and Tactics Used in Electronic warfare Tehnici și tactici utilizate în războiul electronic ISTORIA … Citeşte mai mult
Atacurile cibernetice avansate care vizează guvernele: provocări și soluții
Sfetcu, Nicolae (2024), Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, Intelligence Info, 3:1, 3-10, DOI: 10.58679/II77703, https://www.intelligenceinfo.org/atacurile-cibernetice-avansate-care-vizeaza-guvernele-provocari-si-solutii/ Advanced Cyber Attacks Targeting Governments: Challenges and Solutions Abstract In today’s digital landscape, governments face unprecedented challenges in securing their cyber infrastructure against advanced attacks. The proliferation of sophisticated cyber threats poses significant risks to national security, economic stability, and public trust. Advanced cyber attack tactics continue to evolve, requiring continuous adaptation of cyber security strategies. Integrating artificial intelligence and machine learning … Citeşte mai mult
Viitorul securității globale
Securitatea globală este supusă unor transformări sistemice în paralel cu lumea. Securitatea merge în sincron cu istoria lumii. Noile provocări pentru lume au apărut și ca noi provocări pentru securitate. Viitorul securității este unul incert. Două teorii domină în prezent concepția despre securitate, teoria seculară postmodernă şi neorealismul cu obârșii în lumea anarhică a monstrului Leviathan.
Rare Earth Elements in China
After the volume of deposits, the main concentrates of minerals containing rare earth elements are found in China. Rare earth elements industry began to be developed in China in 1950. The Chinese production gradually started in 1985. Exporting at very low prices, the Chinese eliminate any Western competition: their monopoly installed bit by bit. China is in the middle of a delicate transition, with a new generation of leaders, approaching to power, something that happens only once at 10 years.
Tehnici și tactici utilizate în războiul electronic
Principalele activități utilizate în războiul electronic (EW) includ următoarele: contramăsuri, managementul de lupte EM (EMBM), compatibilitatea EM; înșelăciune EM; întărirea EM, rezoluție interferență EM, intruziune EM, bruiaj EM, EMP, control spectru EM, colectare de inteligență electronică, mascare electronică, sondare electronică, recunoaștere electronică, securitate electronică, reprogramare EW, control emisii, JEMSO, JEMSMO, observabilitate/ascundere scăzută, interceptarea și retransmiterea semnalelor, navigație război (NAVWAR), geolocalizare de precizie și moduri de rezervă în timp de război.
Componentele războiului electronic – Strategii și tehnici
Activitățile utilizate în războiul electronic/electromagnetic includ contramăsuri electro-optice, în infraroșu și frecvență radio; compatibilitatea electromagnetică și decepția; bruiaj radio, bruiaj și decepție radar, și contramăsuri electronice (sau anti-bruiaj); mascare electronică, sondare, recunoaștere și informații; securitate electronică; reprogramare EW; controlul emisiilor; managementul spectrului; și modurile de rezervă în timp de război. Războiul electronic tradițional are trei componente principale.
O nouă ediție Intelligence Info (Volumul 2, Numărul 2, Iunie 2023)
Începutul acestei veri ne-a oferit ocazia întâlnirii cu geopolitica românească, într-un context în care evoluțiile din zona apropiată României fac imperios necesară evaluarea științifică a evenimentelor pentru a extrage concluziile necesare fundamentării unor decizii de maximă importanță pentru interesul național.
Evoluția modernă a războiului electronic/electromagnetic
Sfetcu, Nicolae (2023), Evoluția modernă a războiului electronic/electromagnetic, Intelligence Info, 3:1, 39-47, DOI: 10.58679/II27427, https://www.intelligenceinfo.org/evolutia-moderna-a-razboiului-electronic-electromagnetic/ The modern evolution of electronic/electromagnetic warfare Abstract Electronic warfare is a critical component of modern military operations and has undergone significant advances in recent years. Electronic warfare is a multifaceted field of warfare that involves manipulating the electromagnetic spectrum to gain a tactical advantage. The recent explosive development of emerging technologies has radically changed war strategies. As the modern battlespace has become more sophisticated, … Citeşte mai mult
Eminentul general Traian Teodorescu a pierdut lupta cu democrația populară
Traian Teodorescu, după o carieră de 31 de ani, în care nu a fost pedepsit disciplinar niciodată, fiind apreciat permanent ca fiind un ofițer eminent, a fost avansat la gradul de general de brigadă la vârsta de 49 de ani. A participat la campaniile din 1916, remarcându-se pe timpul luptelor din Dobrogea și la luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei (martie – mai 1945). A fost un foarte bun ofițer de stat major, realizarea sa cea mai importantă fiind participarea la elaborarea Regulamentului de tactică al Marilor Unități.
CONFLICTUL ISRAELIANO – PALESTINEAN
Cartea este un volum documentar ce cuprinde patru părți și două anexe ce conțin evenimente prezentate cronologice, dar și informații, comentarii și analize ce merg pînă la data de 12 noiembrie 2023 .
Partea I- a se referă la parțile în conflict și se intitulează Despre beligeranți – o prezentare documentata a Statului Israel , „Statul Palestina”, Fașia Gaza și organizațiile Hamas și Hezbolah ( pp. 7- 65 ) sunt bine descrise aceste entitați de la etimologie , istorie geografie , educație demografie și religii , de remarcat că regionimul Palestina provine din etnonimul filisteni –adică al unei populații de origine indo- europeană stabilită între sec XIII- XI i.Hr. pe coasta sud – estică a Mării Mediterane . sursele egiptene au înregistrat acest popor sub numele de prst , iar în Biblie locuitorii se numesc în ebraică פְלִשְׁתִּים pliștim, iar colectivul, populația, „Peleșet”, din care a derivat în greaca veche „Palaistine” „παλαιστινη” și în latină „Palaestina”.( p. 31 ).
Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații
Sfetcu, Nicolae (2023), Integrarea inteligenței artificiale în serviciile de informații, Intelligence Info, 3:1, 68-76, DOI: 10.58679/II25491, https://www.intelligenceinfo.org/integrarea-inteligentei-artificiale-in-serviciile-de-informatii/ Integrating artificial intelligence into intelligence agencies Abstract Intelligence agencies play a crucial role in national security, and rapid advances in artificial intelligence technologies have provided new tools to enhance their capabilities. This academic essay explores the evolving landscape of intelligence agencies and their increasing reliance on artificial intelligence technologies. It examines the multifaceted use of artificial intelligence within intelligence agencies, exploring its … Citeşte mai mult
Inteligența artificială (AI) și noile științe bazate pe tehnologiile IA
Din cele mai vechi timpuri, ținta omului a fost identificarea lucrurilor noi, plecând de la descoperirea mediului înconjurător și ajungând în zilele noastre la o cunoaștere tot mai avansată, inclusiv a spațiului cosmic. Pe acest fundal, ACADEMIA ROMÂNĂ prin Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST), Divizia de Istoria Științei (DIS) a organizat în cadrul sesiunii de toamna, care a avut loc la data de 21.11.2023, dezbateri cu tema „Inteligența artificială (AI) și noile științe bazate pe … Citeşte mai mult
Inteligența artificială și noile stiinte bazate pe tehnologiile IA
ACADEMIA ROMÂNĂ Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) Divizia de Istoria Științei In ziua de 21 noiembrie 2023 , Ora 10, Comitetul Roman de Istoria și Filosofia Știintei – Divizia de Istoria Știintei din cadrul Academiei Romane va organiza sesiunea anuală de comunicări științifice cu tema, Inteligența artificială și noiile stiinte bazate pe tehnologiile IA . Sesiunea stiintifica se va organiza in aceasta zi incepand cu ora 10 la amfiteatru I. H. Rădulescu, Biblioteca Academiei Române … Citeşte mai mult
A fost lansată versiunea digitală a revistei ”Intelligence Info”, Volumul 2, Numărul 4, Decembrie 2023
Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Evoluția inteligenței artificiale în domeniul securității naționale, de Nicolae Sfetcu INTELLIGENCE How should intelligence analysis be utilized to counter cognitive warfare?, de Bogdan-George Rădulescu ISTORIA Trădători și trădători, de Remus Macovei GEOPOLITICA “Descurajarea integrată”. Analiză asupra strategiei SUA în Pacific, de Ionuț-Daniel Gorgovan Conflictul arabo-israelian. Percepții privind cauzele și natura conflictului. Repere istorice și actualitate, de Tiberiu Tănase … Citeşte mai mult
Revista Intellicence Info, Volumul 2, Numarul 3, Septembrie 2023 – Recenzie
Revista „Intelligence info” este una din aceste publicaţii, care permite publicului accesul la o mulţime de informaţii, menite să lărgească orizontul cititorilor care doresc să-şi întregească cunoştinţele în domenii dintre cele mai vaste şi de actualitate, fiind bazată în special pe studiul istoriei şi a inteligence-ului.
Evoluția inteligenței artificiale în domeniul securității naționale
Sfetcu, Nicolae (2023), Evoluția inteligenței artificiale în domeniul securității naționale, Intelligence Info, 2:4, 3-11, DOI: 10.58679/II35704, https://www.intelligenceinfo.org/evolutia-inteligentei-artificiale-in-domeniul-securitatii-nationale/ The evolution of artificial intelligence in the field of national security Abstract Artificial intelligence is a rapidly growing technology field that is capturing the attention of defense, policy makers, and international competitors alike. Artificial intelligence is increasingly playing a significant role in intelligence analysis, which is the process of collecting, evaluating and interpreting information to produce actionable intelligence, and national security in … Citeşte mai mult
Universitatea Româno-Americană: Cursul MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR DE SECURITATE (MIS)
Formatori: prof. univ. dr. Neculae Năbârjoiu și lect. univ. dr. Tiberiu Tănase Programul de formare MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR DE SECURITATE este oferit de Universitatea Româno-Americană tuturor celor interesați să se perfecționeze în domeniul informațiilor. Spre informare, de la inițierea programului, 06 noiembrie 2020, am avut bucuria să lucrăm împreună, pe parcursul a 13 serii, cu un număr de peste 150 de cursanți preponderent din București, dar și din Constanța, Sibiu, Satu-Mare, Iași, Arad, Cluj, Tg. Neamț, Bistrița, Ploiești, Târgoviște, Bran etc., … Citeşte mai mult
Conflictul arabo-israelian. Percepții privind cauzele și natura conflictului. Repere istorice și actualitate
Arabii şi israelienii au încrucişat armele decenii de-a rândul, cu pauzele de rigoare desigur, pe un spaţiu de aproximativ 120 000 km2 (inclusiv Peninsula Sinai şi Liban). Cauzele, scopurile şi obiectivele confruntărilor militare sunt atât locale cât şi regionale, raţionale sau iraţionale. Astfel, arabii, indiferent de orientare politică, n-au acceptat existenţa unui stat israelian pe un „pământ sfânt”. Israelienii nu puteau renunţa la un drept firesc şi la o întreagă moştenire a „statalităţii antice şi biblice”. Arabii au privit Israelul ca pe o enclavă etno-culturală „ostilă”, pe care au asemănat-o cu posesiunile cruciate din Evul Mediu. Israelienii s-au considerat puternic ameninţaţi cu exterminarea militară, politică şi fizică, în condiţiile unui ritm galopant de creştere a populaţiei arabe. Superiori covârşitor prin număr (100 milioane oameni, faţă de 6 milioane), într-o primă etapă arabii au aruncat în luptă forţe armate regulate de mari efective, dotate cu blindate, nave, aviaţie, rachete, precum şi formaţiuni de gherilă. Israelienii le-au opus un sistem de tipul naţiune în arme, având efective superioare din punct de vedere calitativ şi mijloace de luptă cu performanţe remarcabile. Într-o a doua etapă, s-a recurs la gherilă, terorism şi Intifada împotriva Israelului.
Knowledge Engineering in Intelligence Gathering
Intelligence gathering is an essential function for governments, security agencies, and organizations worldwide. It involves the collection, analysis, and dissemination of information critical to decision-making, security, and strategic planning. In this age of information abundance, the field of intelligence gathering has evolved, with knowledge engineering playing a pivotal role in ensuring efficient and effective information management and analysis. A process of intelligence gathering begins when a user enters a query into the system. In knowledge engineering, intelligence gathering consists in finding information from structured and unstructured sources in a way that must represent knowledge in a way that facilitates inference. This essay explores the significance of knowledge engineering in intelligence gathering, highlighting its applications, challenges, and future prospects.
De ce citim – Despre educaţie şi cultură în intelligence
Invitatul emisiunii “De ce citim – Despre educaţie şi cultură în intelligence”, din săptămâna care a trecut ( Sâmbătă – 7 octombrie 2023) a fost domnul profesor dr. Tiberiu Tănase, secretar al Diviziei de Istoria Stiinței din Comitetul CRIFST, al Academiei Române, interviu realizat de scriitorul Flaviu George Predescu. Emisiunea a putut fi urmarită pe platformele online ale DC News şi DC News TV.
Un nou mediu de securitate
Cristian, Alexandru (2023), “Un nou mediu de securitate”, Intelligence Info, 2:4, 73-77, https://www.intelligenceinfo.org/un-nou-mediu-de-securitate/ A new security environment Abstract Security philosophy is an interpretation and a conceptualization of the events that happen at the level of the international system. Some specialists propose an inter-paradigmatic development of international security. The way to better understand the world is through theoretical pluralism, paradigmatic eclecticism, and philosophical understanding of global mechanisms. After the implosion of the bipolar system, of the bicephalic hegemony, the world became … Citeşte mai mult
Educația și cultura de intelligence
DC News Invitat: Dr. Tiberiu Tănase, Secretar al DIS/CRIFST, al Academiei Romane, redactor adj revista Studii și Comunicări, Doctor in istorie, arhivist, analist de informații, formator, manager de securitate, evaluator de risc, membru al Diviziei de Istoria Științei din cadrul Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii – CRIFST al Academiei Romane, membru al Societății de Științe Istorice din Romania , lector asociat al universității Romano- Americane din București , lector asociat al Universitatea Hyperion București, redactor adj … Citeşte mai mult
New US military investments at Air Base 71 in Campia Turzii, Romania
Romanian and U.S. officials joined together at Air Base 71 today to celebrate the completion of three new facilities intended to increase the capacity of the Romanian Air Force base here to host operations in support of regional security. The three projects are part of a larger, more than $100 million construction program at the base funded through the United States’ European Deterrence Initiative. Air Base 71 Commander, Romanian Air Force Brig. Gen. Micloş Cătălin-Eugen noted that though he only … Citeşte mai mult
A New Field of Study in the Magazine: Intelligence for Business Environment
The concept of intelligence encompasses diverse meanings, such as mental ability, general cognitive notion (IQ), knowledge, information gathering activity, specialized information gathering agencies, business intelligence (BI), competitive intelligence (CI), artificial intelligence (AI), open-source intelligence (OSINT), information technology applications (SIGINT, AGI), and counterintelligence measures.
From this wide array of possibilities, I believe in the opportunity to add a new area of discussion, namely Competitive Intelligence, to those already established in the „Intelligence Info” magazine. This is because information plays a crucial role in business and for the activities of companies, and in a broader context, for enhancing the competitiveness of any type of organization.
“Descurajarea integrată”. Analiză asupra strategiei SUA în Pacific
În ultima decadă, relațiile sino-americane au trecut printr-o serie de provocări complexe, care au influențat nu doar cele două țări, ci și întreaga comunitate internațională.
Aceste relații au evoluat de la o cooperare pragmatică în domeniul economic la o competiție strategică evidentă. Apariția unor puncte de conflict în domenii precum comerțul internațional, tehnologia avansată, drepturile omului și securitatea cibernetică au nu a făcut decât sa sporească tensiunile dintre cele două țări.
Acest articol explorează evoluția intereselor geopolitice și strategice ale Chinei și SUA în regiunea Asia-Pacific. Această regiune a devenit un punct focal al rivalității, pe măsură ce China își afirmă prezența și influența în mod semnificativ, determinând astfel preocupări în ceea ce privește securitatea regională și alianțele militare.
De asemenea, articolul subliniază rolul schimbărilor de putere în arena internațională și lupta pentru influență globală, care au contribuit la tensiunile sino-americane. În acest context strategiile de politică externă ale celor două țări au evoluat pentru a reflecta noile realități geopolitice.
Nu în ultimul rând articolul pune în evidență complexitatea și amploarea factorilor care au contribuit la tensiunile actuale dintre China și SUA, subliniind importanța gestionării acestor tensiuni într-un mod constructiv pentru a evita escaladarea și pentru a promova stabilitatea regională și globală.
How should intelligence analysis be utilized to counter cognitive warfare?
I wanted to underline in this paper how intelligence analysis needs to adapt to deal with a brand-new concept: cognitive warfare. Intelligence analysts need to put much more effort into understanding and appreciating the dangers that such a concept entails. This additional dimension must be taken into account in any risk assessment in the area of security studies. The target of the operations of this type of war is human rationality itself. In a study developed by Johns Hopkins University pentryu NATO, researchers (Kathy Cao, Sean Glaister, Adriana Pena, Danbi Rhee, William Rong, Alexander Rovalino) best defined the nature of cognitive warfare: ”In cognitive warfare, the human mind becomes the field of battle
Un nou domeniu de studiu în revistă: Intelligence pentru afaceri
Conceptul de intelligence înglobează diverse înțelesuri, cum ar fi abilitatea mentală, noțiunea cognitivă generală (IQ), cunoștințele, activitatea de colectare a informațiilor, agențiile specializate în colectarea de informații, business intelligence (BI), competitive intelligence (CI), inteligența artificială (AI), sursele deschise de informații (OSINT), aplicațiile informatice (SIGINT, AGI), și măsurile contrainformative (counterintelligence). Din această paletă largă de posibilități, cred în oportunitatea de a adăuga un nou domeniu de dezbatere, și anume activitatea de Competitive Intelligence, la cele deja consacrate în revista Intelligence Info. Acest lucru se datorează faptului că informația are o influență crucială în afaceri și pentru activitatea companiilor, și într-un context mai amplu, pentru consolidarea competitivității oricărui tip de organizație.
Învățarea automată a regulilor de asociere în mineritul datelor (data mining)
Învățarea regulilor de asociere este o metodă de învățare automată bazată pe reguli pentru a descoperi relații interesante între variabilele din bazele de date mari. Este destinată să identifice reguli puternice descoperite în bazele de date folosind unele măsuri de interes. Astfel de informații pot fi folosite ca bază pentru deciziile cu privire la activitățile de marketing, cum ar fi, de exemplu, prețurile promoționale sau plasările de produse. Din analiza coșului de piață, regulile de asociere sunt folosite astăzi în … Citeşte mai mult
Closed Economies, Autarchy – Failure and Economic Disaster
Autarchy is an economic system in which the state refuses any commercial connection with the outside, solely relying on its own resources. In an autarchic economy, the state does not participate in the international economic life, is not part of any regional and/or global economic organization and does not export or import goods. The characteristics of a closed, autarchic economy are: 1). the state does not take into account the progress of the world economy, 2). the state lacks involvement … Citeşte mai mult
Serviciile de Informaţii din Statul Moscovit (Rus), de la cucerirea Rusiei de către mongoli (sec. XIII) până la ţarul Ivan al IV- lea (sec. XVI)
Informațiile despre popoarele vecine culese de ambasade, misionari, negustori și alte mijloace, par să fi fost adunate și depozitate într-un serviciu creat în acest scop și numit scrinium barbarorum – „Birou pentru afacerile cu barbarii”. Înființarea sa poate fi stabilită în secolul al V-lea.
Serviciile de Intelligence în Imperiul Bizantin
Considerat deseori a fi moştenitorul Imperiului Roman, Imperiul Bizantin a fost, de fapt, continuatorul acestuia, ceea ce a apărut mai evident atunci când invazia popoarelor barbare l-au deposedat de înfloritoarele sale provincii din Răsărit şi Apus, forţându-l să renunţe la privilegiul de a mai fi oraşul de reşedinţă al împăraţilor, în favoarea unei noi „Rome” plasată pe marginile Bosforului, numită după întemeietorul ei, Constantin cel Mare, CONSTANTINOPOL.
Serviciile de informaţii în Imperiul Mongol
Surpriza apariţiei pe scena lumii şi a expansiunii Imperiului Mongol poate fi considerată un rezultat al ignoranţei puterilor europene, ca urmare a limitelor geografice, probabil obiective, ale avanposturilor informative către Orientul Îndepărtat. Din acest spaţiu geografic, în Europa au ajuns doar zvonuri liniştitoare, potrivit cărora acolo ar exista un regat imens, condus de un om drept şi sfânt, prieten al creştinătăţii. O mai bună şi eficientă dezinformare nici că se putea.
The Security Management System from the Perspective of the Global Energy Crisis and the Extended Black Sea Region Escalating Conflict
The contemporary security environment has increasingly unpredictable mutations and the international scene seems to be gripped by a conflict that threatens to erupt at any moment, becoming an open conflict, violent and able to spread quickly everywhere; although for decades the source of conflict appeared to be the Middle East region, more recently, this source of global conflicts seems to move a little further to the north, reaching the Extended Black Sea Region (EBSR). Apparently, in EBSR are the great … Citeşte mai mult
Intelligence –ul în Imperiul Omayyad , Imperiului Musulman Abbasid și Serviciile de informaţii din Imperiul Mameluc
Apariţia arabilor şi întemeierea la începutul secolului al VI-lea a unui nou imperiu ce îşi avea originile în deşerturile Arabiei este considerat a fi unul dintre cele mai fascinante fenomene din istoria universală. În anul 570, în oraşul Mecca, se năştea cel care avea să devină mai târziu profetul Mahomed. În cursul călătoriilor sale în scop comercial, a avut ocazia să se întâlnească cu păgânismul beduinilor şi al comunităţilor urbane, dar şi cu creştinismul şi iudaismul, care l-au influenţat profund.
Dezvoltarea capabilităților europene în domeniul managementului crizelor
Ca actor pe scena internațională, UE trebuie să facă fată noilor pericole, amenințări și provocări, cu atât mai mult cu cât urmărește să joace un rol în securitatea globală ceea ce implică asumarea de responsabilități sporite, așa cum sunt prezentate în anexă. Mediul global este caracterizat prin insecuritate, astfel Uniunea Europeană are nevoie de un mecanism complex de management al crizelor. Dezvoltarea unei astfel de capabilități atrage de la sine o altă problemă majoră, dezvoltarea unei capabilități a Uniunii. Există … Citeşte mai mult
Serviciile de informaţii în Imperiul Roman
Când se analizează evoluţia rapidă a serviciilor de informaţii din imperiile Orientului Mijlociu şi marea importanţă pe care conducătorii Egiptului, Babilonului, Asiei şi Persiei au acordat-o informaţiilor, pentru apărarea ţărilor lor, este surprinzător să se constate că romanii a căror diplomaţie s-a întins asupra celei mai mari părţi a imperiilor antice ale Orientului Mijlociu, au manifestat, în perioada de început a istoriei lor, un interes atât de scăzut pentru serviciile de informaţii.
Serviciile de Informaţii în Orientul Apropiat antic
Importanţa Intelligence-lui a fost şi este, în general, recunoscută de toţi oamenii de stat, deşi nu în măsura în care ar trebui. Progresul ştiinţei, tehnicii şi al comunicaţiilor a dus la creşterea eficienţei acestor servicii, contribuind la sporirea importanţei lor pentru securitatea statelor şi a regimurilor politice.
Trădători și trădători
În îndelungata sa istorie România nu a dus lipsă de trădători de țară care din cele mai diverse motive s-au pus în slujba dușmanilor poporului român. De o gravitate deosebită s-au dovedit acțiunile întreprinse de cetățenii români, ocupanți ai unor poziții importante în societate, care pe timpul unor confruntări decisive cu inamicii României, au desfășurat acțiuni prin care se urmărea determinarea trupelor române să înceteze lupta și să treacă de partea inamicului.
Viitorul științei – Știința științelor
Cum va arăta știința în viitorul apropiat? În primul rând, foarte strâns cuplată cu, dependentă chiar de, tehnologie. În al doilea rând, trei factori își vor pune amprenta puternic pe evoluția științei și tehnologiei; globalizarea, încălzirea globală, și acutizarea conflictelor la nivel de națiuni. O perioadă de acumulare în știință, fără salturi calitative spectaculoase în științele naturii și cele formale, dar cu o mulțime de noi teorii care vor apare în domeniul științelor sociale și o dezvoltare fără precedent a … Citeşte mai mult
Cercetare și aplicații în rețelele sociale
Rețelele sociale sunt definite ca aplicații de internet bazate pe web și pe mobil care permit crearea, accesul și schimbul de conținut generat de utilizatori care este accesibil omniprezent. Pe lângă rețelele sociale (de exemplu, Twitter și Facebook), pentru comoditate, vom folosi termenul „social media” pentru a include și fluxuri RSS, bloguri, wiki-uri și știri, toate generând de obicei text nestructurat și accesibile prin intermediul web. Rețelele sociale sunt importante în special pentru cercetarea în știința socială computațională care investighează … Citeşte mai mult
A apărut revista Intelligence Info, Volumul 2, Numărul 3, Septembrie 2023
Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Rolul serviciilor de informații în război, de Nicolae Sfetcu INTELLIGENCE Intelligence Analysis, de Nicolae Sfetcu ISTORIA Reformele serviciilor secrete de la Mihail Moruzov la Eugen Cristescu, între inovație și decadență, de Rodica Liseanu Take Ionescu – O biografie vectorială în istoria partidelor politice și în semantica diplomației, de Rodica Liseanu GEOPOLITICA Apusul universalismului european, de Lisa-Maria Achimescu Chinese … Citeşte mai mult
Rolul serviciilor de informații în război
Serviciile de informații joacă un rol crucial în orice război, servind adesea ca forță nevăzută care poate înclina balanța în favoarea victoriei sau înfrângerii. Ele furnizează factorilor de decizie militare informații și perspective esențiale, permițându-le să înțeleagă inamicul, să planifice operațiuni strategice și să facă alegeri informate pe câmpul de luptă. Războiul ruso-ucrainean a exemplificat rolul critic al informațiilor în modelarea cursului conflictelor moderne. În acest conflict în desfășurare, informațiile în timp util și exacte furnizate de serviciile de informații sunt cruciale pentru protejarea intereselor naționale, a stabilității regionale, și formularea unor răspunsuri eficiente la peisajul securității în evoluție. Pe măsură ce războiul ruso-ucrainean continuă, serviciile de informații vor rămâne actori cheie în modelarea rezultatelor și în deschiderea drumului către o soluție pașnică.
Marketing de conţinut
Avalanșa actuală de conținut este o problemă reală pentru marketing. Oamenii sunt obosiți de multitudinea de conținut la care sunt expuși și au început să îl selecteze. În același timp, specialiștii în marketing au obosit să investească timp și energie în crearea de conținut, în condițiile în care acesta a devenit nerentabil. IT & C, Volumul 1, Numărul 1, Septembrie 2022, pp. 60-62 ISSN 2821 – 8469, ISSN – L 2821 – 8469, DOI: 10.58679/IT68326 URL: https://www.internetmobile.ro/marketing-de-continut/ Marketing de conţinut
Securitatea Big Data: Amenințări
Taxonomia amenințărilor pentru Big Data este una cuprinzătoare, cu un accent special pe amenințările de securitate cibernetică; adică amenințări care se aplică activelor tehnologiei informației și comunicațiilor. Au fost considerate amenințări suplimentare care nu derivă din TIC pentru a acoperi amenințările asupra bunurilor fizice și, de asemenea, atât dezastrele naturale (care nu sunt declanșate direct de oameni), cât și dezastrele de mediu cauzate direct de oameni. IT & C, Volumul 1, Numărul 1, Septembrie 2022, pp. 46-59 ISSN 2821 – … Citeşte mai mult
Tipuri de date atomice în Python
Când spunem că unele date sunt „atomice” în limbajul de programare Python, nu înseamnă că sunt radioactive; vrem să spunem că sunt indivizibile. Anticii vorbeau despre „atomi” drept cele mai mici bucăți posibile de materie. Dacă împărțiți orice obiect fizic – să zicem, un măr – în părți, obțineți componentele sale: o tulpină, pielița, semințe și miezul dulce și suculent. Tăiați oricare dintre aceste bucăți cu un cuțit și veți obține bucăți mai mici. Dacă continuați să le divizați din … Citeşte mai mult
Utilizarea analiticii rețelelor sociale în intelligence
Analitica rețelelor sociale este arta și știința de a extrage informații valoroase ascunse din cantități mari de date semi-structurate și structurate de rețele sociale. Algoritmii bazați pe analitica rețelelor sociale, procesarea limbajului natural, procesarea complexă a evenimentelor și tehnicile de extragere a datelor sunt utilizate în mod obișnuit de software-ul de analitica social media, folosind diverse instrumente specifice. În poziționarea unui program de analitica rețelelor sociale ca parte a practicii de business intelligence a unei organizații sau intelligence pentru un serviciu de informații, BI poate fi conceptualizată atât ca proces, cât și ca produs.
Excel: Comenzi rapide și formatare de bază
Noțiuni de bază pentru lucrul cu MS Excel: comenzi rapide și sfaturi (previzualizare lipire, comenzi rapide) și formatare de bază (formatarea celulelor, rândurilor și coloanelor prin setarea fișei de lucru / paginii, redimensionarea coloanelor și rândurilor, ascunderea rândurilor și coloanelor, și vizualizarea tipăririi/finalului de pagină). IT & C, Volumul 1, Numărul 1, Septembrie 2022, pp. 28-31 ISSN 2821 – 8469, ISSN – L 2821 – 8469, DOI: 10.58679/IT43788 Excel: Comenzi rapide și formatare de bază
Megadatele (Big Data) pe Internet
Termenul Big Data se referă la extragerea, manipularea și analiza unor seturi de date care sunt prea mari pentru a fi tratate în mod obișnuit. Din această cauză se utilizează software special și, în multe cazuri, și calculatoare și echipamente hardware special dedicate. În general la aceste date analiza se face statistic. Pe baza analizei datelor respective se fac de obicei predicții ale unor grupuri de persoane sau alte entități, pe baza comportamentului acestora în diverse situații și folosind tehnici … Citeşte mai mult
Rețelele de comunicații 5G
Datorită impactului său așteptat în economie și societate, a cincea generație de telecomunicații mobile (5G) este una dintre cele mai importante inovații ale timpului nostru. Așteptările cresc cu capacitățile de bandă largă ale 5G, accesibile tuturor și peste tot, la o calitate și fiabilitate mai bune. Dintr-o perspectivă conceptuală, tehnologia 5G promite să ofere latență scăzută, viteză mare și conexiuni mai fiabile la noile generații de sisteme autonome și dispozitive de ultimă generație, acoperind atât comunicațiile masive, cât și cele … Citeşte mai mult
Adevăr și dezinformare în fenomenul OZN
Fenomenele anomale neidentificate (FAN/OZN) există. Militarii au fost interesați permanent de ele în ultimii 80 de ani, nu cumva să fie un avans tehnologic al adversarului, dar și încercând reproducerea performanțelor observate. Acest interes a fost secret. Deci comunitatea de informații a fost implicată, inclusiv prin acțiuni de dezinformare instituționalizate, având ca țintă atât militarii adversari, cât și marele public. Deziformarea a luat diverse forme, în funcție de schimbarea în timp a modalităților de acces la informații. Ultima noutate în acest sens este legea de amnistie a avertizorilor de integritate, care va trebui și ea gestionată prin dezinformări, mai ales prin intoxicare cu informații false, pe care avertizorii să le răspândească spre potențialele ținte.
România. Între ‘gura de rai’ geografică şi răspântia geopolitică
Recenzie carte: Alba Iulia Catrinel Popescu, “România. Între ‘gura de rai’ geografică şi răspântia geopolitică”. Editura Militară, Bucureşti, 2023, 119 p.
Alba Iulia Catrinel Popescu s-a impus în ultimii ani drept cea mai proeminentă şi avizată voce în materie de geopolitică din România. Lucrările sale au deschis noi orizonturi de cercetare, dezbaterile cele mai recente din această disciplină de sine stătătoare fiind aduse în atenţia cititorului român.
Tehnologia blockchain
Blockchain, denumit inițial lanț de blocuri, este o listă în continuă creștere de înregistrări numite blocuri, care comunică între ele prin mesaje criptografiate. Fiecare bloc conține un hash criptografic al blocului anterior, un marcaj de timp și datele tranzacției. Prin proiectare, un blockchain este „un registru deschis, distribuit, care poate înregistra tranzacțiile între două părți eficient și într-un mod verificabil și permanent”, de obicei gestionat de o rețea peer-to-peer care aderă la un protocol pentru comunicarea între noduri și validarea … Citeşte mai mult
Chinese Hegemony in the Production of Rare Earths
Dobrescu, Emilian M. (2023), Chinese Hegemony in Production of Rare Earths, Intelligence Info, 2:3, 61-68, https://www.intelligenceinfo.org/chinese-hegemony-in-the-production-of-rare-earths/ Abstract Until 1948, most of the rare earth elements (REE) were sourced from sand deposits in India and Brazil. Through the 1950s, South Africa took the status as the worlds’ rare earth elements source. Through the last decade of the 21st century and the first decade of this century, the demand of REE has constantly increased whereas the prices remained low due to … Citeşte mai mult
Cu sau fără Internet?
Internetul a schimbat complet modul nostru de viață, fiind considerat unul dintre cele mai benefice progrese tehnologice ale secolului XXI. Totul se vinde și se cumpără acum pe Internet, inclusiv distracția. Internetul face lumea mai mică, pentru că am putea comanda sau comercializa orice în întreaga lume. Și în această societate virtuală suntem cu toții comentatori, editori și creatori. Îți poți imagina cum ar fi viața acum fără Internet? Închide ochii pentru un minut și gândește-te la cum a fost … Citeşte mai mult
Take Ionescu – O biografie vectorială în istoria partidelor politice și în semantica diplomației
Personalitatea eclatantă și prolifică a lui Take Ionescu a marcat contextul sistemelor politice din perioada de început a contemporaneității. A reușit să depășească limitele unui profesionist care valorifică ceea ce a învățat, reușind să inoveze și să revoluționeze istoria partidelor politice, prin crearea Partidului Conservator-Democrat. Societatea secolului al XX-lea a debutat cu un mélange de idei şi concepte liberale și conservatoare din care s-au cristalizat formațiuni politice de sine stătătoare – Partidul Liberal și Partidul Conservator, a continuat cu o modernizare solidă, prin câștigarea independenței de stat pe câmpul de luptă și s-a desăvârșit prin Marea unire în cuget și-n simțire a unui popor dârz în demersul său pentru îndeplinirea idealurilor naționale.
Articolul are ca principal obiectiv analiza formării ca om și ca personalitate politico-diplomatică a lui Take Ionescu pe parcursul dezvoltării sale în plan personal și profesional. Detaliile narative și descriptive conturează sintetic un un tablou amplu de analiză. Biografia sa notează consistență în ierarhia politică ce a culminat cu funcțiile de șef de partid și prim-ministru, armonios împletite cu diplomația cercurilor internaționale, căruia i s-a dedicat în ultimii ani ai vieții. Take Ionescu și-a pus personalitatea polivalentă în slujba statului și a țelurilor de unitate națională cu o dăruire totală, cu generozitate, cu un spirit de sacrifiu caracteristic doar mai-marilor unui neam. Astfel, a atins cele mai înalte culmi în justiție ca avocat, în arta oratoriei, a inițiat Mica Înțelegere, alianța regională ce apăra interesele unui stat în interiorul frontierelor stabilite prin tratatele de la Paris, s-a implicat activ în realizarea României Mari.
Schimbarea paradigmelor în mediul internațional de securitate
Paradigmele de securitate sunt modele în care funcţionează sistemul internaţional. Nu există o paradigmă utopică, nici măcar una distopică. Există un ecletism paradigmatic. Un sistem internaţional supus unei paradigme este supus şi transformărilor date de paradigmă. În prezent, ne aflăm într-o situaţie preparadigmatică, căutăm o nouă paradigmă.
Apusul universalismului european
Sistemul internațional contemporan derivă și s-a dezvoltat progresiv pe structura scheletală oferită de Carta Națiunilor Unite. Această structură pleacă de la o serie de valori și proiecții a căror valoare sunt statuate ca având caracter universal, i.e. respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale pentru toți, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie, garantarea păcii și securității internaționale ori dezvoltarea relațiilor prietenești între națiuni. Această structură pleacă de la premisele conceptuale ale existenței, în cadrul societății internaționale, a unui sistem complex de interacțiuni și transferuri ancorate în jurul suveranității statelor, ca principali autori și destinatari ai normelor internaționale.
Reformele serviciilor secrete de la Mihail Moruzov la Eugen Cristescu, între inovație și decadență
Serviciile de informații au fost reorganizate și reformate pentru a putea răspunde noilor provocări la nivel național și internațional. Relația de cooperare inter-generațională de la Mihail Moruzov la Eugen Cristescu a dat naștere unui sistem de intelligence omnipotent și competitiv.
Prezentul articol își propune prezentarea unei perspective de referință pornind de la două portrete de marcă în sfera socială, politică, militară, chiar culturală și psihologică. Textul înaintează, într-o structură comparativă o analiză de conținut, argumentată, valorifică metoda observației, studiul evenimentelor și relevanța lor în context istoric, accentul căzând pe reformatorul novator Cristescu, pe modelul său profesional inspirațional, relevant în obiectul studiului prin valoarea și utilitatea activității sale în câmpul informațional.
Forța descrierilor, sinteza acțiunilor de parcurs, popularitatea unor personalități, locuri sau evenimente decupate din cunoașterea comună sunt tributare unei autenticități la nivelul percepției raționale obiective.
Longeviv, frontul secret din România a cunoscut oportunități și provocări, a valorificat atitudini și convingeri, de la Moruzov – artizanul artei disimulări și conspirației, până la Cristescu, etalon de profesionalism, onestitate, muncă asiduă și patriotism fervent. Cunoscut opozant al Gărzii de Fier, Cristescu a fost apreciat pentru munca sa informațională asiduă, în timp ce Moruzov a rămas în mentalul colectiv prin intuiția și profunzimea remarcabile. Între emulație și rivalitate, cele două personalități de marcă au conlucrat astfel încât Serviciile de Informații să se adapteze mediului extern cu rolul de a asigura stabilitatea națională.
Intelligence Analysis
Analiștii sunt în domeniul „cunoașterii”. Inteligența se referă la cunoaștere, iar tipurile de probleme abordate sunt probleme de cunoaștere. Deci, avem nevoie de un concept de muncă bazat pe cunoștințe. Avem nevoie de o înțelegere de bază a ceea ce știm și cum știm, ceea ce nu știm și chiar ceea ce poate fi cunoscut și ceea ce nu este cunoscut. Analiza ar trebui să ofere o bază utilă pentru conceptualizarea funcțiilor de inteligență, dintre care cele mai importante sunt „estimarea” și „predicția”. Inteligența însăși, în forma sa de bază, are o funcție de decizie. Analiza inteligenței aplică metode cognitive individuale și colective pentru a evalua datele și a testa ipotezele într-un context socio-cultural secret.
A apărut revista Intelligence Info, Volumul 2, Numărul 2, Iunie 2023
A apărut revista Intelligence Info, Volumul 2, Numărul 2, Iunie 2023 ISSN 2821-8159 ISSN-L 2821-8159 , DOI: 10.58679/II70349 https://www.intelligenceinfo.org/revista/revista-intelligence-info-volumul-2-numarul-2-iunie-2023/ Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. Din cuprins: EDITORIAL Epistemologia activității de intelligence, de Nicolae Sfetcu INTELLIGENCE Controlul asupra Intelligence –ului, de Tiberiu Tănase Informația și nevoia de gestionare a resurselor informaționale, de Tiberiu Tănase Controlul parlamentar al serviciilor de informații, de Tiberiu Tănase Mecanisme de control … Citeşte mai mult
Programul de formare “Inițiere în Intelligence”
Universitatea Hyperion din București – Facultatea de Științe Politice în parteneriat cu Centrul de Studii de Intelligence pentru Securitate și Geopolitică Aplicată – CSIS &GA și Asociația Forumul Ajutorului Reciproc sub egida Centrului de Studii de Intelligence Hyperion, organizează înscrieri online pentru programul de formare intitulat “Inițiere în Intelligence”, care se va desfășura în sistem hibrid după stabilirea grupelor. Formatori: – Lect. univ.dr. Tiberiu Tănase, col( r) SRI (Secretar DIS-CRIFST din Academia Română , redactor al Revistei Studii și Comunicări, … Citeşte mai mult
Programul de formare “Antimanipulare”(Protecția împotriva manipulării)
Universitatea Hyperion din București – Facultatea de Științe Politice în parteneriat cu Centrul de Studii de Intelligence pentru Securitate și Geopolitică Aplicată – CSIS &GA și Asociația Forumul Ajutorului Reciproc sub egida Centrului de Studii de Intelligence Hyperion, organizează înscrieri online pentru programul de formare intitulat “Antimanipulare”(Protecția împotriva manipulării), care se va desfășura în sistem hibrid după stabilirea grupelor. Formatori: – Prof. univ. dr. general de brigadă (r) Stan Petrescu este membru al Societăţii Scriitorilor Militari, membru al Consiliului Ştiinţific … Citeşte mai mult
IT & C, Volumul 2, Numărul 1, Martie 2023
Revista IT & C este o publicație trimestrială din domeniile tehnologiei informației și comunicații, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Inteligența artificială, o provocare esențială TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI Ontologii narative în tehnologia blockchain TELECOMUNICAȚII Performanța și standardele rețelelor de telecomunicații 5G INTERNET Procesarea Big Data SOFTWARE Vizualizarea datelor cu aplicațiile Tableau Software PROGRAMARE Practici comune pentru programarea în C DEZVOLTARE WEB Funcții PHP definite de utilizator în dezvoltarea WordPress SECURITATE CIBERNETICĂ Riscuri și provocări în inteligența artificială: Cutii … Citeşte mai mult
Preocupări legislative în mineritul datelor
Mineritul datelor (data mining) implică șase clase comune de sarcini: detectarea anomaliilor, învățarea regulilor de asociere, clustering, clasificare, regresie, și sumarizare. În timp ce termenul de „mineritul datelor” („data mining”) în sine nu are implicații etice, el este adesea asociat cu mineritul de informații în legătură cu comportamentul oamenilor (etic și de altă natură). Respectarea drepturilor de autor sunt direct interesate de problemele legate de mineritul datelor.
Conferinţa Cyber Diplomacy – editia a II-a – 25.04.2023
Cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale Cyber Diplomacy, organizată de Centrul de Diplomație Cibernetică din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, a avut loc astăzi, de 25 aprilie 2023, la Palatul Parlamentului, din București, România. Tema conferinţei a fost „Cyber Diplomacy and Beyond: New Perspectives in the Digital Era”. Aceasta a reunit factori de decizie, cadre universitare, cercetători și alte părți interesate pentru a dezbate cele mai recente tendințe și provocări în domeniu. Conferinţa s-a … Citeşte mai mult
Cunoașterea Științifică, Volumul 2, Numărul 1, Martie 2023
Revista Cunoașterea Științifică este o publicație trimestrială din domeniile științei și filosofiei, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Limite ale cunoașterii în cuvânt, logică, matematică și teorii, de Dan D. Farcaș ȘTIINȚE NATURALE Epistemologia gravitației cuantice, de Nicolae Sfetcu Drobeta Turnu Severin Heavy Water Plant: Construction, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE SOCIALE O scurtă istorie a investigării fenomenelor aerospațiale neidentificate, de Dan D. Farcaș Manipularea ca fenomen corelativ al puterii politice – o sinteză, de Miriam Mircea A … Citeşte mai mult
IT & C, Volumul 1, 2022
Revista IT & C este o publicație trimestrială din domeniile tehnologiei informației și comunicații, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Cu sau fără Internet?, de Nicolae Sfetcu Supremația tehnologiilor IT&C, de Nicolae Sfetcu TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI Tehnologia blockchain, de Nicolae Sfetcu Ciclul de viață al inteligenței artificiale, de Nicolae Sfetcu TELECOMUNICAȚII Rețelele de comunicații 5G, de Nicolae Sfetcu Proiectarea și arhitectura rețelelor de comunicații 5G, de Nicolae Sfetcu INTERNET Megadatele (Big Data) pe Internet, de Nicolae Sfetcu Cum … Citeşte mai mult
Analysis of the Russian-Chechen conflict from a military perspective
The Russian-Chechen conflict burst out on September 6th, 1991, when the Chechen Republic proclaimed its independence from the Russian Federation. This action of the Chechens was not recognized by the authorities in Moscow, as it violated the provisions of the Russian Federation’s Constitution. Chechen leader Dudaev took a number of political and social decisions that were not well received by Russia. He dissolved the Chechen Parliament and banned any opposition to its authority. In addition, a series of persecutions began against Russians living in Chechnya. Dudaev created paramilitary groups and hired mercenaries devoted only to him. The Moscow government refused to recognize Dudaev’s regime. The leaders of Chechnya refused to sign the Russian Federation Treaty, which displeased the Russians. Under these conditions, in December 1994, the Russian Army entered Chechnya to oust Dudaev. A bloody war followed, culminating in the fight between the Russians and Chechens for the capital of Chechnya, Groznya, but also with guerrilla actions carried out by Chechen paramilitary groups in the mountainous and hard-to-reach areas of their country. A peace treaty was finally signed in May 1997. Nevertheless, this proved to be short-lived, as tensions between Russia and Chechnya flared up again in August 1999, when armed groups of Chechens attacked villages in the Republic of Dagestan. Under these conditions, Vladimir Putin threatened with a new military intervention in Chechnya, which materialized in September 1999. Heavy fighting took place, ending with the Russian troops occupying the main cities in Chechnya. In spite of this, the Chechens did not surrender. They briefly seized some cities and committed numerous terrorist attacks during 2000. The forceful intervention of the Russian security forces and the elimination of the paramilitary groups’ leaders led to the gradual de-escalation of the conflict. In 2009, the Russian leader Medvedev declared that in Chechnya „life has normalized to some extent” (Chechnya profile – Timeline 2018).
Cunoașterea Științifică, Volumul 1, 2022
Revista Cunoașterea Științifică este o publicație trimestrială din domeniile științei și filosofiei, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIALE Cunoașterea, de Nicolae Sfetcu Cuvânt introductiv pentru (și despre) „Cunoașterea Științifică”, de Adrian Klein Viitorul științei – Știința științelor, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE NATURALE Teste gravitaționale, de Nicolae Sfetcu Inside, and Beyond „Nothingness”, de Adrian Klein și Robert Neil Boyd Anomalii ale relativității generale, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE SOCIALE Fondarea Uniunii Europene și evoluția tratatelor comunității europene, de Alexandru … Citeşte mai mult
IT & C, Volumul 1, Numărul 2, Decembrie 2022
Revista IT & C este o publicație trimestrială din domeniile tehnologiei informației și comunicații, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Supremația tehnologiilor IT&C, de Nicolae Sfetcu TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI Ciclul de viață al inteligenței artificiale, de Nicolae Sfetcu TELECOMUNICAȚII Proiectarea și arhitectura rețelelor de comunicații 5G, de Nicolae Sfetcu INTERNET Cum funcționează Internetul, de Michael Mendez SOFTWARE Deschideți / Creați o imagine în Adobe Photoshop, de Nicolae Sfetcu PROGRAMARE Utilizarea limbajului de programare R în știința datelor cu … Citeşte mai mult
Istoria Serviciului Român de Informații – serviciu de intelligence competitiv, și strategiile de intelligence
La data de 26 martie 1990, prin decretul nr. 181, a fost înfiinţat a Serviciului Român de Informații – ca autoritate administrativă autonomă a statului român cu competenţă materială în interiorul ţării privind obţinerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor referitoare la ameninţările interne şi externe la adresa siguranţei naţionale iar la 29 iulie 1991 a fost emisă Legea nr. 51 care stabilea noile ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României şi sunt stabilite organele de stat care au atribuţii în acest domeniu: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Ministerului Justitiei.
Cunoașterea Științifică, Volumul 1, Numărul 2, Decembrie 2022
Revista Cunoașterea Științifică este o publicație trimestrială din domeniile științei și filosofiei, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Viitorul științei – Știința științelor, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE NATURALE Anomalii ale relativității generale, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE SOCIALE Dezvoltarea capabilităților europene în domeniul managementului crizelor, de Alexandru Cristian The Security Management System from the Perspective of the Global Energy Crisis and the Extended Black Sea Region Escalating Conflict, de Daniela Georgiana Golea, Andreea Florina Radu, și Tiberiu Tănase … Citeşte mai mult
IT & C, Volumul 1, Numărul 1, Septembrie 2022
Revista IT & C este o publicație trimestrială din domeniile tehnologiei informației și comunicații, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Cu sau fără Internet?, de Nicolae Sfetcu TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI Tehnologia blockchain, de Nicolae Sfetcu TELECOMUNICAȚII Rețelele de comunicații 5G, de Nicolae Sfetcu INTERNET Megadatele (Big Data) pe Internet, de Nicolae Sfetcu SOFTWARE Excel: Comenzi rapide și formatare de bază, de Nicolae Sfetcu PROGRAMARE Tipuri de date atomice în Python, de Stephen Davies DEZVOLTARE WEB Variabile în dezvoltarea … Citeşte mai mult
Program de formare – ”MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR DE SECURITATE”
Universitatea Româno-Americană vă oferă oportunitatea să vă perfecționați cunoștințele în domeniul securității informațiilor prin participarea la programul de formare „Managementul Informațiilor de Securitate” (MIS, seria XII). Sesiunile de instruire se vor derula în perioada 31.03. – 20.05.2023, vinerea, de la ora 17:00 la 20:00 și sâmbăta, de la ora 09:00 la 12:00. Prima și ultima sesiune vor fi organizate față-în-față, în sala 223 din campusul URA, iar celelalte sesiuni se vor derula online, prin intermediul platformei MS Teams. Formatori MIS Prof.univ.dr. Neculae … Citeşte mai mult
Mecanisme de control democratic al activității serviciilor de informații
Analiza comparativă a diferitelor mecanisme de control sau supraveghere parlamentară a activităţii de informaţii scoate în evidenţă analogii, dar şi deosebiri, datorate sistemelor politice şi actelor legislative care fundamentează această activitate. Iniţiativa constituirii unor mecanisme de control democratic asupra activităţii secrete de informaţii aparţine S.U.A. Ulterior, au procedat similar şi alte state democratice europene, astfel că, până laînceputul anilor ’80, un număr de 12 democraţii occidentale au instituit proceduri specifice de control parlamentar asupra structurilor informative, prin comisii de specialitate, ale căror competenţe au fost precizate în timp. După căderea „cortinei de fier” în anii ’90 şi instaurarea democraţiei şi a statului de drept în fostele ţări socialiste din Europa centrală şi de răsărit, structurile informative ale acestora au fost supuse, de asemenea, controlului parlamentar.
Cunoașterea Științifică, Volumul 1, Numărul 1, Septembrie 2022
Revista Cunoașterea Științifică este o publicație trimestrială din domeniile științei și filosofiei, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Cunoașterea, de Nicolae Sfetcu Cuvânt introductiv pentru (și despre) „Cunoașterea Științifică”, de Adrian Klein ȘTIINȚE NATURALE Teste gravitaționale, de Nicolae Sfetcu Inside, and Beyond „Nothingness”, de Adrian Klein și Robert Neil Boyd ȘTIINȚE SOCIALE Fondarea Uniunii Europene și evoluția tratatelor comunității europene, de Alexandru Cristian Istoria eugeniei, de Nicolae Sfetcu Contextul intrării României în al Doilea Război Mondial, de … Citeşte mai mult
Epistemologia activității de intelligence
Sfetcu, Nicolae (2023), Epistemologia activității de intelligence, Intelligence Info, 2:2, 3-10, DOI: 10.58679/II34081, https://www.intelligenceinfo.org/epistemologia-activitatii-de-intelligence/ Epistemology of intelligence Abstract In intelligence, epistemology is the study of threat knowledge and how threat is understood in the field of intelligence analysis. Most definitions of intelligence activity do not take into account the fact that the normative epistemic status of the analyzed information is knowledge and not an inferior alternative. The counter-arguments to the epistemological status of intelligence activity are their action-oriented purpose, … Citeşte mai mult
Paradigme în mediul internațional de securitate
Totalitatea ideilor şi a teoriilor este un cumul care armonizat poate da naştere unei gândiri unitare. O paradigmă este un model ştiinţific care dă soluţii unor probleme concrete, reale şi imediate într-o anumită disciplină. O paradigmă este răspunsul la mai multe interogaţii. O paradigmă de securitate este o teorie unitară ce oferă probleme şi soluţii asupra sistemului internaţional de securitate. Este ceea ce savanţii americani numesc mainstream, curentul principal de gândire al momentului. O paradigmă de secu¬ritate este un cadru unic, ordonat care conţine asumpţii, ipoteze, axiome despre sistemul internaţional de securitate.
Controlul parlamentar al serviciilor de informații
Dezbaterile privind instituirea formelor de supraveghere şi control democratic asupra serviciilor de informaţii ale statului român au condus, în timp, la identificarea celor care corespund raţiunii sociale pentru care acestea au fost create. Cadrul democratic de dezvoltare a României, configurat de Constituţie şi ansamblul legislaţiei naţionale, a creat condiţiile exercitării controlului parlamentar concret şi permanent asupra serviciilor de informaţii, precum şi a altor forme de supraveghere, specifice statului de drept.
Informația și nevoia de gestionare a resurselor informaționale
Informaţia a devenit una din marile fapte ale gândirii abia la începutul secolului al XX-lea, caracterizat prin intensificarea descoperirilor ştiinţifice şi ofensiva aplicării inovaţiilor tehnice în sfera productivă. În acest context, informaţia a intrat masiv în limbajul unor ştiinţe (naturale, exacte, sociale), pentru ca apoi să se impună ca termen operaţional de specialitate în limbajul tehnologic, cu accepţiuni diferite, în funcţie de domeniul în care era utilizat.
Înscrieri în Programul ,,MANAGEMENTUL SECURITĂȚII INFORMAȚIILOR”
În perioada 16 ianuarie – 6 martie 2023, Universitatea Hyperion din București – Facultatea de Științe Politice în parteneriat cu Centrul de Studii de Intelligence pentru Securitate și Geopolitică Aplicată – CSIS &GA, sub egida Centrului de Studii de Intelligence Hyperion, organizează înscrieri online pentru programul de formare intitulat ,,MANAGEMENTUL SECURITĂȚII INFORMAȚIILOR’’, care se va desfășura în sistem hibrid începând cu 6 martie 2023. Formatori: – Lect. univ.dr. Tiberiu Tănase, col( r) SRI (Secretar DIS-CRIFST din Academia Română , redactor al Revistei Studii și Comunicari, președinte al Intelligence Studies Center for Security … Citeşte mai mult
Controlul asupra Intelligence –ului
Un rol decisiv în realizarea controlului democratic asupra Intelligence-lui (agențiile /serviciile de informații) ale unu stat îl au puterile statului (Legislativul, Executivul şi Puterea judecătorească), precum şi societatea civilă, inclusiv mass-media, care contribuie permanent, prin informarea susținerea largă a unui asemenea demers. La acestea se adaugă doi actori instituționali cu rol deosebit în controlul aplicării politicii naționale de securitate şi al bugetului corespunzător: Avocatul Poporului și Curtea de Conturi. În statele moderne, Intelligence-ul (agențiile/ serviciile de informații) joacă un rol vital în susținerea politicii interne, externe şi de apărare, prin furnizarea de informații relevante şi monitorizarea riscurilor şi amenințărilor privind securitatea națională .
A apărut revista Intelligence Info, Volumul 2, Numărul 1, Martie 2023
Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Considerații privind necesitatea educării și formării resursei umane pentru intelligence–ul național, de Tiberiu Tănase INTELLIGENCE Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii, de Loredana Vrânceanu A Brief History of the Spy: Modern Spying from the Cold War to the War on Terror, de Ovidiu Boureanu Securitate și informații într-o lume în schimbare, de Ioana Păiuș și Tiberiu Tănase … Citeşte mai mult
NATO’s involvement in cyber defence
Cyberspace is an operational domain for the North Atlantic Alliance, and cyber defence is part of NATO’s fundamental mission called collective defence. NATO is an intergovernmental organization that is aware of the negative impact that cyber attacks launched against the critical infrastructures of member states can have. NATO’s most important responsibility is the collective defence of allies against security threats from all sectors, including cyberspace.
Activitatea de intelligence – Ciclul intelligence
David Singer afirmă că, în prezent, amenințarea constituie principalul obiectiv al agențiilor de informații. Activitatea de informații poate fi considerată ca fiind procesul prin care anumite tipuri de informații sunt solicitate, colectate, analizate și diseminate, și modul în care sunt concepute și desfășurate anumite tipuri de acțiuni secrete. Ciclul intelligence reprezintă un set de procese utilizate pentru a furniza informații utile în luarea deciziilor. Ciclul constă din mai multe procese. Domeniul conex al contrainformațiilor este însărcinat cu împiedicarea eforturilor informative ale altora.
Puncte de vedere privind tradițiile romane în istoria intelligence-lui
Republica Roma și Imperiul Roman aveau structuri/servicii de informații organizate în două părți: una militară și cealaltă civilă. Aceste părți au servit indirect împăratului. Principalele trupe angajate în produsele de informații au fost frumentarii, speculatores, exploratores și Garda Pretoriană. Crearea frumentariilor ca o componentă a inteligenței romane este menționată în timpul domniei lui Hadrianus și această formă s-a perpetuat până la Dioclețianus. Ultimul a transformat trupele în agentes in rebus. Discutăm în acest material despre intelligence-ul în perioada republicană și în „Serviciul de informații”.
Conferinţa Securitate cibernetica – editia VII
Ȋn ziua de 31 ianuarie 2023 Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”. Evenimentul a avut loc la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Securitate și informații într-o lume în schimbare
Nu este un secret pentru nimeni că utilizarea tehnologiei a revoluționat modul nostru de viață de zi cu zi în ultimele decenii. În lumea modernă, suntem, cu toții, conectați unii cu alții și cu societatea prin utilizarea spațiului cibernetic și a tehnologiei informației, în diverse moduri. Această schimbare revoluționară este prezentă și în conflicte, în cadrul canalelor pentru diplomație și război modern. Din punct de vedere istoric, conflictele au adaptat arena de conflict prin diverse mijloace de inovații și invenții, de la uscat la ocean, la aer, iar acum la spațiul cibernetic, unde vedem astăzi că a devenit o nouă arenă de conflict.
Acest document explorează modul în care profesioniștii din domeniul informațiilor pot îmbunătăți colaborarea, integrarea și capacitățile analitice pentru a identifica riscurile, interesele și oportunitățile în materie de securitate națională. Serviciile de informații furnizează informații strategice, oferă evaluări aprofundate și evoluții pentru a recunoaște și avertiza asupra schimbărilor legate de aspecte specifice care vor afecta mediul strategic în viitor.
Comunitatea de avertizare strategică timpurie trebuie să aibă un impact global măsurat printr-un singur criteriu: măsura în care evaluările sale adaugă efectiv valoare informațională și analitică procesului decizional național. Acest lucru necesită o judecată calitativă, mai degrabă decât cantitativă, din partea elitelor politice. Astfel, comunității de informații strategice trebuie să i se acorde autoritatea și autonomia necesare pentru a-și îndeplini cât mai bine responsabilitățile, fără impedimente impuse în mod artificial, create de aplicarea stângace a unor norme birocratice lipsite de reacție. Responsabilul politic poate dori să cunoască capacitățile de armament ale adversarilor și locația luptătorilor lor. Cantitatea de informații care ar putea fi valoroase în luarea deciziilor politice, economice, diplomatice sau militare este potențial vastă, iar colectarea este limitată doar de resursele de care dispune o națiune pentru a finanța rețele de sateliți de supraveghere, avioane de recunoaștere și dispozitive de ascultare.
Un produs de informații este de succes atunci când informează decidentul, responsabilul politic sau liderul militar cu informațiile și răspunsurile necesare pentru a câștiga pe terenul de joc al acestora. Analiza de informații este un instrument vital al securității moderne și este posibil ca mulți oameni să nu fie conștienți de rolul-cheie pe care îl joacă. Scopul analizei de informații este de a efectua o examinare detaliată a informațiilor colectate pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. În prezent, peisajul amenințărilor este în schimbare. Într-o lume în evoluție, înțelegerea modului în care infractorii operează în moduri din ce în ce mai complexe este esențială pentru a lua decizii în cunoștință de cauză în materie de securitate.
Avertizarea timpurie și răspunsul timpuriu se vor confrunta cu o evoluție a amenințărilor în următorul deceniu. Aceste amenințări vor proveni din impactul combinat al schimbărilor climatice asupra conflictelor și instabilității, din consecințele războaielor în curs de desfășurare, din consecințele războiului împotriva terorii și din criminalizarea crescândă a conflictelor. Într-adevăr, viitoarea relevanță a domeniului depinde în mare măsură de activitatea desfășurată acum pentru a înțelege și a furniza analize utile cu privire la aceste noi amenințări emergente.
Nevoia de adaptare managerială a noilor probleme de securitate modernă
Complexitatea scenei actuale a relațiilor internaționale și apariția sau amplificarea tendințelor secesioniste în chiar Uniunea Europeană, alături de retrezirea sau revigorarea unor conflicte înghețate și o adevărată reînviere a Războiului Rece, toate acestea au făcut ca în general analizarea și găsirea de soluții pentru managementul de securitate să devină o problemă din ce în ce mai complicată și mai dificil de abordat. Pe de altă parte, multidimensionalitatea conflictului modern și extinderea confruntării în medii nemateriale (cum ar fi spațiul media, psihosfera, cyberspațiul, mediul economic etc.) greu controlabile, au făcut ca o eventuală abordare corectă de management să fie neapărat situată în domeniul pluridisciplinar, fiind astfel necesară aplicarea unor metode noi, de o manieră integratoare. Mai mult, noile provocări au ridicat nu de puține ori și problema lipsei unor specialiști în domenii cu totul noi, pentru care nu există un cadru teoretic, iar experiență cu atât mai puțin. Aceste observații evidențiază dificultatea găsirii unor soluții. Toate aceste aspecte au făcut ca problematica managementului mediului contemporan de securitate să fie sub forma unui ansamblu de ecuații cu un număr mult prea mare de necunoscute, cel mai adesea fiind foarte dificilă nu doar rezolvarea ci chiar și stabilirea metodei adecvate în vederea unei rezolvări. Sesizarea nevoii unei anchetei Sociale Europene este de asemenea necesar pentru oamenii care trăiesc în Europa sa fie auziți mai clar, acordând o atenție sporită opiniilor acestora și scoțând în evidență condițiile lor sociale. Un astfel de raport preliminar se concentrează pe unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre – sănătatea – și subliniază inegalitățile care există în și între țările din Europa, urmand ulterior sa aplicam diferential metodele cele mai eficiente. In ceea ce priveste Romania, starea, care nu este una dintre cele mai favorabile, deoarece este o țară încă aflată la intersecția marilor interese geopolitice și la granița dintre marile blocuri politico-militare aflate în conflict. În România nu s-a adus până acum pe tapet vreun model de management integrat al sanatatii si al securității, care să fie nu doar corect, dar și complet, realist, ancorat în datele concrete ale problemei și oferind toate soluțiile reclamate de numeroasele probleme cu care ne confruntăm.
Rolul structurilor de intelligence medical în atingerea obiectivului de consolidare a sistemului de sănătate
La nivel internațional, provocările depășirii stadiului unei economii fragile „în curs de dezvoltare”, a sistemelor sanitare deficitare, de rate disproporționate ale șomajului, subfinanțate şi pandemii, seisme, inundații, caniculă, erupții vulcanice etc., sisteme financiare disfuncționale, incapabile să susțină eforturile parteneriatelor încheiate și explozia înregistrată de fenomenul migrației populației din zonele de conflict sau din țări defavorizate din perspectivă socio-economică, toate aceste fenomene ar trebui sa atragă atenția, iar regretabila poveste a repetabilității sa nu își mai găsească locul. Se solicită o nouă abordare care să pună accent pe securitatea și sănătatea umană, o doctrină a rezistenței economice și un cadru de risc pentru toate pericolele. Interfața dintre domeniul securității internaționale și activitatea structurile de intelligence medical este reprezentată de obiectivul de consolidare a sistemului de sănătate, ca precursor al stării de securitate națională, prin evaluarea permanentă a stării de funcționalitate a infrastructurii medicale, parte integrantă a procesului de progres economic și social.
Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Intelligence-lui statului modern românesc
Sistemul de Intelligence creat de Alexandru Ioan Cuza a dispus de toate componentele structurilor moderne de culegere, prelucrare şi transmitere de informaţii, desfăşurând şi activităţi specifice muncii cu agentura. Acesta a avut ca suport de transmitere şi centralizare a informaţiilor in vederea luării deciziilor politico-statale structura Telegrafului şi, mai târziu şi a Poştei. Telegraful a reprezentat în acele momente mijlocul cel mai rapid de informare dar şi de secretizare a informaţiilor necesare actului de decizie a puterii statale româneşti. Sistemul de Intelligence conceput de Alexandru Ioan Cuza, a însemnat o bază solidă pentru periodele următoare aleevoluţiei Intelligence-lui românesc modern şi a contribuit la crearea şi funcţionarea în siguranţă a statului modern românesc pe plan instituţional.
Analysis of cyber attacks such as APT (Advanced Persistent Threat) and ransomware
In the information society, cyber attacks launched upon the information technology infrastructure are increasingly diversified and complex. Cybercriminals or black hat hackers use a wide range of techniques, tactics and procedures to compromise computer systems. APT and ransomware attacks are two cyber security threats that many companies and government institutions face. Ransomware is a medium complexity attack, while APT is a high complexity cyber attack. The emergence of certain hybrid malicious programs (computer worm-ransomware) and the diversification of attack vectors represent new challenges for specialists and organizations.
Confruntarea informațională și repercusiunile sale asupra mediului actual de securitate
În cadrul acestui articol voi evidenția modul în care digitizarea a adus societatea într-o nouă revoluție industrială și a făcut tehnologia mai accesibilă, dar a creat noi provocări, cum ar fi atacurile cibernetice, spionajul, terorismul și războiul cibernetic. Totodată, voi nuanța caracteristicile războiului cibernetic, fiind descris ca o nouă formă de conflict care utilizează tehnologia și sistemele informatice pentru acțiuni ofensive și defensive cu scopul de a slăbi sau distruge adversarul. Sunt menționați de asemenea actorii implicați în războiul cibernetic, metodele și țintele atacurilor cibernetice dar și impactul acestora asupra mediului actual de securitate.
Conflictul asimetric și consecințele sale în securitatea Asiei
Securitatea este unul dintre cele mai importante aspecte când ne referim la elementele ce asigură supraviețuirea și continuitatea în timp a entităților politice. Astfel, statele lumii alocă fonduri considerabile pentru a consolida și menține securitatea atât la nivel statal cât și la nivel regional și internațional. Războiul neconvențional reprezintă o amenințare directă asupra securității și nu doar la nivelul regiunii în care se desfășoară, ci și a teritoriului extins, adică pe teritoriul tuturor participanților la astfel de conflicte. Asia a fost marcată de conflictul desfășurat în Afganistan pe mai multe planuri. Acest conflict a afectat în mod profund securitatea acestui continent și nu doar din punct de vedere militar ci și politic, economic, demografic, social, cultural dar și mediul natural. Astfel, implicațiile conflictelor asimetrice în securitate pot genera consecințe grave la nivelul acestor ramuri enumerate anterior.
Iubirea de neam și țară – Virtute eminesciană cu valențe de perenitate
„Neam” și „țară” sunt două noțiuni ancestrale, deci vechi de când e lumea, al căror sens și semnificație nu pot fi înțelese decât dacă se abordează într-o conexiune etno-spirituală și socială. Aceasta este imperios necesară pentru că de-a lungul istoriei au fost cazuri când neamuri slabe sau vitregite de soartă și-au pierdut vatra de viețuire sau părţi din aceasta, fiind înglobate prin violență extremă în imperii sau feude.
Contracararea de către SSI a activităților informative și acțiunilor Serviciilor Germane și Sovietice de Informații implicate în evenimentele din 21 – 23 ianuarie 1941
O serie de documente din arhive au subliniat contextul politic intern și extern în care s-a desfășurat Evenimentele din 21-23 ianuarie 1941 și s-a demonstrat în baza unor documente incontestabile amestecul serviciilor secrete germane Gestapo, SS, și SD, dar s-a trecut sub tăcere amestecul agenților serviciilor secrete sovietice implicate fie direct prin acțiunile serviciilor secrete fie prin agenții din Partidul Comunist din .România (PCdR) , ai acestora.
Curs: Managementul informațiilor de securitate (MIS)
Prezentare sintetică a programului de formare Seria a 11-a: 27.01-11.03.2023 MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR DE SECURITATE (MIS) Formatori: prof. univ. dr. Neculae Năbârjoiu și lect. univ. dr. Tiberiu Tănase Programul de formare MANAGEMENTUL INFORMAȚIILOR DE SECURITATE este oferit de Universitatea Româno-Americană tuturor celor interesați să se perfecționeze în domeniul informațiilor. Spre informare, de la inițierea programului, 06 noiembrie 2020, am avut bucuria să lucrăm împreună, pe parcursul a 10 serii, cu un număr de 115 de cursanți preponderent din București, dar și … Citeşte mai mult
Pandemia de COVID-19 și consecințele ei în peisajul anului 2022
Pandemia de coronavirus care a început în martie 2020 a produs o schimbare fără precedent în stilul de viață în ultima sută de ani, la nivel mondial, cu reverberații pe termen lung – MAREA RESETARE – așa cum a prezentat-o Klaus Schwab la Forumul Economic din DAVOS în 2020; încercăm să identificăm unele dintre ele în acest articol.
Terorismul cibernetic: o formă contemporană de terorism
În cadrul acestui articol voi pune în evidență câteva definiții, caracteristici și posibile motivații ale unui concept relativ recent, terorismul cibernetic, care se manifestă din ce în ce mai frecvent și cu implicații mult mai distructive pe măsură ce tehnologia informațională se dezvoltă. Cunoscut drept un spațiu fără limite, mediul cibernetic a cunoscut o dimensiune mai complexă în ultimele decenii, în contextul în care globalizarea și utilizarea Internetului au promovat o interconectare globală a entităților și indivizilor. Cu mai puține resurse necesare pentru realizarea unui atac, dar cu un impact posibil mai mare, terorismul cibernetic are la bază motive bine definite – ideologia, banii și puterea – devenind o variantă mai eficientă pentru utilizatorii răi intenționați decât războiul convențional.
Bioterorismul
Bioterorismul – Introducere in problematica bioterorismului; Origini, manifestari, cauze, substrat economic si financiar. Autori: Catalin Robertino Hideg și Daniela Georgiana Golea
Pacepa, Kuklinski, Pollard și românii
Mi‑au rămas în memorie multe fragmente din excelentele analize de informaţii furnizate pe vremuri de Direcţia Informaţii Militare conducerii statului ceauşist, dar ale căror sensuri nu au fost niciodată înţelese de bolnavii şi obtuzii politici ai momentului. Un fragment dintr‑o importantă analiză avertiza că „o formă de confruntare o constituie războiul special ale cărui metode şi mijloace sunt, de regulă, secrete şi derutante, aplicarea şi folosirea lor fiind încredinţată serviciilor de informaţii, trupelor speciale de cercetare‑diversiune, unor instituţii şi organizaţii aflate sub acoperiri politice, economice, culturale, ştiinţifice etc., mijloacelor de informare în masă, emigraţiei politice“.
A apărut ediția tipărită a revistei ”IT & C, Volumul 1, 2022”
ISSN 2971 – 9097 ISSN-L 2821 – 8469. Format B5 Academic, 176 x 250 x 8 mm, 320 g. Preț: 35,99 lei https://www.internetmobile.ro/revista/it-c-volumul-1-2022/ Revista IT & C este o publicație trimestrială din domeniile tehnologiei informației și comunicații, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Cu sau fără Internet?, de Nicolae Sfetcu Supremația tehnologiilor IT&C, de Nicolae Sfetcu TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI Tehnologia blockchain, de Nicolae Sfetcu Ciclul de viață al inteligenței artificiale, de Nicolae Sfetcu TELECOMUNICAȚII Rețelele de comunicații 5G, … Citeşte mai mult
A apărut ediția tipărită a revistei ”Intelligence Info, Volumul 1, 2022”
ISSN 2971 – 9089 ISSN-L 2821 – 8159, Format B5 Academic, 250 × 176 × 15 mm, 534 g. Preț: 49,99 lei https://www.intelligenceinfo.org/revista/intelligence-info-volumul-1-2022/ Revista Intelligence Info este o publicație trimestrială din domeniile intelligence, geopolitică și securitate, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Ce este intelligence-ul? Cum îl studiem?, de Tiberiu Tănase Organizarea, structurile şi transformările unei organizații de intelligence, de Tiberiu Tănase INTELLIGENCE Rolul informaţiilor într-o societate democratică, de Stan Petrescu Principii ale analizei intelligence în cadrul … Citeşte mai mult
A apărut ediția tipărită a revistei ”Cunoașterea Științifică, Volumul 1, 2022”
ISSN 2971 – 9070 ISSN-L 2821 – 8086, Format B5 Academic, 250 × 176 × 10 mm, 357 g. Preț: 38,99 lei https://www.cunoasterea.ro/revista/cunoasterea-stiintifica-volumul-1-2022/ Revista Cunoașterea Științifică este o publicație trimestrială din domeniile științei și filosofiei, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIALE Cunoașterea, de Nicolae Sfetcu Cuvânt introductiv pentru (și despre) „Cunoașterea Științifică”, de Adrian Klein Viitorul științei – Știința științelor, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE NATURALE Teste gravitaționale, de Nicolae Sfetcu Inside, and Beyond „Nothingness”, de Adrian Klein … Citeşte mai mult
A Brief History of the Spy: Modern Spying from the Cold War to the War on Terror
Recenzia cărții: Paul Simpson, A Brief History of the Spy: Modern Spying from the Cold War to the War on Terror, Constable &Robinson, UK, 2013
Transformarea mediului internațional de securitate după 11 septembrie 2001
Principalele consecinţe ale globalizării asupra securităţii internaţionale sunt insecuritatea endemică şi ameninţările asimetrice. Insecuritatea endemică este prezenţa permanentă a unei ameninţări, iar ameninţările asimetrice, lipsa unei securizări eficiente în faţa unei ameninţări cu un caracter greu de definit. Un exemplu clasic de ameninţare asimetrică este terorismul.
”Cunoașterea Științifică”, ”Intelligence Info” și ”IT & C” în format digital integral, disponibile în magazinele revistelor
Primele două numere ale revistelor ”Cunoașterea Științifică” (https://www.cunoasterea.ro/cunoasterea/revistele-cunoasterea/) , ”Intelligence Info” (https://www.intelligenceinfo.org/intelligence/revistele-intelligence-info/) și ”IT & C” (https://www.internetmobile.ro/it/revistele-internet-mobile/) pot fi achiziționate acum din magazinele revistelor. Fiecare număr include toate articolele complete, în formatele PDF, EPUB, și MOBI pentru cititoarele de cărți electronice Kindle de la Amazon. Cele trei reviste sunt publicații trimestriale din domeniile științei și filosofiei, intelligence și geopolitică, și respectiv tehnolosgia informației și comunicații, și domenii conexe de studiu și practică. Contact: MultiMedia Publishing Piaţa Presei Libere, Nr. 1 … Citeşte mai mult
Abordări generale ale conceptului de cultură de securitate
Termenul de ’’securitate’’ provine din latinescul securitas-securitatis si reprezintă ’’faptul de a fi la adăpost de orice pericol ; sentimentul de siguranţă pe carel îl dă cuiva absenţa oricărui pericol’’. Securitatea mai înseamnă şi ’’protecţie, apărare’’. Securitatea reprezintă, în principiu,’’acea stare de fapt care pune la adăpost de orice pericol extern şi intern o colectivitate sau un stat oarecare, în urma unor măsuri specifice, ce sunt adoptate şi care asigură existenţa, independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială a statului şi respectarea intereselor fundamentale ’’. Termenul de securitate este de uz general în relaţiile internaţionale şi în alte discipline şi pare să fie acceptat ca un concept central organizator. Politica externă, militară şi economică a statelor, intersectarea acestora în zone de schimb şi dispuntă,cât şi structura generală a relaţiilor pe care le creează, toate sunt analizate ca aspiraţii în vederea asigurării securităţii naţionale şi/sau internaţionale.
Considerații privind necesitatea educării și formării resursei umane pentru intelligence–ul național
Toate statele, inclusiv România, precum și organizațiile internaționale și regionale de apărare și securitate (ONU, NATO, UE) au nevoie de analiști „bine pregătiți”. Desfășurarea corectă a unor mari structuri de intelligence presupune, de asemenea, analiști eficienți și bine pregătiți. Aceasta este valabil atât pentru inteligența românească, cât și pentru componentele/structurile ei. Din aceste motive, considerăm că este necesar să inițiem un proiect „Educație și formare” pentru analiștii naționali de informații pentru a crește calitatea analizei, pentru a pregăti această forță de muncă profesională și pentru a susține o cultură comună a informațiilor românești. Un astfel de proiect s-ar putea baza pe cooperarea cu alte componente ale inteligenței românești pentru stabilirea unor noi direcții de pregătire și educație în Analiza Informațiilor. Aceste direcții constau în proiecte și programe naționale care utilizează parteneriatul cu universități interesate în formarea personalului de securitate națională.
Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii
Recenzia cărții: Silviu Leahu, Aproape totul despre serviciile secrete ale lumii, Editura Neverland, 2021
Lebăda Neagră, un risc asumat – Merită?
Recenzia cărții: Taleb, Nassim Nicholas (2007), The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, Random House, ISBN 978-1400063512 Cartea abordează subiecte legate de cunoaștere și moduri de viață, cu elemente de ficțiune și anecdotice din viața personală a autorului, pornind de la aspecte literare până la cele științifice și matematice. Accentul este pus pe „orbirea noastră în ceea ce privește aleatorietatea, în special abaterile mari.” Teoria lebedei negre a fost dezvoltată de Nassim Nicholas Taleb pentru a explica rolul … Citeşte mai mult
Ontologii de intreprindere în tehnologia blockchain
Ontologia de intreprindere face o distincție clară între nivelul datalogic, infolog și esențial al tranzacțiilor cu blockchain și contractele inteligente. Metodologia OntoClean analizează ontologiile bazate pe proprietăți formale, independente de domenii ale claselor (metaproprietăți), fiind prima încercare de a formaliza noțiunile de analiză ontologică pentru sistemele informatice. Noțiunile sunt extrase din ontologia filosofică. În webul semantic, o proprietate este o relație binară. Distincția dintre proprietate și clasă este subtilă. Astfel, o metaproprietate este o proprietate a unei proprietăți sau a … Citeşte mai mult
Contextul intrării României în al Doilea Război Mondial
La 23 august 1939 Germania și Uniunea Sovietică au semnat la Moscova pactul Ribbentrop-Molotov, conform căruia URSS revendica Bucovina de Nord și Basarabia. În septembrie 1939 Polonia este invadată de Germania. În acest context Consiliul de Coroană a decis, la 6 septembrie 1939, proclamarea neutralității României, securizând frontierele și evitând confruntarea militară prin activarea “Blocului Balcanic al Neutrilor”, a Acordului Balcanic din 1934 și prin încercarea de a încheia un pact de neagresiune cu URSS. La 29 martie 1940, V. … Citeşte mai mult
The Killing Game – Martyrdom, Murder and the Lure of ISIS
Book Review: Mark Bourrie (2016). ISIS – Game of death – Martyrs, assassinations and fascination, Corint Publishing House, Bucharest. Original book title: The Killing Game – Martyrdom, Murder and the Lure of ISIS. Mark Bourrie’s work was also published in Romania, by the Corint Publishing House, in 2016. It is structured on 13 chapters and has 320 pages. The work falls within the scientific fields of security and intelligence studies. The theme addressed by Mark Bourrie is of global importance, as, nowadays, terrorism is a threat to human communities and states. The book is an up-to-date research on the issue and manifestation of terrorism in the world, with reference to the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) terrorist organization and its activity.
Minighid de pregătire și protecție contrainformativă
Majoritatea oamenilor pretind că ştiu ce este o informaţie. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la o delimitare, la o precizare a conţinutului informaţie, astfel încât ea să poată fi normată şi conceptualizată, deoarece conceptul prezintă o imagine mentală, un elaborat al gândirii care fixează un conţinut univoc, apt a fi înţeles, asimilat şi reprodus identic. Recenzie carte: Buștiuc, Florin (2020). Minighid de pregătire și protecție contrainformativă, Universul Academic, ISBN 978-606-9062-15-9
Istoria eugeniei
Sir Francis Galton a sistematizat aceste idei și practici despre eugenie, influențat de cartea Originea Speciilor a vărului lui, Charles Darwin, prin care mecanismele de selecție naturală au fost potențial zădărnicite de civilizația umană. El a afirmat că societatea umană, protejând pe cei defavorizați și slabi, era în contradicție cu selecția naturală , și numai prin schimbarea acestor politici sociale ar putea fi salvată societatea de la o „revenirea spre mediocritate”, frază transformată de el ulterior în „regresia spre mediocritatea.” … Citeşte mai mult
Biroul de Informații al Secției Militare din Transilvania și rolul său în campania pentru apărarea României Mari
În timpul primei conflagraţii a secolului XX- din structurile informative ale statului român făceau parte Structurile Informative din Ministerul de Interne,- Siguranţa Generală a Statului, Structura Informativă a Ministerului Apărării Naţionale – Serviciul de Informaţii al Armatei, dar şi alte structuri informative Serviciul de Informaţii şi Contrainformaţii româno-rus, Serviciul de Informaţii şi Siguranţă al Deltei, şi Biroul de Informaţii al Secţiei Militare din Transilvania .
Revista Intelligence Info, Volumul 1, Numărul 2, Decembrie 2022
A apărut ultimul număr al revistei Intelligence Info, Volumul 1, Numărul 2, Decembrie 2022. Din cuprins: EDITORIAL Organizarea, structurile şi transformările unei organizații de intelligence, de Tiberiu Tănase INTELLIGENCE Metodologii moderne în analiza intelligence, de Nicolae Sfetcu Considerații privind educația și formarea analiștilor de intelligence într-o lume în continuă schimbare, de Alba Iulia Catrinel Popescu și Tiberiu Tănase Intelligence-ul românesc, de Tiberiu Tănase Puncte de vedere privind tipologia serviciilor de intelligence din unele state ale NATO, de Tiberiu Tănase Incursiune … Citeşte mai mult
Formate digitale noi pentru revistele ”Cunoașterea Științifică”, ”Intelligence Info” și ”IT & C”: PDF, EPUB, și MOBI
Comunicat de presă, București, 22.11.2022 Din experiența noastră cu formatele digitale de peste 20 ani, și din analiza datelor actuale pe Internet, rezultă că foarte mulți cititori preferă, pe lângă cel mai cunoscut format digital (PDF), și formatele standard de carte electronică (EPUB) și cele folosite de cititoarele Kindle de la Amazon (MOBI este unul din aceste formate). Astfel, începând de astăzi 22 noiembrie 2022, cititorii noștri pot descărca gratuit revistele ”Cunoașterea Științifică” (https://www.cunoasterea.ro/), ”Intelligence Info” (https://www.intelligenceinfo.org/) și ”IT & … Citeşte mai mult
Menținerea păcii și sistemul internațional
Recenzia cărții: Norrie MacQueen (2006). Peacekeeping and the International System, Editura Routledge. Lucrarea lui Norrie MacQueen a apărut în anul 2006, la Editura Routledge, este structurată pe 11 capitole și conține un număr de 290 de pagini. Lucrarea se încadrează în domeniile științifice relații internaționale și studii de securitate.
Incursiune în lumea spionajului – Un manual despre spionaj
Această lucrare ar putea fi socotită un fel de codex al muncii de informații externe, cu rădăcini biblice, un adevărat îndreptar despre activitatea de informații externe.
Fondarea Uniunii Europene și evoluția tratatelor comunității europene
De ce a fost fondată Uniunea Europeană? Un prim răspuns ar fi dorinţa de pace după un război devastator şi umilitor. Un al doilea răspuns ar fi realizarea importanţei unităţii. O unitate care se va caracteriza printr-o diversitate a culturilor şi a limbilor. Statele europene nu au dorit să renunţe la suveranitatea lor, au vrut să devină un corp comun pentru a nu a mai putea fi călcate în picioare de iureşul istoriei. Ca orice unitate, UE avea nevoie de … Citeşte mai mult
Informațiile – Între surpriza militară și cea politică
Dezbaterile de idei despre surprindere – în mod predominant, surpriza militară strategică – au produs o abundentă literatură de specialitate, dar și o cantitate apreciabilă de explicații relativ la eșecurile trecute, fără să se ajungă însă la unele concluzii, care să îmbunătățească teoriile în domeniu. Aprofundând analiza pe diferite domenii de manifestare, surprinderea, în general, este considerată un important factor de modificare a raportului de forțe și se argumentează că acțiunile prin surprindere au drept scop paralizarea voinței și a capacității adversarului de a opune rezistență organizată, împiedicarea acestuia să ia contramăsuri oportune și eficiente, pentru ca, în final, să-l oblige să accepte lupta în condiții dezavantajoase.
Lansarea revistelor ”Cunoașterea Științifică”, ”Intelligence Info” și ”IT & C” în cadrul Salonului de carte POLEMOS
Vineri 21 octombrie, ora 18.30, MultiMedia Publishing va lansa, în cadrul Salonului de carte ”POLEMOS – istorie, științe politice, securitate și apărare”, trei reviste : ”Cunoașterea Științifică”, ”Intelligence Info” și ”IT & C”. Cele trei publicație apar trimestrial începând din septembrie 2022, intenționând să ajute la înțelegerea naturii globale a provocărilor actuale. Prin ele încercăm să promovăm un dialog între diverse perspective și experiențe, bazat pe cercetări originale asupra practicii și studiului domeniilor respective la nivel național, european și global.
Puncte de vedere privind tipologia serviciilor de intelligence din unele state ale NATO
Serviciile de informații interne, externe și militare, serviciile de securitate și alte departamente de informații și protecție realizează cunoașterea, prevenirea, contracararea sau înlăturarea, după caz, a amenințărilor la adresa securității naționale. În asigurarea stării de securitate, un rol fundamental îl reprezintă cunoașterea disfuncționalităților, vulnerabilităților, factorilor de risc, amenințărilor și pericolelor la adresa acesteia, care se realizează prin identificarea/transmiterea de către alte organe competente, a priorităților informaționale, căutarea și obținerea de informații Pentru securitate, analiza/prelucrarea acestora și transmiterea/diseminarea acestora către factorii de decizie împuterniciți din punct de vedere legal pentru prevenirea și contracararea deciziilor. Acest obiectiv se realizează prin acțiunile operative specifice structurilor de informații, instituțiilor statului, integrate organic în administrația statului, pe baza unui suport juridic adecvat, a responsabilității depline a autorităților politice și a controlului parlamentar.
Serviciul Britanic de Informații în România (1916 – 1950)
Recenzia cărții: Sorin Aparaschivei (2021). Serviciul Britanic de Informații în România (1916 – 1950). Editura Militară, București, ISBN: 9789733212003. Despre acțiunile de ansamblu ale British Intelligence Service (Serviciul britanic de informații n.a), dar care mai conține organizarea și evoluția Serviciului Român de Informații și contrainformații, care pentru această perioadă s-a aflat în strânsă relație de colaborare și schimbare cu omologii britanici, chiar și în momentele în care România și Marea Britanie se aflau în tabere adverse.
Cunoașterea științifică, funcție a psihicului uman
Cunoașterea științifică e o funcție a psihicului uman, a conștiinței de sine. Pentru a defini acest termen în mod inechivoc, va trebui în primul rând să abordăm analitic conștiința umană ca atare, un subiect mult controversat, și pe drept. CUNOAȘTEREA ȘTIINȚIFICĂ, Vol. 1, Nr. 1, Septembrie 2022, pp. 27-30 ISSN 2821 – 8086, ISSN – L 2821 – 8086 URL: https://www.cunoasterea.ro/cuvant-introductiv-pentru-si-despre-cunoasterea-stiintifica/
Domeniul nuclear – O nouă paradigmă a Relațiilor Internaționale
Securitatea internațională a fost afectată încă de la începutul secolului al XX-lea de un nou domeniu care avea să revoluționeze legile războiului. Pe lângă nivelul militar, domeniul nuclear a creat schimbări atât din punct de vedere social, cât și politic, datorită puterii exercitate prin deținerea unui arsenal nuclear, care asigură putere și stabilitate. Evenimentele istorice care au implicat și componenta nucleară au pus în pericol umanitatea, motiv pentru care armelor nucleare li se acordă în continuare o atenție sporită internațională, atât în ceea ce privește legislația, tratatele internaționale, cât și observarea directă a Organizației Națiunilor Unite, prin Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
Analistul în „intelligence” și rolul său de „filtru al informațiilor”
Astăzi, mai mult ca oricând, tot mai multe date şi informaţii circulă prin tot mai numeroase canale de informare. Abundenţa datelor de care dispunem astăzi impune o tratare realistă: o mare parte din informaţii sunt redundante, iar multe dintre acestea sunt nefolositoare beneficiarilor. Analistul în „intelligence” are rolul de „filtru al informaţiilor” pentru factorii de decizie care operează cu un volum mare de informaţii. În aceste condiţii, se pune întrebarea cine furnizează informaţii exacte, valoroase şi oportune, şi cine prezintă ştiri sau evenimente fără valoare fără a le plasa în context, fără a le interpreta rolul.
Milestones in the History of Intelligence – Oradea as a Nodal Centre on the Regional Geopolitical Axis in the Security Equation
Regiunea est-europeană a creat întotdeauna un spațiu de interacțiune între marile puteri ale Europei de Est și de Vest în diferite epoci din istoria europeană. Nu doar un contact și o regiune de interacțiune între Europa, Asia și Orientul Mijlociu (Africa), ci și un pivot al mediului de securitate european, cel mai adesea formând o axă reală pe care această scenă de confruntare între puteri se poate apleca într-una sau cealaltă parte. Putem spune că regiunea est-europeană a format cu sute de ani în urmă (odată cu apariția puterii otomane și presiunea acesteia asupra puterilor occidentale, apariția puterii țariste și mai târziu sovietice) o axă pivot care a determinat configurația geopolitică a lumii. și a condus succesiv la mărirea sau decăderea unui imperiu sau a altuia. Într-adevăr, echilibrul dintre puterile occidentale și Imperiul Otoman, iar mai târziu între Imperiul Austro-Ungar și Puterile de Est, precum Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, a fost stabilit timp de câteva sute de ani chiar în această axă pivot a Europei de Est. . Din acest motiv, situația politică și militară a teritoriilor acoperite de axa pivot a fost întotdeauna una deosebită. Această axă pivot a Europei a pornit de la Marea Baltică și a fost în general dispusă peste fâșia continentală unde astăzi se află țări precum Estonia, Letonia și Lituania, o parte a Poloniei (Pomerania și o parte a Sileziei), Republica Cehă, partea de vest a României actuale, și o parte din Serbia. Această poziționare geografică a axei pivot a dus la o permanentă tulburare politică și la schimbarea granițelor în regiunile menționate. Referindu-ne exclusiv la modul în care această axă pivot a intersectat teritoriul actual al României, observăm că în trecerea sa de la nord la sud cuprindea Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara şi Reşita. Oradea a jucat întotdeauna un rol important în Europa Central-Estică, NATO recunoscând Centrul de Excelență NATO HUMINT (HCOE) ca o organizație strategică cu o contribuție remarcabilă la dezvoltarea capacității de Inteligență Umană în cadrul Alianței.
Intelligence-ul românesc
Recenzia cărții: Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu (2021) Inteligence-ul românesc – trecut, prezent și viitor. Coordonatori: Stan Petrescu și Tiberiu Tănase. Editura Concordia, ISBN 978-606-627-173-8, Manualul intitulat Inteligența românească – trecut, prezent și viitor acoperă o vastă problemă a inteligenței românești desfășurată în cele mai grele perioade ale istoriei noastre naționale, de la teorie la practică. Se arată că autorii vor atrage curiozitatea atât a profesioniștilor din domeniu, cât și a celor din afară către acesta.
Curs – 2022 inițiere (introducere) în intelligence
Organizatia non profit Intelligence Studies Center for Security and Applied Geopolitics – CSIS&GA, organizează un curs de inițiere în Intelligence si pregatirea pentru ocuparea posturilor libere publicate din sistemul de apărare, securitate națională, internațională și Intelligence ( SRI, SIE, MApN, MAI etc ) – reincep pe data de 25 septembrie /1 oct .2022 . Cursul se va realiza fizic sau online cu specialiști din domeniile: Psihologie, Intelligence & Analiză de Intelligence, Relații internaționale & Geopolitică, cu traineri și profesori de specialitate. Dintre acestia mentionam: Col (r) … Citeşte mai mult
Cunoașterea
Greu de spus ce este cunoașterea. Cu cât se discută mai mult asupra acestui concept, cu atât mai multe sunt opiniile divergente. Epistemologia este teoria cunoașterii, iar una dintre întrebările caracteristice epistemologiei se referă la ce au în comun toate nenumăratele tipuri de cunoștințe pe care ni le atribuim. O distincție majoră între diferitele tipuri de cunoaștere este cunoașterea descriptivă, declarativă sau propozițională (care necesită un grad mai mare de sofisticare intelectuală din partea celui care caută cunoașterea) și cunoașterea … Citeşte mai mult
Mărturii importante despre momentul 23 august 1944
Mărturii importante despre momentul 23 august 1944 deţinem şi ca urmare a existenţei, în Arhivele Naţionale ale României – Fondul „Manuscrise”, a Memoriului de activitate al lt.col. Traian Borcescu, şeful Secţiei a II-a Contrainformaţii din cadrul Serviciului Special de Informaţii (SSI). Ofiţerul, din postura sa de conducător al structurii SSI-ului cu atribuţii în ceea ce priveşte cunoaşterea şi combaterea fenomenelor care puteau atinge ordinea şi stabilitatea internă a ţării în timp de război, este unul din participanţii direcţi la acţiunea de pregătire a actului, demonstrând, încă o dată, că această îndrăzneaţă acţiune de alăturare a României la coaliţia Naţiunilor Unite nu s-a făcut ad-hoc, ci a necesitat un plan minuţios elaborat la care SSI-ul a contribuit prin reprezentanţii săi care şi-au făcut pe deplin datoria faţa de ţară, ca şi în alte momente sau evenimente de mare importanţă pentru România.
Puncte de vedere privind activitatea Serviciului Special de Informații după 23 august 1944
După evenimentele din august 1944, Cristescu părăseşte conducerea SSI, preluată temporar de Traian Borcescu, şef al Secţiei II Contrainformaţii. Colaboratorul lui apropiat, lt.colonelul Traian Borcescu, şeful Secţiei a II-a Contrainformaţii, fusese chemat cu câteva luni înainte la M.St.Major, unde i se ceruse cooperarea, fără ştirea lui Eugen Cristescu, la pregătirea momentului când urma să se producă marea cotitură în politica şi strategia militară a statului român. În dimineața zilei de 23 august 1944, Traian Borcescu – aşa cum a declarat ulterior – a fost informat despre cursul pe care aveau să îl ia evenimentele. La conducerea Serviciul Special de Informaţii a urmat pentru o scută perioadă între 25 august şi 19 septembrie 1944, generalul Victor Siminel care a îndeplinit funcția de director general al Serviciului Special de Informații în acest scurt interval de timp. Noul director nu a făcut altceva decât să conducă activitatea informativă şi contrainformativă a SSI în formula convenită în august 1944. La jumătatea lunii septembrie, din ordinul Comandamentului sovietic s-au sigilat aparatele de radio din dotare. În consecință, activitatea externă, precum şi legăturile între centrele Serviciului şi rezidenturile interne au fost paralizate. Este primul amestec brutal al sovieticilor în activitatea SSI. Asemenea practici se vor repeta prin arestarea abuzivă a unor cadre şi agenţi care făcuseră parte din structurile informative ale Frontului de Est.
Considerații privind educația și formarea analiștilor de intelligence într-o lume în continuă schimbare
În prezent, în România, ca și în toate celelalte state euro-atlantice și în cadrul organizațiilor internaționale din care facem parte (NATO de exemplu), există o cerere puternică de analiști de informații „bine pregătiți”. Pentru a funcționa într-un mod eficient, structurile de informații au nevoie de analiști de informații eficienți, sau cu alte cuvinte, de analiști de informații bine pregătiți. Acesta este cazul comunității noastre naționale de informații, precum și al componentelor și structurilor sale. Necesitatea și importanța proiectului este în consecință înrădăcinată în nevoia de analiști bine pregătiți și în misiunea lor centrală în domeniul informațiilor, și anume crearea de produse (informații de securitate) care să poată prezenta o înțelegere corectă și exactă a diferitelor procese, evenimente. și fenomene pentru factorii de decizie.
Selecția celor vizați pentru a fi pregătiți necesită alcătuirea inițială a profilului unui analist de informații, selecția însăși necesitând orientarea către un profil psihologic compatibil cu misiunea pe care acesta va trebui să o îndeplinească și care posedă un nivel minim de analitică. abilitățile necesare, celelalte aspecte referitoare la instruirea analistului vor fi implementate într-un program numit pentru educația și formarea analiștilor de informații.
Biopolitica și geopolitica
Bioputerea face referire la practica statelor naționale moderne prin o explozie de numeroase și diverse tehnici pentru realizarea subjugării corpurilor și controlul populațiilor. Foucault a folosit termenul pentru a se referi în mod specific la practicile de sănătate publică, printre alte mecanisme de reglementare. Biopolitica este un concept care ia în considerare administrarea vieții și a populațiilor unei regiuni guvernate. Biopolitica produce o societate disciplinară generalizată și controale de reglementare prin biopolitica populației. Incluziunea biopolitică produce efecte geopolitice, prin politicile de grijă față de propria etnie, creând motivațiile pentru încorporarea unor teritorii separatiste. Discursurile biopolitice și geopolitice se întăresc și se susțin reciproc, și se pot condiționa reciproc. Studiul acestor corelări ne poate ajuta să înțelegem mai bine motivul acțiunilor.
Comunicat de presă: Lansare revista Intelligence Info
Intelligence Info este publicată de MultiMedia Publishing. Este o publicație trimestrială condusă de cadre academice care se concentrează pe domeniul intelligence și pe domenii conexe de studiu și practică. Revista intenționează să ajute la înțelegerea naturii globale a provocărilor de securitate. Intelligence Info aspiră să promoveze un dialog între diverse perspective și experiențe, bazat pe cercetări originale asupra practicii și studiului intelligence la nivel național, european și global.